Mjerač otpora uzemljenja Norma L. Nr. 666 02


Danas je nabavljen mjerač otpora uzemljenja oznake Erdungsmesser L. Nr. 666 02, proizvod austrijske tvrtke Norma iz 1960-tih godina.

Tvrtka Norma osnovana je 1922. godine (NORMA Instrumenten-Gesellschaft) kao prva austrijska tvrtka za proizvodnju električnih mjernih instrumenata. Godine 1939. započinju prestrukturiranja tvrtke sukladno novim političkim promjenama koje nose nove zakone o vlasničkim odnosima pa tako tvrtka “NORMA Instrumenten-Gesellschaft”  po svojim osnivačima mijenja naziv u “NORMA Fabrik elektrischer Messgeräte R. Kühnel & J. Schalkhammer” te potpada pod vlasništvo njemačke tvrtke “Voigt & Haeffner AG”, gdje se dalje razvija vođena potrebama njemačkog Trećeg rajha i Wehrmachta, odnosno proizvodnja tvrtke usmjerena je na potrebe njemačkog ratnog zrakoplovstva. Među najvećim kontingentima prisilne radne snage koja je deportirana u tvornice tvrtke NORMA na proizvodnju oružja i instrumenata za zrakoplove bili su i oni iz Hrvatske. Krajem rata pogoni tvrtke NORMA značajno su uništeni u savezničkim bombardiranjima te devastirani nakon prodora ruske vojske. Sukladno skromnim mogućnostima u teškom poslijeratnom razdoblju tvrtka NORMA svim mogućim sredstvima obnavlja pogone te ubrzo ponovno pokreće osnovnu proizvodnju koja se u 1950-tim godinama već razvila u širok proizvodni program naprednih preciznih električnih mjernih instrumenata i uređaja baziranih na modernim materijalima i poluvodičkim komponentama. Proizvodni pogoni postali su moderno organizirani, tvrtka je ulagala u razvoj, istraživanja te posebice u edukaciju i školovanje kadrova. Proizvodi tvrtke NORMA bili su namijeni raznim granama industrije, a veliki dio proizvodnje bio je orijentiran i na izvoz. U 1960-tim godinama tvrtka NORMA već je široko poznato ime u području proizvodnje kvalitetnih, modernih i preciznih električnih instrumenata i uređaja sa mnogobrojnim priznanjima i nagradama na državnoj razini. Osim četiri otvorene trgovine u zemlji ima razvijenu trgovačku mrežu po cijelom svijetu. Udio izvoza u 1960-tim i 1970-tim godinama iznosi 65%. 1965. godine tvrtka NORMA prelazi u većinsko vlasništvo tvrtke GOSSEN, mijenja naziv u “NORMA Messtechnik GmbH ” te dolazi do nove reorganizacije i prestrukturiranja pogona tvrtke.  Tvrtka u 1970-tim godinama nastavlja slijediti moderne trendove u izradi mjernih uređaja, širi se na nove proizvodne grane u digitalnoj tehnologiji te razvija nove serije proizvoda koji i dalje zadržavaju odlike kvalitete i preciznosti.  1984. godine traži se rješenje za skupu obnovu starih zgrada u kojima su se nalazili pogoni tvrtke, dolazi do preseljenja pogona i novih reorganizacija, te se naziv tvrtke mijenja u “NORMA Messtechnik, Optik, Elektronik GmbH “. Krajem 1980-tih godina tvrtka se mora prilagoditi novim tržišnim trendovima i prodorima velikih korporacija pa se i sama spaja sa drugim tvrtkama. Tako 1989. godine mijenja naziv u “NORMA GOERZ Instruments GmbH“, a 1995. godine se pripaja u veliku korporacijsku grupu LEM pa postaje “LEM Norma Instruments GmbH“, a od 2005. godine Fluke (LEM NORMA GmbH).

O mjeračima i mjerenju otpora uzemljenja detaljno smo pisali u objavama MJERAČ OTPORA UZEMLJENJA TIP-MU3 i MJERAČ OTPORA UZEMLJENJA PU 430 te ovdje nećemo ponavljati svu tu tematiku posebice jer je mjerač otpora uzemljenja NORMA Erdungsmesser L. Nr. 666 02 vrlo sličan opisanim uređajima kako po principu rada tako i po načinu mjerenja.

Naš primjerak uređaja došao je u pomalo devastiranom stanju, no još uvijek je moguće popraviti sva oštećenja koja su gotovo sigurno nastala samo zbog nemarnog i grubog fizičkog odnosa prema ovom lijepom primjerku dobre stare elektronike. Dio štete nastao je zbog zaboravljenih baterija u unutrašnjosti uređaja, no najveća oštećenja nastala su prilikom pokušaja nasilnog rastavljanja ili udaraca po kućištu instrumenta. S obzirom da je tiskana pločica na nekoliko mjesta pukla čime su se prekinule i same veze na pločici ovaj instrument sigurno nije u funkciji te ne možemo izvršiti osnovna mjerenja za detekciju njegovih elektroničkih sklopova.

Ono što se vizualno može zaključiti, ugrađena su tri germanijska PNP tranzistora oznake OC 318 (za generator izmjeničnog mjernog napona i za mjerno pojačalo) te četiri germanijske ispravljačke diode oznake OA 85 koje čine ispravljački most za mjerni instrument. Ove elektroničke komponente nalazimo ugrađene u elektroničke uređaje koji datiraju od početka 1950-tih do početka 1970-tih godina, pa smo na osnovu toga odredili razdoblje nastanka i našeg uređaja.

NORMA Erdungsmesser L. Nr. 666 02 odličan je kandidat za restauraciju jer su mu teško obnovljivi dijelovi ostali sačuvani u dobrom stanju (instrument sa kazaljkom i skalom, gumbi kontrola, prednja ploča), pa je što se tiče vanjštine dovoljno samo prebojiti metalno kućište uređaja. U unutrašnjosti je potrebno nanovo slijepiti potrgane nosače za vijčanu montažu šasije i pokrpati veze na tiskanoj pločici. Srećom su i sve krhotine ostale u unutrašnjosti uređaja pa neće trebati rekonstruirati odlomljene plastične dijelove. Sve u svemu, ovo je jedan lijepi i ne preteški kandidat za neku buduću restauraciju, odnosno ovo je jedan od uređaja iz dobre stare elektronike koji još imaju šansu za svjetliju budućnost 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.