Ispitno telefonsko pojačalo TZK-20


Danas je nabavljen uređaj koji se sastoji od malog audio pojačala sa izoliranim transformatorskim ulazom oznake TZK-20, najvjerojatnije proizvod hrvatske tvrtke Z-Link iz 1990-tih godina.

 

 

S obzirom na više tipova paralelno spojenih ulaznih i izlaznih konektora, ugrađen izolacijski audio transformator impedancije 600 Ω, te mogućnost baterijskog rada i rada preko mrežnog ispravljača, vrlo vjerojatno se radi o nekom namjenskom ispitnom uređaju za telefonske linkove ili neke slične žične analogne komunikacijske vodove.

 

 

Kao što se vidi elektronika uređaja TZK-20 je vrlo jednostavna i može se podijeliti na tri cjeline: audio pojačalo sa integriranim krugom TBA 820M snage max. 2 W sa izoliranim transformatorskim ulazom, detektor i LED indikacija prisutnosti ulaznog audio signala, te detektor i LED indikacija ispražnjenosti baterija.

Ulazni audio signal je izoliran transformatorom (odnos 1:1) kojemu je primar zaštićen varistorom oznake S07K75. Ovaj varistor okida na izmjeničnom naponu 75 V RMS ili na istosmjernom naponu od 100 V. Znamo da se audio signal sa telefonskih linija uzima preko izolacijskog transformatora impedancije 600 Ω kojim se neutralizira istosmjerna komponenta napona i da su naponi na telefonskim vodovima 36-60 V (nešto veći za signal zvona) pa varistor S07K75 idealno služi za zaštitu od prenapona. Također vidimo da je jedan od audio ulaza izveden preko standardnog telefonskog konektora RJ11 pa sve ovo upućuje na zaključak kako je pojačalo TZK-20 primarno bilo namijenjeno filtriranju i pojačanju audio signala izravno sa analognih telefonskih vodova.

 

 

 

Samo audio pojačalo bazira se na široko rasprostranjenom integriranom krugu TBA 820M. Isti može raditi na naponima 3-14 V (max. 16 V) pri čemu ovisno o impedanciji opterećenja možemo dobiti izlazne snage 0,1 – 2 W. Uređaj TZK-20 napaja se naponima u rasponu 10-14 V s time da taj napon može biti i niži kod gotovo istrošenih baterija, a vidimo da nisu ugrađeni nikakvi stabilizatori ili regulatori napona napajanja. Stoga je TBA 820M dobar izbor jer će zadovoljavajuće raditi na svim naponima u rasponu 9-14 V, odnosno sa minimalno 1,2 W izlazne snage.

Sklop za detekciju prisutnosti ulaznog napona uključuje dva tranzistora i crvenu indikacijsku LED. Prvi tranzistor radi kao detektor prisutnosti signala, a drugi je driver za LED diodu.

Sklop za detekciju istrošenosti baterija, odnosno pada napona baterija ispod određene vrijednosti, sastoji se također od dva tranzistora gdje jedan radi kao detektor napona sa zener diodom, a drugi okida oscilator sastavljen od dva NAND vrata sadržana u logičkom integriranom krugu 4011 (MC 14011B). Izlaz iz oscilatora (frekvencije cca 1 Hz) vodi se na preostala NAND vrata sadržana u integriranom krugu 4011 koja su spojena kao inverteri i driveri za indikacijsku LED. Dodatkom oscilatora sa 4011 postignut je efekt da indikacijska LED trepće umjesto da kontinuirano svijetli kod premalog napona (ispod 9V).

Uređaj TZK-20 sam po sebi nije neki posebno zanimljivi elektronički sklop, u biti se radi o jednostavnom mono audio pojačalu male snage, no ugrađen je u vrlo dobro dizajnirano metalno kućište sa dovoljno zagonetnim kontrolama i natpisima da nas privuku na njegovo detaljnije proučavanje. Interesantno je primijetiti da je više elektroničkih elemenata utrošeno na dvije LED indikacije nego na čitavo pojačalo koje je primarni sklop uređaja. U svakom slučaju radi se o lijepo izrađenom elektroničkom sklopu u zanimljivom kućištu kojem se uz malo mašte i preinaka jednom (možda) opet može vratiti kakva uporabna vrijednost 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.