CB primopredajnici Stabo STRATOFON P-12


Danas je nabavljen par ručnih CB AM primopredajnika njemačkog proizvođača STABO pod oznakom STRATOFON P-12 (PR27-439 P/78) iz 1978. godine.

Brand STABO počeo se razvijati od 1962. godine unutar njemačke tvrtke HANS KOLBE & CO. Tvrtka STABO i danas je prisutna na tržištu, a kroz čitavo razdoblje najpoznatija je po proizvodnji različitih primopredajnika i druge opreme prvenstveno za rad na CB području.

Primopredajnici P-12 u osnovi su jednostavne konstrukcije koju čini heterodinski prijemnik sa jednim miješanjem i standardnom MF od 455 kHz te predajnik sa dva stupnja pojačanja. Specifičnosti su slijedeće:

  • 12 kristalima kontroliranih kanala (od 4. do 15. CB kanala)
  • ulazni stupanj prijemnika sa stupnjem RF pojačanja i antiparalelnim spojem dioda za ograničenje amplituda signala smetnji
  • tranzistorski mješač
  • keramički filtar za MF 455 kHz
  • dva stupnja selektivnog MF pojačanja
  • prigušivač šuma (squelch) kojim se blokira ulaz signala u NF audio pojačalo kada je signal prijemnika ispod namještene razine
  • funkcija “stand by” kojom se isključuje napajanje NF audio pojačala te sklopova predajnika (oscilator, mikrofonsko pojačalo, generator pozivnog tona) u cilju uštede baterija kada je prijemnik u stanju pripravnosti (čekanja na poziv)
  • ANL (Automatic Noise Limiter) filtar za uklanjanje smetnji koje AM prijemniku mogu uzrokovati drugi električni uređaji
  • snažan izlazni stupanj predajnika od cca 2 W sa kvalitetnim antenskim niskopropusnim filtrima
  • oscilator pozivnog tona
  • kondenzatorski mikrofon sa mikrofonskim pojačalom
  • rasklopiva antena dužine 150 cm
  • indikacija jačine prijemnog signala (RX SIGNAL) i snage predaje(TX POWER)
  • LED indikacija rada oscilatora predajnika i oscilatora tonskog poziva
  • baterijsko napajanje 12 V (8 x 1,5 V) ili 8 x 1,2 V sa utičnicom za punjenje baterija

Većina ovdje izdvojenih funkcija za današnje pojmove se možda čini uobičajenima, no tijekom 1870-tih godina tržište je bilo preplavljeno CB primopredajnicima čiji prijemnici su istina također bili heterodini sa jednim miješanjem i dva stupnja MF pojačanja, no često bez keramičkog (ili kristalnog) MF filtra, sa jednostavnijim diodnim mješačem i bez ugrađenih ikakvih filtera za uklanjanje smetnji. Isto tako predajnik bi se bazirao na jednom stupnju pojačanja sa jednostavnim antenskim filtrom, a zvučnik se često koristio i ujedno kao i mikrofon. Tranzistorski sklopovi za automatsko prebacivanje prijem/predaja, te squelch i stand by funkcije također su ugrađivane samo u kvalitetnije i skuplje ručne CB primopredajnike.

Sklopku “ST BY” odnosno “stand by” rijetko susrećemo kod ručnih CB primopredajnika i do sada smo je opisali samo u objavi CB primopredajnici SKYMASTER 16W-3C. Radi se o tranzistorskoj sklopki koja radi vrlo slično kao i prigušivač šuma – squelch. Obje ove funkcije služe za utišavanje šuma u zvučniku kada nema korisnog prijemnog signala. Na taj način operater na prijemu ne mora stalno slušati karakteristični prijemni šum koji potječe od samih sklopova prijemnika nego se zvučnik uključuje tek kad se preko antene uhvati kakav korisni signal iznad razine šuma.

Pobudni signal za okidanje squelcha u ranijim prijemnicima obično se uzimao na zadnjem stupnju prije demodulacije, odnosno preko vlastite ispravljačke diode. Ukoliko je taj signal bio premalen (ispod namještene razine) tranzistorski sklop squelcha je kratko spajao ulaz NF audio pojačala. Šum stoga nije ulazio u pojačalo, nije se pojačavao i nije bio prisutan u zvučniku. No s obzirom da je audio pojačalo i dalje bilo pod naponom u zvučniku se ipak mogao čuti vrlo slabi unutarnji šum samog pojačala.

Dodatkom funkcije standby koristi se isti princip, no sada tranzistori ne djeluju na ulaz pojačala već kompletno isključuju napajanje audio pojačala. S obzirom da sada audio pojačalo u slučaju izostanka korisnog signala uopće ne radi, zvučnik je potpuno nijem. No još važnije od toga je što se sada ne troši nepotrebno struja za rad audio pojačala kada nema korisnog signala za pojačavanje, a to produžuje vijek trajanja baterija u “stand by” modu (stanje pripravnosti, čekanje na poziv).

Pobudni napon za ove dvije funkcije obično se uzima sa linije automatske regulacije pojačanja (ARP) ili sa zadnjeg stupnja MF pojačala preko zasebne ispravljačke (demodulatorske) diode. Osim tranzistorske sklopke “stand by” koja upravlja napajanjem NF audio pojačala, ova sklopka može kombinirati i mehaničko odspajanje od napona komponenti predajnika koje nisu naponski isključene PTT sklopkom.

Najveća prednost primopredajnika STABO STRATOFON P-12 je 12-kanalni rad što je rijetkost za kristalima kontrolirane ručne CB primopredajnike iz 1970-tih godina. No i sve ostale funkcije koje su ugrađene u ove primopredajnike vrlo su korisne za rad na CB kanalima. S obzirom na ugrađeni tranzistor u izlaznom stupnju predajnika moguće je ostvariti deklariranu izlaznu snagu do 2 W što u kombinaciji sa ugrađenim kvalitetnim antenskim filtrom i antenom dužine 150 cm sigurno omogućava ostvarivanje velikih dometa ovim uređajima. Iako su kristalni primopredajnici P-12 odavno već izgubili svoju uporabnu vrijednost, drago nam je da su ostali izvrsno očuvani i time zauzvrat dobili kolekcionarsku vrijednost ali ono što je još važnije također i neprocjenjivu edukativnu vrijednost 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.