CB AM ručni primopredajnici Roadstar GTX 85


Danas je nabavljen par CB AM primopredajnika oznake GTX 85, proizvod švicarskog distributera tvrtke Roadstar iz 1986. godine.

Roadstar je japanska tvrtka osnovana 1976. godine i orijentirana na proizvodnju komercijalne elektronike i tehnike. Do početka 1980-tih godina Roadstar je težišno proizvodio audio uređaje za automobile, a zatim je proizvodni program proširen na audio i video uređaje, CB primopredajnike i mobilne telefone za automobile. Tvrtka Roadstar i danas nudi audio video uređaje za ugradnju u vozila ali također i različite, uglavnom audio uređaje za kućanstva gdje je najpoznatija njihova “Vintage” linija audio uređaja. Za uvoz i distribuciju Roadstar proizvoda u Europi osnovano je sjedište u Švicarskoj.

Roadstar GTX 85 su 3-kanalni CB AM primopredajnici sa razvučenom antenom dužine 101 cm koji se napajaju standardnom baterijom od 9 V i kojima se, prema prospektu proizvođača, mogu ostvariti dometi od 300 – 1000 metara, a u idealnim uvjetima čak do 3 km. Međutim, iako ovi primopredajnici izvana izgledaju prilično profesionalno, zapravo se radi o jednostavnom i jeftinom dizajnu sa 9 tranzistora, gdje 4 tranzistora rade u krugu heterodinskog prijemnika sa jednim miješanjem (MF = 455 kHz), dva tranzistora su u krugu predajnika (izlazne snage 100 mW), a preostala tri tranzistora formiraju “push-pull” audio pojačalo za zvučnik, odnosno mikrofon.

Pomalo iznenađuje da primopredajnici iz druge polovice 1980-tih godina u odlično dizajniranom kućištu sa ugrađenim digitalnim satom zapravo kriju elektroniku jeftinih CB primopredajnika iz 1970-tih godina. Očekivali bismo, ako ništa drugo, barem neki integrirani krug za audio pojačalo. Zanimljivo je da je svih devet ugrađenih tranzistora istog tipa, a to su Philipsovi NPN tranzistori opće namjene ED 1402 D. Gotovo nespojivo izgleda dizajn audio pojačala sa davno zastarjelima “push-pull” audio transformatorima, a ispod toga digitalni LCD sat čitav izrađen u tzv. COB (Chip on Board) tehnici. Kao nekakvu dobru stranu možemo navesti da se zvučnik ovdje ne koristi i kao mikrofon, kako je to uobičajeno kod ovakvih jednostavnih shema, nego su primopredajnici GTX 85 za predaju opremljeni kondenzatorskim mikrofonom. No ovaj dodatak mikrofona vrlo vjerojatno nije napravljen toliko zbog poboljšanja modulacije koliko zbog toga što je jednostavno morao biti ugrađen zbog samog dizjna kućišta primopredajnika. Naime isti su dizajnirani u obliku slušalice (radio-telefona) te je zvučnik stalno prislonjen uz uho predaleko od usta operatera da bi mogao hvatati dovoljno jaki zvučni tlak za proizvodnju potrebne struje za pobudu pojačala.

U našim primopredajnicima Roadstar GTX 85 zatekli smo kristale za 9. CB kanal (27,065 MHz), 12. CB kanal (27,105 MHz) i 14. CB kanal (27,125 MHz). Kristali su zalemljeni za tiskanu pločicu čime kod ovih modela vjerojatno nisu predviđeni za eventualne izmjene iako tvrtka Roadstar u ponudi ima kristale i za druge CB kanale.

Ako pogledamo današnju ponudu elektroničkih audio uređaja tvrtke Roadstar lako ćemo zamijetiti isti uzorak koji čini kombinacija privlačnog vanjskog kućišta i ugrađene jeftine elektronike, što je posebno očito kod njihove popularne “Vintage” serije audio uređaja. Tako smo i ovdje upoznali još jedan zgodan par ručnih CB AM primopredajnika male snage koji teško da će postići maksimalni deklarirani domet od 3 km, no svakako se radi o jednima od ljepše dizajniranih jeftinih plastičnih voki-tokija sa dodatkom koji do sada nismo susreli ni kod jednog uređaja takvog tipa, a to je pravi pravcati digitalni sat 🙂

 


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

One thought on “CB AM ručni primopredajnici Roadstar GTX 85

  • Herr Antoine Plüss

    Vielen Dank,
    die Expertise ist sehr aufschlussreich und interessant. Ich habe ein Paar GTX85 kaufen können. Und ich habe Glück dass sie funktionieren.
    Nochmals vielen Dank und freundliche Grüsse Antoine Plüss

    P.S: Auch die Bilder von Roadstar GTX 85 sind in sehr guter Qualität und schön aufgenommen!