CB AM primopredajnici Pony CB-36


Danas je nabavljen par ručnih CB AM primopredajnika oznake Pony CB-36, proizvod japanske tvrtke Kanda Tsushin Kogyo Co. Ltd. iz 1970-tih godina.

Japanska tvrtka Kanda Tsushin Kogyo Co. Ltd. vuče korijene još iz 1918. godine te je i danas prisutna na tržištu sa distribucijskim mrežama u zemlji i svijetu. Bila je poznata po proizvodnji i prodaji komercijalne žične i bežične telefonske i telekomunikacijske opreme, a danas nudi upravljačke komponente za medicinsku opremu. Zaštitni znak “Pony” tvrtka Kanda koristila je za seriju svojih ručnih CB primopredajnika od 1960-tih do 1990-tih godina.

Primopredajnici Pony CB-36 svojevremeno su bili vrlo popularni modeli distribuirani širom svijeta i istima su bile opremljene razne javne službe i privatne tvrtke za svoje lokalne radio mreže. Riječ je o jednostavnim 2-kanalnim 12-tranzistorskim CB AM primopredajnicima opremljenim osnovnim kontrolama: kanalna sklopka, sklopka ON/OFF i jačina zvuka, prigušivač šuma (squelch), PTT taster, indikator stanja baterija, te utičnice za slušalice, vanjsku antenu i vanjsko napajanje. Baterijsko napajanje je preko 8 članaka 1,5 V odnosno ukupno 12 V.

Prijemnik je heterodin sa jednim miješanjem i MF od 455 kHz, također ima jedan stupanj RF pojačanja. Audio pojačalo je klasično 3-stupanjsko sa transformatorskim “push-pull” završnim stupnjem čime se dobiva oko 0,8 W snage za zvučnik i oko 1,5 W snage za modulaciju predajnika. Predajnik se bazira na dva tranzistora, 2SC 116 za oscilator i 2SC 608 za VF pojačalo. Tranzistor 2SC 608 upotrebljiv je do frekvencije 35 MHz, a na 27 MHz može isporučiti najviše oko 1,2 W izlazne snage. Danas je teško pronaći detaljne podatke o ovom NPN silicijskom tranzistoru iz 1970-tih godina pa ne znamo uz koju pobudu i uz koji napon se postiže ta snaga (maksimalni dozvoljeni napon za tranzistor je čak 75 V), a u tvorničkim podacima za Pony CB-36 ovisno o prospektu navode se izlazne snage predajnika u rasponu 150 – 750 mW. Kako god bilo, s obzirom na upotrijebljene tranzistore, ovo je svakako jedan od jačih izlaznih stupnjeva ručnih CB primopredajnika koji maju samo dva tranzistora u krugu predajnika.

Prema vanjskim oznakama u naše primopredajnike originalno su bili ugrađeni kristali za 20. CB kanal (27,205 MHz) koji je pozivni kanal AM modulacijom i za 22. CB kanal (27,225 MHz). No u unutrašnjosti smo umjesto kristala za 20. CB kanal pronašli kristale za 14. CB kanal (27,125 MHz) što je vjerojatno modifikacija vlasnika prema svojim potrebama.

Primopredajnici Pony CB-36 smješteni su u lijepo dizajnirano metalno kućište, a tiskana pločica sa elementima je vrlo pregledna i pristupačna za servis. Također, naši primjerci su ostali lijepo sačuvani zahvaljujući svojim zaštitnim futrolama ali i pažnji prijašnjih vlasnika što se posebno očituje na čitavim i potpuno funkcionalnim antenama koje potpuno izvučene imaju dužinu od čak 160 cm. Također, kućišta za baterije su čista i bez oštećenja što je rijetkost za ovako stare uređaje, a to opet možemo zahvaliti savjesnosti bivših vlasnika koji nisu zaboravili izvaditi stare baterije iz uređaja prije nego iz istih iscuri nagrizajući elektrolit koji uništi kontakte i okolne komponente uređaja.  U svakom slučaju radi se o nekada vrlo popularnim i kvalitetnim CB primopredajnicima namijenjenima za široku upotrebu koji i danas mogu biti poželjni primjerci za kakvu vintage kolekciju ili jednostavno za upoznavanje sa osnovana dobre stare radio tehnike 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.