TESLA SONET B3


Danas je nabavljen magnetofon Tesla Sonet B3 proizveden 31. 05. 1965. godine. Vizualno se radi o vrlo dobro očuvanom magnetofonu bez polomljenih ili nedostajućih dijelova. Magnetofonska traka je puknuta, a tome može biti uzrok nepažljivo rukovanje ili pak sama starost trake. Naime, magnetofonske trake kroz desetljeća polako gube svoja magnetska i mehanička svojstva čime zapisi na njima gube kvalitetu, a moguće je i potpuno osipanje magnetskog sloja sa iste kao i potpuni gubitak čvrstoće i elastičnosti same trake koja onda lako puca i drobi se već pod malim mehaničkim naprezanjima. Svojstva magnetofonske trake ovise naravno o njenoj proizvodnoj kvaliteti kao i o pravilnom čuvanju i rukovanju sa istom.

tesla_sonet_b3_04

tesla_sonet_b3_05

Ovaj tip magnetofona vrlo je popularan na internetu pa je lako pronaći servisnu dokumentaciju i elektroničku shemu uređaja što uvelike olakšava popravak i održavanje. Na stražnjem poklopcu uređaja nalazi se tvornička shema rasporeda elektronskih cijevi i tranzistora unutar magnetofona. Od elektronki tu su dvostruka ispravljačica EZ80, trioda ECL82 i dvostruke triode ECC82 i ECC83, te “magično oko” EM84. Dva tranzistora 105NU70 nalaze se u krugu mikrofonskog pretpojačala.

tesla_sonet_b3_07

tesla_sonet_b3_01

tesla_sonet_b3_06

tesla_sonet_b3_02

tesla_sonet_b3_08

Nabavljeni primjerak prilikom prvog uključivanja nije pokazivao nikakve znakove života. S obzirom da ommetrom nije izmjeren nikakav otpor između kontakata mrežne utičnice sve je upućivalo na neispravni osigurač, mrežnu sklopku ili u najgorem slučaju primarni namotaj mrežnog transformatora.  Skidanjem zadnjeg poklopca dobiva se pristup osiguračima. Kapsula mrežnog osigurača bila je u poluraspadnutom stanju i izgledalo je kao da je do prekida niti došlo od starosti, a ne od električnog pregaranja. Međutim, zamjenom osigurača magnetofon i dalje nije davao znakove života. Za pristup sklopki i transformatoru bilo je potrebno odvojiti mehaniku i elektroniku od ostatka kućišta magnetofona sa zvučnikom.

tesla_sonet_b3_11

tesla_sonet_b3_14

tesla_sonet_b3_12

Kvar je pronađen u mehaničkom dijelu sklopke za uključivanje uređaja koji je vrlo brzo otklonjen čišćenjem i jednostavnim namještanjem. Ommetar je sada pokazivao otpor od 60 ohma na kontaktima utičnice što je u granicama otpora primara mrežnog transformatora te je uređaj ponovno uključen na mrežni napon. Na svim elektronskim cijevima katode su se zažarile, “magično oko” zasvijetlilo je karakterističnim zelenim sjajem  i nakon nekoliko sekundi pojavio se šum u zvučniku. Potenciometar glasnoće zvuka je doduše “krčio” i prekidao na nekim položajima ali to je bilo i za očekivati od preko 50 godina starog potenciometra koji se i najviše koristi u radu magnetofona. S obzirom da je sve upućivalo da pojačalo radi pokušalo se pokrenuti traku, međutim, elektromotor nije okretao mehanizam niti u položaju reprodukcije niti u položajima prematanja trake. Prilikom pokušaja uključivanja elektromotora čuo se karakteristični “brum” iz istog, što je ukazivalo na tri mogućnosti: elektromotor je ispravan ali mehanički blokiran neispravnim mehanizmom; elektromotor je poluispravan (električki neispravan jedan ili više namota motora); ili pak je neispravnost u ostalim elementima u krugu motora (sklopka motora, otpornik ili kondenzator). Krenulo se od lakšeg te je prvo ustanovljeno da su kondenzator i otpornik ispravni.

tesla_sonet_b3_19

tesla_sonet_b3_16

Slijedeći korak bilo je testiranje sklopke motora. Radi se o dvopoložajnoj sklopki sa ukupno 15 polova kojom se prekapčaju namoti motora (ukupno šest) na napone 220V i 150V iz primara transformatora i to u kombinacije sa otpornikom (kojim se ovi naponi smanjuju na potrebnih 190V i 140V) i kondenzatorom (koji na pomoćnim namotima služi za stvaranje faznog pomaka potrebnog za rad ovog jednofaznog asinkronog kaveznog tzv. kondenzatorskog elektromotora) kako bi se dobio željeni smjer vrtnje i dvije brzine rada motora, jedna sporija (1430 okretaja u minuti) za snimanje i reprodukciju, a druga brža (2860 okretaja u minuti) za prematanja magnetofonske trake.

tesla_sonet_b3_09

tesla_sonet_b3_13

tesla_sonet_b3_17

tesla_sonet_b3_03

Sklopka elektromotora je ispitana ommetrom i voltmetrom te je ustanovljeno da su svi kontakti ispravni i da su svi potrebni naponi prisutni na pripadajućim kontaktima. Kad je već bila rastavljena sklopka je ujedno i očišćena, te je zamijenjena jedna žica na istoj na kojoj je uslijed zuba vremena došlo do oštećenja dijela izolacije (otpornik snage u krugu elektromotora prilično se grije u normalnom radu te je montiran što dalje od ostalih komponenti, no za pretpostaviti je da je do starenja izolacije na dijelu vodića najbližem ovom otporniku došlo upravo zbog povećane temperature koju isti isijava u radu).  Ostalo je provjeriti sam elektromotor magnetofona. Nakon skidanja sa šasije i ponovnog testiranja motor je u praznom hodu odmah proradio, a to znači da je problem vjerojatno u mehanizmu prijenosa snage na kolute koji iz nekog razloga blokiraju motor. Naime, elektromotor s obzirom na veličinu i težinu djeluje kao vrlo snažan međutim to i nije baš odlika jednofaznih kaveznih motora, njegova je glavna prednost miran i tihi rad (ugrađeni elektromotor ima snage od svega 2,5W i 5W u svoja dva moda rada). Snaga se prenosi sa osovine motora tarnim prijenosom na gumom obložene zamašnjake. Vizualno je uočeno da su sve gumice u dobrom stanju, a kod pokušaja okretanja zamašnjaka rukom moglo se osjetiti kako otpor postaje sve slabiji te je problem blokade vjerojatno samo nakupljena prljavština kroz godine (ili desetljeća) stajanja magnetofona van pogona. Nakon podmazivanja ležajeva mehanizma motor je vraćen na svoje mjesto.

tesla_sonet_b3_10

tesla_sonet_b3_18

tesla_sonet_b3_20

Magnetofon je napokon proradio u svim režimima rada sa ujednačenom i stabilnom brzinom vrtnje. Na originalnoj traci (koja je prethodno premotana zbog prekinutog dijela) naišlo se na snimku pjesme “Wind of Change” od legendarnih Scorpions-a što znači da je magnetofon sigurno bio u upotrebi do barem 1990. godine 🙂 Naravno, nakon ovog uspješnog “oživljavanja” magnetofona za daljni siguran rad potrebno je ipak napraviti detaljno čišćenje i podmazivanje čitavog mehanizma, te izvršiti preventivnu zamjenu svih elektrolita u pojačalu, kao i obaveznu zamjenu ili eventualni popravak istrošenih potenciometara.

tesla_sonet_b3_15

Uzrok većine kvarova otklonjenih na ovom magnetofonu zapravo je nataložena prljavština i gubitak svojstva maziva tijekom desetljeća zaborava, međutim,  gotovo svi dijelovi mehanizma, automatike i elektronike magnetofona, i danas nakon više od 5 desetljeća vizualno i funkcionalno su u gotovo savršenom stanju. Stoga se cijeli uređaj uz malo truda (i možda minimalno ulaganje) može vratiti u stanje kakav je bilo nakon izlaska iz tvornice. Jedan od razloga zašto postoji ovaj blog je upravo taj; audio i video uređaji 50-tih i 60-tih godina kao da su napravljeni da traju vječno, a dizajn, mehanička rješenja i izvedbe u istima doslovno znaju biti fascinantna. Ljepotu i čar elektronske cijevi pak je sasvim bespredmetno upoređivati sa današnjim modernim integriranim sklopovima.

 


 


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

18 thoughts on “TESLA SONET B3

 • Nikola

  poštovani,
  U posedu sam izuzetno očuvanog magnetofona TESLA SONET B3 ali postoji problem sa reprodukcijom.Mehanila je u potpunosti ispravna ali zvuk se ne čuje nikako samo malo krčanje prilikom obrtanja potenciometra.Sve lampe imaju usijana vlakna, sumnjam na kondenzatore pojačala pa bih molio da mi pošaljete električnu šemu sa svim vrednostima kondenzatora
  kao i sa napomenom koji mogu biti neispravni ili da se zamene svi.Unapred hvala!

  • crowave Post author

   Evo stavio sam shemu u objavu ali sigurno imam još materijala za Sonet pa ću ih nadodati kad ih iskopam. Iz vašeg opisa ne mogu reći što bi moglo biti neispravno, moguće da je jedna komponenta, moguće da je više njih, može biti bilo koja komponenta osim namota za grijanje… S obzirom da se radi o pojačalu, najbolja metoda je traženje greške pomoću nekog (bilo kakvog) NF generatora signala ili preko bilo kakvog izvora audia, može biti i mp3 plejer na kraju krajeva. Jednostavno dovodite signal redom na baze tranzistora i mrežice elektronki pa ćete brzo naći u kojem stupnju je problem. Elektrolitske kondezatore je u svakom slučaju potrebno zamijeniti sve (nema ih puno) jer ako trenutno i rade, postoji mogućnost da će u radu brzo otkazati. Moguće da je neispravan samo potenciometar, svašta je moguće. Na shemi su ispisani i naponi na pojedinim točkama pa se može i tako krenuti sa lociranjem greške. Grijanje radi jer se taj napon vodi izravno sa transformatora, no moguće je da izvor anodnog napona ne radi zbog loših elemenata ispravljača i filtra (EZ80, C33, C34, R54) pa bi to prvo trebalo provjeriti… Naravno, to što se elektronka grije (svijetli) ne znači i da je ispravna. Nakon provjere napona, signal generator je najbolja metoda za otkriti grešku 🙂 lp

  • crowave Post author

   U 90% slučajeva to je nagomilana prljavština te istrošena maziva i gumeni dijelovi mehanizma. Vizualno se može pratiti kod rada mehanizma da li dolazi do proklizavanja (istrošeni gumeni dijelovi prijenosa) ili motor jednostavno nema snage jednolično vrtiti mehanizam (blokada ležajeva prljavštinom). U 10% slučajeva može biti motor, odnosno njegov kondenzator ili sklopka.

 • Krunoslav

  pozdrav
  mpraoj sonet b3 sam popetravio zahvaljujuci vasim savjetima

  promjenio kondenzator 2mf 630v
  sve sljaka
  pozdrav
  KRUNO
  OSIJEK

 • Krunoslav

  pozadrav
  molim ako nije problem posaljite mi sheme na e mail
  pozdrav
  brine me sto na kondenzatoru 2mf 630v na jednom izluvodu ima nesto slicno gelu

  • crowave Post author

   To može značiti da je iscurio ali i ne mora 🙂 Obično se elektrolit tijekom vremena osuši pa kondenzator izgubi kapacitet. U praksi sam nalazio različite smole po komponentama, što nastanu od paste za lemljenje, ljepila ili voskova za fiksiranje ili sl. što se s vremenom pretvori u tko zna što ali to ne znači nužno da je komponenta uništena. Kondenzator se može vizualno vidjeti da je uništen jedino ako se baš razletio ili raspao. Najsigurnije je kondenzator provjeriti c-metrom ili zamijeniti ako se sumnja na njega. No prije svega treba izmjeriti napon na motoru. Ako nema napona, onda treba prvo to rješavati. Poslat ću sheme na e-mail.

  • crowave Post author

   Kako piše gore u tekstu naponi na sklopki su 220V i 150V iz primara transformatora, a nakon otpornika na motor dolazi 190V i 140V. Ne znam dali imate kakve sheme za ovaj magnetofon, ako nemate mogu vam poslati na e-mail. lp.

 • Krunoslav

  pozdrav
  mala remenica ipod zamasnjaka vise se ne vrti dali ima svoj motoric koje je voltaze i odakle se napaja dali je izmj ili
  jednosmjerna struja
  usput primjetio sam na kondenzatoru 2mf 630v na jednom polu neku smolu da izlazi
  mala remenica ispod zamasnjaka ne okrece se odkako sam mjenjao remencic
  pozdrav
  kruno

 • Krunoslav

  Moj “Sonet” neće na play, dali je stvar u kondenzatoru ili je stvar u motoriću ispod zamašnjaka?

  • crowave Post author

   Ukoliko radi premotavanje, onda nije kondenzator ni motor. Treba ispitati otpornik snage koji se nalazi na mehanizmu sklopke, a zatim i kontakte same sklopke (nije komplicirana za rastavljanje). Najbolje je mjeriti napon sa uključenom tipkom play po redu: transformator, sklopka, otpornik, motor, i vidjeti gdje je prekid.

 • Leo

  Svaka čast na popravku ovo je stvarno muzejski primjerak, bar za moje oči. Baš sam usred “igranja” s nekakvim magnetofonom od Aiwe model
  tp-721 reko da bacim malo oko na net i hvala Bogu da mogu naći nešto i na hrvatskom.