UREĐAJ ZA AUTOMATSKU STABILIZACIJU TEMPERATURE


Na buvljaku je nabavljen “Uređaj za automatsku stabilizaciju temperature”. S obzirom da na uređaju nema nikakve oznake proizvođača ni modela, vjerojatno se radi o namjenski poluprofesionalno razvijenom i napravljenom uređaju za kontrolu temperature u nekom istraživačkom laboratoriju. Na osnovu oznaka na prednjoj ploči može se zaključiti da se koristio za kontrolu temperature do 200°C.

automatska_stabilizacija_temperature_01

automatska_stabilizacija_temperature_02

automatska_stabilizacija_temperature_03

Skidanjem poklopca uočavaju se tiskane pločice i komponente koje potvrđuju da se ne radi o originalnom tvorničkom uređaju već o uređaju izrađenom u samogradnji. Mrežni transformator preko prvog ispravljačkog modula osigurava simetrični izvor napajanja za rad operacionih pojačala na preostala četiri regulacijska modula. Regulacijski moduli daju upravljački napon za 15-amperski triak (KT728/800) smješten na kladnjaku pored transfomatora. Izlaz iz triaka dovodi se na utičnicu na zadnjoj strani uređaja. Na tu utičnicu sa reguliranin naponom vjerojatno se spajao neki električni grijač kojim se regulirala temperatura tekućine ili zraka.

automatska_stabilizacija_temperature_04

automatska_stabilizacija_temperature_05

automatska_stabilizacija_temperature_06

automatska_stabilizacija_temperature_07

Zanimljivo je da su moduli međusobno povezani žicama umjesto da su veze izvedene na tiskanoj pločici. Također količina elemenata na modulima nije toliko velika da se sve nije moglo jednostavnije izvesti na jednoj jedinstvenoj pločici. Iz toga se može zaključiti da se radi o razvojnom projektu gdje se ostavilo mjesta za širu mogućnost evenetualnih daljnjih proširenja, preinaka i prilagodbi.

automatska_stabilizacija_temperature_08

automatska_stabilizacija_temperature_09

Na modulima nisu uočeni temperaturni senzori pa se može pretpostaviti da se oni spajaju na četiri ulazne DIN priključnice na zadnjoj strani uređaja. Ono što se moglo provjeriti uključivanjem uređaja na mrežni napon, to je da kontrole namještanja temperature rade što se može očitati na lijevom instrumentu sa skalom 0-200°C. Mjerenjem upravljačkog napona za triac (ili izlaznog reguliranog napona na njegovoj anodi), uz istovremeno spajanje nekog promjenjivog otpora na ulaze uređaja (čime bi se simulirao temperaturni senzor) mogla bi se otkriti funkcija kontrola na prednjoj ploči kao i testirati automatski rad ovog uređaja. No, s obzirom da za sada u svojem elektroničkom labu ne vidim gdje bi mogao iskoristiti ovaj regulator temperature, odložiti ćemo ga na policu kao izložbeni primjerak, barem dok nam se ne javi netko tko možda zna nešto više o povijesti i originalnoj namjeni ovog robusnog “termostata” 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.