PH METAR PHILIPS PW 9414 (digital ion activity meter)


Danas je nabavljen digitalni pH metar proizvođača Philips pod oznakom PW 9414/01 iz 1976. godine. Princip rada pH metra već je bio objašnjen u objavi PH METAR MA 5701, a specifičnost ovog pH metra je da uz odgovarajuće sonde može mjeriti i aktivnost iona više drugih elemenata (ne samo vodika). Uz to ovaj pH metar ima digitalni prikaz izmjerenih vrijednosti preko pet nixie cijevi.

ph_metar_philips_pw9414_08

ph_metar_philips_pw9414_09

Na prednjoj ploči pH metra uočavaju se tri višeokretna potenciometra za kalibraciju sonde i namještanje nule za digitalnom zaslonu. Ispod njih su priključnice za mjernu sondu, referentnu sondu i temperaturni senzor. Kontrolama ispod digitalnog zaslona biramo vrstu rada mjerača.

Na stražnjoj strani uočava se BCD sučelje za spajanje pisača. BCD (binary-coded decimal) sučelja koristila su se na prvim digitalnim uređajima 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća za prijenos podataka sa instrumenta na printer, odnosno za bilježenje izmjerenih vrijednosti na papir. Ovo bilježenje nije radilo automatski već se za svaku bilješku trebalo pritisnuti kontrolu za ispis podatka (stoga se i ovom Philipsovom mjeraču PW 9414 na prednjoj ploči jasno uočava tipkalo PRINT).  Kasnije su se preko toga sučelja instrumenti mogli spojiti i na računalo za automatsko bilježenje podataka.

Unutrašnjost uređaja otkriva modularnu izvedbu komponenti mjerača. Uočava se odlemljena žica na uzemljenju mrežne utičnice koja povezuje masu mrežnog transformatora. Iako će uređaj ispravno raditi unatoč tom prekidu jer su mase spojene i preko kućišta, ova žica je zalemljena na svoje mjesto prije sklapanja i puštanja u probni rad ovog mjerača.

ph_metar_philips_pw9414_01

ph_metar_philips_pw9414_07

ph_metar_philips_pw9414_02

ph_metar_philips_pw9414_06

Nixie cijevi kakve se koriste za digitalni prikaz izmjerenih vrijednosti na ovom uređaju izumljene su 1952. godine (Burroughs Corporation) i bile su dominantno u upotrebi do kraja 1970-ih godina. Ime nixie zapravo je akronim prvog naziva za ove elektronske cijevi – eksperimentalni numerički indikator (Numerical Indicator eXperimental: NIX-i), a kasnije se taj naziv više nije mijenjao. Nixie cijev je staklena cijev ispunjena plinom neonom (ili nekom drugim inertnim plinom) uz mali dodatak žive, a unutar cijevi se nalaze elektrode: jedna ili više katoda od tanke žice oblikovane u željeni simbol i anoda od metalne mrežice (tako da se kroz nju vidi) obavijene oko katode. Kad se ove dvije elektrode priključe na istosmjerni napon od oko 150V plin oko katode počne svjetlucati. U našem primjeru svaka nixie cijev ima ukupno deset katoda (svaku za jednu znamenku) napravljenih od tanke žice i poslagnih jedna iza druge u cijev. Ove su cijevi pale u zaborav pojavom LCD i LED numeričkih pokazivača, ali su zbog svojeg romantičnog i nostalgičnog neonskog sjaja sada ponovno popularne u vintage-dizajnu komercijalnih naprava, prvenstveno digitalnih stolnih satova.

ph_metar_philips_pw9414_03

ph_metar_philips_pw9414_04

ph_metar_philips_pw9414_05

Gornje slike prikazuju višeokretne potencimetre i mrežni transformator koji je omski ispitan te se moglo pristupiti priključivanju mjerača na mrežni napon. Nixie cijevi su odmah proradile. I ovdje ćemo pH metar promatrati kao osjetljivi voltmetar što on u stvarnosti i jest, a napon sonde simulirati ćemo vanjskim izvorom istosmjernog napona. Prvo su kratko spojene ulazne priključnice mjerača (priključnice sonde) te je numerički pokazivač podešen na nulu. Nakon toga je na priključnice doveden napon od 100-500 mV koji se paralelno mjerio drugim digitalnim voltmetrom.

ph_metar_philips_pw9414_10

ph_metar_philips_pw9414_11

Izmjerene vrijednosti na oba voltmetra su se podudarale što znači da pH metar radi ispravno. Jednog dana, možda se ove nixie cijevi i mrežni transformator iskoriste za samogradnju nekog vintage digitalnog sata. S druge strane, nikad nije na odmet u elektroničkom labu imati u pričuvi još jedan osjetljivi milivoltmetar. Pogotovo ako ima ovako sjajan prikaz izmjerenih vrijednosti koje se k tome mogu i izravno ispisati na nekom vintage pisaču 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.