ISKRA KON-12 (NAPAJANJE I POJAČALO PROJEKTORA OP-2)


Danas je nabavljen uređaj KON-12 proizvođača ISKRA iz Slovenije iz 1958. godine, a koji je dio kompleta sa 16-milimetarskim filmskim projektorom OP-2 i pripadajućom zvučničkom kutijom. Uređaj KON-12 iz tog kompleta osigurava sve potrebne napone za rad projektora OP-2 te pojačava zvuk za reprodukciju audio zapisa na zvučniku. Osnovni zvučni zapis na uređaj KON-12 može biti doveden izravno sa audio glave projektora OP-2 ili, ako se radi o nijemom filmu, na posebni ulaz pojačala KON-12 može se spojiti vanjski audio izvor (npr. iz zvučnice gramofona).

kon12_op2_napajanje_pojacalo_07

kon12_op2_napajanje_pojacalo_08

kon12_op2_napajanje_pojacalo_09

Unutrašnjost uređaja otkriva tri transformatora, selenski ispravljač izmjeničnog napona, te ukupno četiri elektronske cijevi u spoju audio pojačala. Prvi stupanj naponskog pretpojačala izveden je sa pentodom EF40, slijedi drugi stupanj pojačala sa dvostrukom triodom ECC40 gdje po jedna trioda pogoni po jednu od dvije izlazne pentode EL41 spojene kao “push-pull” pojačalo u A klasi. Ovakvo pojačalo može isporučiti do 10W izlazne snage.

kon12_op2_napajanje_pojacalo_02

kon12_op2_napajanje_pojacalo_01

kon12_op2_napajanje_pojacalo_06

Od tri spomenuta transformatora dva su mrežna, od kojih najveći služi za napajanje projektora (žarulje i motora), pored njega je vjerojatno mrežni trafo za osiguravanje potrebnih napona za rad cijevnog pojačala, a na ploči sa elektronskim cijevima je izlazni audio transformator za spajanje zvučnika.

kon12_op2_napajanje_pojacalo_05

kon12_op2_napajanje_pojacalo_04

kon12_op2_napajanje_pojacalo_03

Iako su sve kritične komponenete vizualno u dobrom stanju prije uključenja ovog uređaja na mrežni napon potrebno je električki ispitati sve komponente, a posebno elektrolitske kondenzatore, selenski ispravljač kao i ostale komponente cijevnog pojačala. Za to pak je potrebno kompletno rastaviti uređaj što je u ovoj fazi najbolje odgoditi za neku priliku kada se nekim sretnim slučajem nabavi i sam projektor OP-2, kao i pripadajući zvučnik visoke impedancije od 200 ohma. Time bi se ponovno spojila ta mala tročlana filmska obitelj, što bi onda ovom našem napuštenom i već gotovo zaboravljenom 60-godišnjaku zasigurno bila prava prilika da se napokon netko ozbiljno pobrine za vraćanje njegovog starog sjaja  🙂


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

7 thoughts on “ISKRA KON-12 (NAPAJANJE I POJAČALO PROJEKTORA OP-2)

 • Zora Bačun

  Imam komplet ,projektor, pojačalo, zvučnik, original ISKRA, 1958. god. Zainteresirani se mogu javiti na email ili mob. 092 177 85 40.

   • crowave Post author

    Evo baš danas nabasao na buvljaku u Zagrebu na nekoliko 3-djelnih kompleta ovog projektora (projektor, napajanje i pojačalo te zvučnik). No za jednu komponentu se tražilo 100 Eur (300 Eur komplet), što je meni bilo ipak bilo previše novaca.

 • Anonimno

  Imam komplet ,projektor, pojačalo, zvučnik, original ISKRA, 1958. god. Zainteresirani se mogu javiti na email.

   • Muhammet TUTKU

    BENİM ELİMDE AYNISI VAR VE ÇALIŞIR DURUMDA SADECE FİLM ŞERİDİ EKSİK GERİYE KALAN TÜM PARÇALARI VAR SAGLAM VE ORGİNAL TAMİR GÖRMEDİ VE BEN BUNU EN İYİ GÜZEL TEKLİF FİYAT VEREN KİŞİYE SATACAGIM İLGİLENENLER BANA ULAŞABİLİRLER +905543108558 muhammettutku@gmail.com
    +905330308679 acil oldugunu belirtmek isterim