UNIVERSUM FRC 27915


Danas je nabavljen audio video centar proizvođača UNIVERSUM oznake FRC 27915 iz 80-ih godina prošlog stoljeća. Sadrži crno bijeli televizor dijagonale 14 cm, AM i FM radio prijemnik, te kazetofon sa mogućnošću reprodukcije i snimanja.  Uređaj je vizualno u relativno zapuštenom stanju ali osim potrgane antene i pripadajućeg plastičnog nosača nema drugih većih vanjskih mehaničkih oštećenja.

universum_frc_27915_02 universum_frc_27915_01

universum_frc_27915_06

universum_frc_27915_05 universum_frc_27915_04 universum_frc_27915_03

Ma mrežnim priključcima izmjeren je otpor od 130 ohma što je u granicama ispravnog primara mrežnog transformatora te je uređaj priključen na mrežni napon. Prvim testiranjem utvrđeno je da niti jedna funkcija uređaja ne radi, odnosno, isti vjerojatno ne dobiva struju.

Prvo je ispitan priključni mrežni kabao. Iako isti električki nije u prekidu vidljivo je kako je prijašnji vlasnik vršio preinake na istom sa očitom namjerom da ga ugura u priključnicu za spajanje uređaja na istosmjerni izvor od 12 V. Kako je vidljivo na gornjoj slici utičnice za vanjsko baterijsko i mrežno napajanje su vrlo slične i smještene jedna do druge. Možda je netko došao na ideju iskoristiti isti kabel i za napajanje preko mreže i preko akumulatora, no sada, činjenica da mrežna utičnica ima spoj sa primarom transformatora dok je uređaj svejedno potpuno “mrtav”, upućuje na zaključak da je došlo do kvara na sekundarnoj grani napajanja i to najvjerojatnije jer je na priključnicu istosmjernog napona od 12V narinut izmjenični mrežni napon od 220V.

universum_frc_27915_07

Nakon skidanja poklopca uočavaju se osnovne komponente ovog audio video centra: lijevo je pločica televizora ispod koje je smještena katodna cijev, desno je pločica pretpojačala za kazetofon i izlaznog audio pojačala ispod koje je smješten mehanizam kazetofona, u središnjem dijelu na dnu je pločica radio prijemnika. Mrežni transformator i dva zvučnika su u donjem desnom dijelu, a ispravljač i stabilizator napona na donjem dijelu dijele pločicu sa audio pojačalima.

universum_frc_27915_08

Mrežni transformator ima samo jedan sekundarni namot od 12 V. Voltmetrom je utvrđeno da je ovaj napon prisutan što znači da je transformator ispravan. Potrebno je od kućišta odvojiti pločicu sa pojačalima i ispravljačkim dijelom napajanja da se utvrdi prisutnost istosmjernih napona napajanja. Osigurači se nalaze na primaru transformatora i na izlazu iz ispravljača (četiri diode vezane u graetzov spoj za punovalno ispravljanje). Osigurač na ispravljaču je pregorio, međutim, uočava se i potpuno uništeni otpornik koji je serijski vezan u glavni krug istosmjernog napajanja uređaja.

universum_frc_27915_09

S obzirom da je ovaj otpornik snage doživio ovakvo uništenje, gotovo je sigurno da je na izvode istosmjernog napona napajanja izravno doveden izmjenični mrežni napon. Otpornik vezan u seriju sa trošilom služi za ograničenje struje kroz to trošilo (također stvara i određeni pad napona ali on je u ovom slučaju minimalan). S obzirom da ne posjedujemo shemu niti bilo kakva servisna uputstva za ovaj uređaj, a iz uništenog otpornika ne može se iščitati vrijednost, poslužit ćemo se jednostavnom računicom: Osigurač je vrijednosti 1A što znači da je otprilike tolika i najveća struja koju uređaj troši u normalnom radu dok je napon napajanja 12V. Po ohmovom zakonu (R=U/I), ukoliko želimo struju ograničiti na 1A proizlazi da nam je potreban otpornik vrijednosti 12 ohma.

universum_frc_27915_11

Integrirani krug desno od strujnog otpornika je izlazno audio pojačalo uPC 2002. Radi se o mono pojačalu prvenstveno razvijenom za auto radia, a u našem slučaju, kod napajanja 12V i impedancije zvučnika od 4 ohma, može isporučiti oko 4W snage. Na istoj pločici je još pretpojačalo za kazetofon koje se bazira na integriranom krugu TA7137P. Napajanje od 12V dalje se razvodi na pločice televizora i radia. Zamjenom osigurača i otpornika proradio je radio prijemnik i kazetofon, a djelomično i televizor, pa možemo reći da je zaštita u ovom slučaju dobro odradila svoj posao 🙂

Na kazetofonu standardno treba zamijeniti gumice, jedna potrgana pronađena je unutar kućišta što će olakšati nabavu adekvatne zamjenske, a i glavna pogonska gumica, iako je još funkcionalna, također treba zamjenu zbog istrošenosti.

universum_frc_27915_10

Televizor na ekranu pokazuje samo horizontalnu crtu što upućuje na grešku vertikalnog otklonskog stupnja, međutim, ta crta ne pokriva punu širinu ekrana što može značiti i neki dodatni kvar glede horizontalnog otklonskog stupnja.

universum_frc_27915_15

Srećom, na pločici televizora jasno su obilježene skupine komponenti koje čine određeni stupanj televizijskog prijemnika. Prvo su ispitani kontakti otklonskih zavojnica na katodnoj cijevi.

universum_frc_27915_13

Ovdje je uočeno stanovito napuknuće lemnog spoja vertikalne otklonske zavojnice što je upućivalo na mogući prekid, međutim, spoj je ipak bio dobar. Osciloskom je utvrđeno postojanje karakterističnog pilastog napona frekvencije 15625Hz na horizontalnoj otklonskoj zavojnici, ali ne i pilastog napona 50Hz na vertikalnom otklonu. Grešku je treba nastaviti tražiti u vertikalnom oscilatoru ili pojačalu.

universum_frc_27915_14

universum_frc_27915_12

U verikalnom otklonskom stupnju ispitani su svi tranzistori (svi su ispravni) te su zamijenjeni svi elektrolitski kondenzatori. Nakon toga verikalni dio je proradio ali slika je i dalje sužena horizontalno. Ispitani su svi tranzistori u horizontalnom dijelu, međutim, iskustva pokazuju da iako test potvrđuje ispravnost neke komponente to ne mora nužno tako i biti. Naime tranzistor može zbog određenih utjecaja izgubiti neka svoja prvotna svojsta i u sklopu ne radi više kako treba iako se kod testiranja instrumentom i dalje ponaša kao ispravan tranzistor. U ovoj fazi daljnji popravak televizora bez električne sheme iziskuje puno vremena na pokušajima i promašajima pa ćemo to radije ostaviti za neku drugu priliku.

universum_frc_27915_16

Cijeli TV prijemnik izveden je tranzistorski, osim jednog integriranog kruga za MF pojačanje i detekciju tonskog signala (TA7314P). Uzroci blijedog i suženog rastera ovog TV prijemnika mogu biti mnogobrojni i nadam se da će se jednom naći vremena za detektiranje istih. Do tada, može se ponovno uživati u kristalno čistom zvuku koji daje pojačalo i vrlo selektivan i osjetljivi radio tuner ovog audio video centra 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.