Diaskop B-2 “BAJKA”


Danas su nabavljena dva dijaskopa oznake B-2 Bajka, poljskog proizvođača LZK (Lodzkie Zaklady Kinotechniczne) iz 1960-tih godina.

 

 

LZK (Łódzkie Zakłady Kinotechniczne, Lodzkie Zaklady Kinotechniczne, Kinotehnički zavod u Lodskom) je poljska tvornica osnovana nakon 2. svjetskog rata primarno namijenjena za proizvodnju projektora, iako je kroz razdoblje postojanja proizvodila dijelove i za drugu tehničku robu. Najpoznatiji modeli dijaprojektora tvornice LZK su B-2 BAJKA s kraja 1950-tih godina i B-9 ANIA s početka 1970-tih godina. Tvornica odlazi u stečaj početkom 1990-tih godina, a od jednog dijela tvornice koji je trebao biti zatvoren osnovana je tvrtka PREXER koja danas proizvodi pištolje i vojne optičke instrumente (optički ciljnici, kolimatori, periskopi i sl.).

 

LZK (Łódzkie Zakłady Kinotechniczne, Lodzkie Zaklady Kinotechniczne, Kinotehnički zavod u Lodskom)

 

 

Dijaskop B-2 Bajka bio je jedan od prvih proizvoda tvornice LZK proizveden na prijelazu 1950/1960-tih godina. Prvi modeli imali su kućište od crnog bakelita, a kod kasnijih je bakelit obojan sa tzv. “čekič efekt” bojom u standardnom sivom, plavom ili zelenom tonu. B-2 Bajka je namijenjen za gledanje dijapozitiva snimljenih na 35-milimetarsku filmsku traku. Na film je bilo snimljeno oko 20-30 dijapozitiva (sličica) maksimalne veličine 18×24 mm, a sadržajno su to bile klasične bajke za djecu i školski obrazovni materijali. Stoga se dijaskop B-2 Bajka osim za kućno prikazivanje koristio i kao edukacijsko pomagalo u vrtićima, školama, društvenim domovima i slično.

 

Kao što vidimo na slikama Dijaskop B-2 Bajka je vrlo jednostavne konstrukcije. Sastoji se od paraboličnog zrcala, žaruljice i svega tri optičke leće od kojih dvije čine optički kondenzator, a jedna je u objektivu za fokusiranje projicirane slike.

 

Žaruljica je snage 20W i predviđena za napon od 6V, te se napaja preko mrežnog transformatora 220/6 V koji mora biti u stanju isporučiti oko 3,5A struje. Ono što uvijek napominjemo kod starih uređaja to je njihova prilagođenost na mrežni napon 220V, dok su danas mrežni naponi u kućanstvu reda 240V. Testiranjem smo izmjerili da mrežni transformator našeg dijaskopa priključen na 220V napaja žaruljicu naponom od 6,3V (napon pod opterećenjem) dok na ulaznom naponu od 240V izlazni napon na žaruljici poraste na 6,9V. Time je napon na žaruljici 15% veći od nominalnog napona što svakako negativno utječe na njezin vijek trajanja. Osim toga žaruljica se brže i jače zagrijava, a s obzirom da ne postoji nikakvo aktivno hlađenje, nakon dužeg rada može doći do oštećenja celulozne filmske trake. Nemamo podatak od kojeg materijala je napravljena filmska traka, no ukoliko se radi o nitro-celuloznom filmu isti je vrlo zapaljiv, raspada se već na 90°C, a gori na 120-180°C. Od 1970-tih godina ovakav film je uglavnom izašao iz upotrebe i zamijenjen je acetil-celuloznim filmom koji ima temperaturu paljenja na oko 400°C.

 

Da se što više iskoristi količina svjetlosti koju proizvodi žaruljica, iza nje je postavljeno reflektorsko zrcalo. Reflektirana svjetlost prvo prolazi kod sistem leća koje se nazivaju kondenzator. Optičkih kondenzatora ima različitih vrsta, obično se sastoje od jedne, dvije ili tri leće i imaju zadaću skupiti i usmjeriti zrake svjetlosti tako da jednoliko osvjetljavaju čitav filmski otvor (bez kondenzatora bi središnji dio bio bolje osvijetljen od rubova). Naš kondenzator se sastoji od dvije leće od kojih je prva plankonveksna, a druga bikonveksna. Nakon što kondenzirana svjetlost prođe kroz film ista se pomoću podesive leće na prednjem objektivu fokusira na filmsko platno.

 

Optički kondenzator.

 

Testiranjem smo utvrdili da je ovaj mali projektor u stanju projicirati sliku veličine 120×90 cm sa udaljenosti od 4 metra koja je sasvim zadovoljavajuće vidljiva u zamračenoj prostoriji ikako je osvjetljenje platna manje od 1 luksa. U nekim kućnim uvjetima udaljenost bi bila 2 metra, a tu dobivamo projekciju veličine 60×45 cm uz osvjetljenje platna od cca 20-25 luksa.

 

29

42

20

 

Najčešći kvar kod dijaskopa Bajka je u mehanizmu ručnog povlačenja filma sa sličicama (dijapozitivima) jer se taj mehanizam temelji na tarnim gumenim kotačićima. Puno bolje rješenje bilo bi vođenje filma uz pomoć zupčanika koji nasjedaju u perforacije na rubovima filmske trake. Gumeni kotačići se s vremenom istroše i izglade te nema dovoljnog trenja za povlačenje filma. Uz pomoć brusnog papira može se ponovno ohrapaviti površina gumenih kotačića tako da trenje bude dovoljno za uspješno povlačenje filma bez proklizavanja.

 

40

 

U našem diaskopu nalazila se filmska traka sa narodnom pripovjetkom “Djedova pogača” o raspjevanoj pogači koja je s prozora pobjegla u šumu i tamo susrela zeca, ježa, medu, vuka i lisicu, ali kao i ova naša i ta je priča bila sa sretnim završetkom 🙂

 


 

Odnekud se pojavio još jedan primjerak dijaskopa B-2 Bajka. Najveća razlika između tri naša primjerka, osim u boji i dizajnu kutije, očituje se u mrežnom transformatoru 220/6 V. Kod najstarijeg primjerka ugrađen je transformator sa čistim primarnim i sekundarnim namotom, a kod druga dva je napravljen izvod na primarnom namotu tako da se može koristiti za napone 220V i 120V. Kod jednog je odabir primarnog namota riješen kratkospojnicima na bakelitnoj pločici, a kod najnovijeg primjerka je već ugrađena mala kratkospojna sklopkica. Također, najnoviji primjerak dijaprijektora Bajka ima na mrežnom kablu ugrađenu i mrežnu sklopku.

 

Na najnovijem primjerku dijaskopa Bajka iz naše kolekcije već uočavamo ime poduzeća PREXER koje se na proizvodima LZK pojačelo pojavljivati od 1970-tih godina. Kas je LZK početkom 1990-tih godina otišla u stečaj, od jednog dijela tvornice koji je trebao biti zatvoren osnovana je tvrtka PREXER koja danas proizvodi pištolje i vojne optičke instrumente (optički ciljnici, kolimatori, periskopi i sl.).

 


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

5 thoughts on “Diaskop B-2 “BAJKA”

  • Moran B

    Hello
    I recently bought a projector like this and am having trouble seeing the full frame. For some reason the lens is showing the circular centre of my frame. Any advice?

    • crowave Post author

      I just made an update to my post Diaskop Bajka, it might help. Regarding your query, there may be more problems, each projector is different. The original bulb must be used, all parts must be present at the correct distances … For a more detailed answer I would have to see the projector and the projected image…

      • Moran B

        Hi, thank you! It’s really clear, and I figured out what is wrong, the projector I bought is missing the “double” optical capacitor and the other one is loose. I’ll have to figure out where to get one, if that’s possible. Thanks again 🙂