DIASKOP “BAJKA”


U nedjeljnoj šetnji buvljakom pronađen je mali, plavi ljepotan koji je odmah postao dio naše kolekcije.

 

14

 

Sve je počelo, ne tako davne, 1953. godine u poljskoj tvornici “Wictor Bielecki” kada je napravljen prvi diaskop “Bajka”.

 

11

 

Kučište uređaja izrađeno je od bakelita i obojano “čekić” bojom koja mu daje poseban starinski štih. Kako su prvenstveno bili namijenjeni djeci, sam način rada bio je vrlo jednostavan; u nosač se umetnula rola 35 milimetarskog filma, duljine do 1 metra.

 

27

28

29

 

Uz pomoć obične žarulje 20W/6V (grlo tipa BA 15s) i leće, okretanjem kotačića koji se nalazi sa strane diaskopa na zidu se prikazivala slika po slika, stvarajući dojam svojevrsnog kratkog filma.
42

20

17

 

Otvaranjem našeg diaskopa nisu uočeni nikakvi nedostaci…

 

15

23

22

25

26

 

Međutim, uključivanjem uređaja otkriveno je da su kotačići pomoću kojih se  filmska traka namotava jako istrošeni i proklizuju, no uz pomoć brusnog papira taj mali nedostatak je riješen.

 

40

 

U kupljenom diaskopu nalazaila se filmska traka sa narodnom pripovjetkom “Djedova pogača” o raspjevanoj pogači koja je s prozora pobjegla u šumu i tamo susrela zeca, ježa, medu, vuka i lisicu, ali kao i ova naša i ta je priča bila sa sretnim završetkom.
I za

32

jeste li znali da se prvi dijaskop – uređaj za projekciju uvećanih slika spominje još u 17. stoljeću pod nazivom laterna magica  »čarobna svjetiljka«.

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.