GRUNDIG STUDIO 3010


Danas je nabavljen glazbeni centar proizvođača GRUNDIG pod oznakom STUDIO 3010 iz 1976. godine. Sastoji se od AM/FM radio prijemnika, gramofona DUAL 1225 i kazetofona sa šasijom CB430. Nabavljenom primjerku nedostaje poklopac i kapice na dva klizna potenciometra. Testiranjem je utvrđeno da radio prijemnik niti na jednom području ne daje zvuk, mehanizam kazetofona radi na prematanjima ali na položaju reprodukcije pogonska osovina nema stabilnu vrtnju, a gramofon se teško pokreće i ne radi automatika. Također, ne radi niti jedna od tri žaruljice za osvjetljenje skale.

grundig_studio_3010_01 grundig_studio_3010_02

Prvo je sa kućišta skinut gramofon kako bi se dobio pristup elementima za popravak radio prijemnika.

grundig_studio_3010_03

Donjoj strani tiskane pločice radio prijemnika i pojačala moguće je pristupiti skidanjem dijela poklopca kućišta sa donje strane uređaja.

grundig_studio_3010_04

Ipak, za potpun i nesmetan pristup svim komponentana potrebno je odvojiti gornji od donjeg dijela kućišta. Radio prijemnik i izlazno pojačalo dijele istu pločicu, međutim, kontrole su na prednju ploču vezane na prilično neuobičajen način. Sve sklopke imaju relativno dugačke plastične produžetke, a mrežna sklopka je s prednjom pločom povezana preko špage koja se proteže kroz čitavu unutrašnjost u suprotni kut uređaja. Jednostavno se treba zapitati zar nije bilo jednostavnije montirati sklopku na prednju ploču, a zatim ju žicama spojiti na željeno mjesto na tisklanoj pločici, nego razvlačiti mehanizme pokretanja sklopke preko cijelog kućišta.

grundig_studio_3010_05

Mehanizam birača radio postaja također je razvučen preko cijele unutrašnjosti, no i tu ima jedna neuobičajenost. Naime, špaga ovog mehanizma je zapravo tanka savitljiva metalna žica (sajlica) opletena tekstilom. Taj žičani umetak je potreban radi električne vodljivosti jer se preko te špage napaja žaruljica za osvjetljenje pokazivača skale.  Na slikama se vidi spoj špage na napajanje, kao i na kontakte žaruljice pokazivača. Uočava se da je posebno za napajanje ove žaruljice ugrađen ispravljač sa graetzom i elektrolitom kako bi se izbjeglo treperenje žarulje na izmjeničnoj frekvenciji gradske mreže.

grundig_studio_3010_06 grundig_studio_3010_08

Sam prijemnik bazira na tri integrirana kruga: TCA420A (FM/IF pojačalo), TCA530 (naponski stabilizator 30V za kapacitivne diode tranzistorski izvedenog tunera) i TCA 290A (FM stereo dekoder). Kod uključenja radio prijemnika kazaljka mjerača jačine signala reagira na signale tijekom okretanja birača postaja, pa se može pretpostaviti da je isti do dekodera ispravan. Kvar je u konačnici i detektiran na stereo dekoderu koji dobiva ispravan demodulirani mono NF signal na ulazu ali ne daje stereo audio signale na svojem izlazu prema pojačalu. Ukoliko se prespoji ulaz i izlaz integriranog kruga TCA 290A zvuk radija se normalno reproducira na zvučniku. Voltmetrom je utvrđeno da TCA 290A dobiva potrebne napone za napajanje kao i ulazne signale te je vjerojatno greška u tom samom integriranom krugu.

grundig_studio_3010_12

Na slijedećoj slici učava se oklopljeno gramofonsko pretpojačalo i ulazno/izlazni audio portovi dovedeni na DIN konektor na bočnoj strani kućišta. Gramofonsko stereo pretpojačalo izvedeno je kao zasebni modul i sadrži po dva tranzistora za svaki kanal.

grundig_studio_3010_07

Izlazno pojačalo bazira se na komplementarnom paru tranzistora snage (BD437, BD438) za svaki kanal u push pull spoju koji mogu isporučiti oko 20W snage na svakom kanalu. Grundig izlazne tranzistore obilježava svojim posebnim oznakama (počinju slovima GD) pa je u slučaju zamjene potrebno pronaći usporedne klasične oznake (tako je npr. za tranzistor BD437 Grundig oznaka GD341, a za tranzistor BD438 njihova oznaka je GD340).

grundig_studio_3010_10

Grundigov kazetofon CB430 ugrađen je u ovaj muzički centar gotovo kao zasebna komponenta. Sadrži svoje vlastito tranzistorsko stereo pretpojačalo i svoj vlastiti ispravljač sa stabilizatorom. Tako se glede napajanja spaja samo na svoj posebni sekundarni namot mrežnog transformatora, a glede audio izlaza, slično kao i gramofon, spaja se iz unutrašnjosti na posebne DIN konektore na stražnjoj strani muzičkog centra.

grundig_studio_3010_09

grundig_studio_3010_11

grundig_studio_3010_17

Gramofon vizualno izgleda čitav ali ima uobičajenu boljku; sva maziva na mehanizmu tijekom vremena pretvorena su u gustu ljepljivu masu, pa je prije svega potrebno temeljno rastavljanje, čišćenje i ponovno podmazivanje čitavog mehanizma.

grundig_studio_3010_13

grundig_studio_3010_14 grundig_studio_3010_15 grundig_studio_3010_16

Na kraju se može zaključiti kako je potrebno puno ljubavi i vremena da se ovaj muzički centar dovede u red, iako, zbog nedostatka poklopca i drugih vanjskih mehaničkih nedostataka teško će mu biti u potpunosti vratiti stari sjaj. Dobra je stvar da su ugrađene muzičke komponente (gramofon, kazetofon) izvedene kao gotovo zasebni uređaji, a to onda otvara veći prostor idejama o iskoristivosti ovog uređaja u nekoj skoroj budućnosti 🙂


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

12 thoughts on “GRUNDIG STUDIO 3010

 • Martin Colombo

  Congratulation for this good article of Grundig Studio 3010, very good.
  Just wanted to say that Output transistor GD341/GD340 (NPN/PNP) for this 3010 are maybe not equivalent with the BD347/BD348 (NPN/PNP) as stated in the article comments, they are not format TO220 as “GD” original and have not the corresponding pin layout as “GD”.
  I have this equipment, Grundig Studio 3010e, and I changed output transistor with BD243C/BD244C, and also with TIP41C/TIP42C, and ALL OK with good results. They all are TO220 as original and have correct pin layout as original. After change you only need to regulate BIAS to 7,5 mV again.

  • Martin Colombo

   Sorry, small errata: in my comment about output transistors I put BD347/BD438 instead of BD437/BD438 that the article stated (for me not good equivallents)..
   Good transistor to change are for me BD243C/BD244C or TIP41C/TIP42C, all TO220 and ok in PIN layout with GD341/GD340 original ones.

  • Miloš

   Ja posedujem Grunding studio 3010a i nije puptan u rad 10ak godina a želeo bih da ga restauriram, da li neko može da mi pomogne.Naglasio bih da je uređaj u vrlo dobro stanju.

   • Martin F. Colombo

    Hello Milo. There is good info on the WEB about circuits, and all the transistors and passive components are still on the market, we have luck!.
    Read my two responses of day 10/04/2021 about output transistors only, if they are bad you can replace them with no problems, regulating the BIAS voltage again after the change, of course.
    Circuits on many sites, free, look also: https://estebantrujillo.com/gadgets/grundig-studio-3010/
    If it is the power supply transformer, then better to buy a used 3010 and have many spare parts of it, for example sliding pot’s difficult to find or any other parts.
    The Radio section is very good, high sensitivity and good station reception, and the sound is a dream if you use good sweet speakers, maybe too high bass with modern station equalization.
    If you have a good (old) service radio/tv shop, try to give them the radio, circuits, and comments from here, maybe they could make the job!.
    Any help, here we are. Good luck, I still use it every day to hear classic music with two old Bang&Olufsen small speakers.

  • Miloš

   Hi, thank you for the reply.But I am not the expert for this, I would need someone to do it for me.
   BR,
   Miloš

 • Ivan

  Pozdrav. U posjedu sam ovakvog uređaja bez zvučnika. Zanima me gdje bi ga se moglo servisirati na području Zagreba ili bliže okolice? Unaprijed zahvaljujem na informacijama.

  • crowave Post author

   Stvarno ne znam da li postoji još negdje (službeni, ovlašteni) servis koji bi prihvatio takve stare uređaje. Najbolje je na specijaliziranim forumima za elektroniku postaviti upit, odnosno dati ponudu za popravak ili restauraciju navedenog uređaja. Ono što će svakog (pa i mene) zanimati to je što točno podrazumijevate pod “servisirati”. Da li je uređaj ispravan ili neispravan i koje su mu neispravnosti? Da li je što fizički polomljeno, potrgano ili nedostajuće? Ako je ispravan, mogu se kompletno očistiti mehanizmi gramofona i kazetofona, zamijeniti dotrajale gumice (remenice), zamijeniti dotrajali potenciometri i preventivno elektrolitski kondenzatori, možda je potrebno mijenjati glave kazetofona i iglu gramofona. Pitanje je koliko je to isplativo. Ako je elektronički neispravan i treba samo zamijeniti neku elektroničku komponentu to bi se dalo urediti. Dakle, za bilo kakav konkretan odgovor potrebno je detaljnije opisati problem kako bi se procjenilo da li je servis/popravak moguć i isplativ.

   • Ivan

    Ok možda ne toliko servisirati nego koliko pregledati uređaj. S obzirom na to da nemam zvučnike niti ne znam što je (ili nije u kvaru). Ovako u grubo mogu reći da kazetofonska glava ne radi, gramofonska vrti i svijetla na prednjoj strani rade. Sve i da radi nema standardnih TRS, XLR ili bar RCA ulaza da se spoje zvučnici ( i je li moguć takav nekakav zahvat na uređaju). Izvana se toliko vidi a sad pitanje je kakvo je stanje iznutra još.

    • crowave Post author

     Što se tiče konektora najjednostavnije je napraviti adaptere na chinc. Kazetofonska glava se može zamijeniti sa nekog drugog uređaja. Zvučnici nisu problem, u današnje vrijeme ima ih posvuda (bolji PC zvučnici ili od neke muzičke linije). Radio se također može relativno brzo staviti u funkciju. Problem može biti mehanizam kazetofona i gramofona. Po mojoj procjeni cijena bi bila 300 kn na dalje, tako da treba razmisliti o isplativosti. Ako želite baš taj muzički centar upogoniti onda je to ok, inače se za te novce može se već nabaviti neka ispravna rabljena linija…

     • Ivan

      Vjerojatno ću ga osposobiti jer šteta je tako nešto nemati u funkciji. Ugl hvala na opsežnim informacijama i trudu 🙂