REGISTRACIJSKI VOLTMETAR ISKRA L 726


Danas je nabavljen voltmetar sa mehaničkim bilježenjem izmjerenih vrijednosti u proteku vremena, proizvođača ISKRA, pod nazivom L 726. Na internetu nema nikakvih podataka o ovom uređaju tako da ostaje nepoznanica gdje se i za što se koristio. Međutim, izvedba ovog registracijskog voltmetra dovoljno je modularna i “univerzalna” (ima širok raspon mjernih područja i standardne priključnice za dovod mjernog napona) tako da se na njega može priključiti bilo kakva naponska sonda ili senzor, kao i izvor istosmjernog napona do 100 V.

registrirni_voltmetar_l726_01

Gabariti ovog voltmetra u robusnom metalnom prenosivom kućištu su poprilični: dimenzije cca 24 x 17 x 42 cm i težina preko 15 kg.

registrirni_voltmetar_l726_02

Na stražnjoj strani je prostor za baterije. Volmetar se napaja preko četiri plosnate baterije od 4,5 V (3R12), a spojene su tako da daju simetrični napon 2 x 9 V.

registrirni_voltmetar_l726_03 registrirni_voltmetar_l726_04

Otvaranjem prednjih staklenih vratašca dobiva se pristup mehanizmu prihvata role papira na koji se bilježe izmjerene vrijednosti.

registrirni_voltmetar_l726_05

Papira nije bilo u nabavljenom uređaju ali po mehanizmu se vidi da je potrebna rola papira koja ima probušene rupice na krajevima (slično kao kod tzv. beskonačnog papira kavi se koristi na igličnim printerima). Širina papira između rupica treba biti 12,5 cm, ukupna širina role papira 13 cm, a razmak između rupica 5 mm.

Na dnu mehanizma uočavaju se dvije poluge. Manja poluga služi za oslobađanje mehanizma od kućišta kako bi se on mogao djelomično izvući iz istog, a iz razloga da se dobije pristup rezervoaru tinte za mehanizam pisaljke. Veća poluga služi za pokretanje ili zaustavljanje satnog mehanizma koji okreće rolu s papirom ispod igle s tintom.

registrirni_voltmetar_l726_06

Na slijedećoj slici mehanizam je izvučen u krajnji položaj. Sada se uočava mehanizam voltmetra sa sistemom kazaljke i pisaće igle spojene na posudicu sa tintom.

Također, u prednjem planu na mehanizmu (iznad najvećeg metalnog zupčanika) vidi se četvrtasta rupa u koju se stavlja ključ za navijanje satnog mehanizma koji pokreće registracijski papir.

registrirni_voltmetar_l726_07

Posudica s tintom očito je nepažljivo dopunjavana te je potrgan njezin nosač. Na dijelovima kućišta uočavaju se tragovi tinte te je vjerojatno i došlo do njenog izlijevanja iz posudice uslijed nepažljivog rukovanja.

registrirni_voltmetar_l726_08

Dugom polugom koja se proteže od početka mehanizma voltmetra do skale podešava se nula kazaljke voltmetra, odnosno bilo koji željeni početni položaj na skali. Bijeli gumb na gornjem desnom rubu skale služi za aktiviranje ili oslobađanje blokade osjetljive kazaljke instrumenta (kod transporta i sl.).

registrirni_voltmetar_l726_09

Detalj na donjoj slici prikazuje crtaću iglu, vrlo tanku metalnu cijevčicu spojenu na plastičnu cijev kojom se dovodi tinta iz spremnika. Zanimljivo je da ne postoji nikakav mehanizam koji bi crpio ili održavao pod tlakom tintu iz spremnika. Sve je riješeno gravitacijom, tako da za ispravan rad ovaj uređaj mora biti u vodoravnom položaju. Zato je kod transporta ili okretanja instrumenta potrebno isprazniti posudicu s tintom kako ne bi došlo do njenog nekontroliranog izljevanja. Otud vjerojatno mrlje od tinte po kućištu instrumenta.

registrirni_voltmetar_l726_10

Evo čemu služi simetrično baterijsko napajanje – za rad operacijskog pojačala 741 u spoju naponskog pojačala. Na tiskanoj pločici uočavaju se dva reda mjernih otpornika kojima se preko sklopke povećavaju mjerni opsezi voltmetra. Sklop sa operacijskim pojačalom pak omogućuje mjerenje manjih napona. Voltmetar, izravno spojen na napon, ima puni otklon skale na oko 0,7 V. Tako se viši mjerni opsezi od 3 do 100 V postižu preko mjernih otpornika, a opsezi od 20 i 50 mV preko naponskog pojačala. Uređaj ima i mjerni opseg na kojem se može provjeriti ispravnost ugrađenih baterija.

registrirni_voltmetar_l726_11 registrirni_voltmetar_l726_12

Mehanizam voltmetra potpuno izvađen iz kućišta.

registrirni_voltmetar_l726_13

Detalj satnog mehanizma… Ovaj mehanizam radi besprijekorno i zupčanici se okreću u potrebnom smjeru.

registrirni_voltmetar_l726_14

Provjeru rada instrumenta ispitali smo izravnim spajanjem regulacijskog istosmjernog napona 0-700 mV.

U daljnjim fazama bilo bi potrebno očistiti kućište od ostataka tinte, te pokušati oživjeti mehanizam zapisa. Originalni papir vjerojatno će biti teško i slupo pronaći ali za potrebe testa poslužiti će komadić običnog papira izrezan na potrebnu širinu i izbušen potrebnim rupicama koje će sjedati u zupčaste vodilice. Za tintu se može pokušati upotrijebiti boja za printere ili crtaći tuš. Tada će se moći izmjeriti brzina kretanja papira ispod crtaće igle, te ispitati svi opsezi instrumenta nakon dovođenja potrebnog napajanja. No, za sada, nažalost i ovaj instrument mora na policu… privremeno, samo provremeno, naravno… 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.