ISPITIVAČ TELEFONSKE CENTRALE – TESLA


Danas je nabavljen (po mojem skromnom mišljenju) instrument za ispitanje telefonskih sistema (centrala), proizvod tvornice TESLA telekomunikacije Zagreb.

ispitivac_centrala_tesla_ericsson_01

ispitivac_centrala_tesla_ericsson_02

ispitivac_centrala_tesla_ericsson_03

ispitivac_centrala_tesla_ericsson_04

Evo oznaka koje se mogu naći na uređaju.

ispitivac_centrala_tesla_ericsson_05

ispitivac_centrala_tesla_ericsson_06

Na uređaju tvrtke TESLA pronalaze se komponete proizvođača RIZ Zagreb ali i Ericsson-a iz Švedske. Evo kako to izgleda ispod poklopca. Releji, releji, elektromagneti, pokoji kondenzator ili prigušnica, pa opet releji, releji… I jedno maleno zvonce koje je opet zapravo samo elektromagnet spojen kao zujalica.

ispitivac_centrala_tesla_ericsson_12

ispitivac_centrala_tesla_ericsson_07

ispitivac_centrala_tesla_ericsson_11

ispitivac_centrala_tesla_ericsson_10

ispitivac_centrala_tesla_ericsson_08

ispitivac_centrala_tesla_ericsson_09Uz uređaj dolazi i ponešto pribora. Sve slušalice i mikrotelefonske kombinacije proizvod su tvrtke Ericsson.

ispitivac_centrala_tesla_ericsson_15

Slušalice su izrađene na specifičan način. Na jednoj strani je tropoložajna jednopolna sklopka, baterija i kondenzator. Na drugoj strani je elektromagnetska slušalica, komad metalne pločice koja vibrira na kotvi dva u seriju spojena elektromagneta. Dva luka koja spajaju te elemente ujedno su i vodići kojima se dovodi audio signal na slušalicu.

ispitivac_centrala_tesla_ericsson_13

Sklopkom se audio signal na slušalicu može dovesti izravno (T), preko kondenzatora (K) ili preko baterije (B). Ugrađena baterija je nestandardni tip oznake 2R10. Ova baterija u originalu sadrži u jednom plastičnom kućištu dva uloška od 1,5 V spojenih u seriju, dakle daje ukupni napon od 3 V. Zanimljivo je da je za potrebe napajanja ovih slušalica baterija 2R10 doslovno prerezana na pola kako bi se koristili samo pojedinačni ulošci. Na sreću ulošci nisu previše iscurili pa šteta od nagrizanja metalnih dijelova unutar slušalica nije velika.

ispitivac_centrala_tesla_ericsson_14

Dodajmo ovdje i nekoliko kontaktnih letvica koje su se koristile u analognim telefonskim centralama. Iako neupotrebljavane, nažalost, garancija im je davno istekla 🙂

ispitivac_centrala_tesla_ericsson_16

ispitivac_centrala_tesla_ericsson_18

ispitivac_centrala_tesla_ericsson_17

Kao završetak ove telefonske priče predstavljamo još jedan simpatični uređaj – telefonsko pojačalo.

ispitivac_centrala_tesla_ericsson_20

Na donjoj strani pojačala sve je jasno nacrtano i objašnjeno.

ispitivac_centrala_tesla_ericsson_21

Unutrašnjost otkriva jednostavno NF pojačalo sa jednim tranzistorom koje se napaja preko baterije. Nigdje ne piše koji tip baterije se koristi u pojačalu ali sve se čini da bi to mogla biti opet ona famozna 2R10, samo naravno, ovaj put ne prerezana na pola 🙂

ispitivac_centrala_tesla_ericsson_19

Analogni telefoni i telefonske centrale nije područje kojim sam se imao prilike previše baviti tako da ne znam puno o tome. Stoga se mole svi znalci koji se možda zateknu na ovoj objavi da ostave kakav informativni komentar o predstavljenim uređajima. Šteta samo što to sada možda više neće biti moguće izvesti preko neke dobre stare analogne centrale, ali možemo se nadati kako će svejedno, barem na jednom svojem malom dijelu, i taj današnji moderno modulirani digitalni signal doprijeti do nas preko telefonskih linija, baš istih onih, na koje su ne tako davno bili spojeni i ovi simpatični relejni telefonski sustavi 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.