TELEFUNKEN HIFI COMPACT 2000


Danas je nabavljen FM radio prijemnik njemačkog proizvođača Telefunken (TFK) pod oznakom HIFI Compact 2000 iz prve polovice 1970-tih godina.

 

Na zadnjoj strani kućišta (hladilo izlaznih tranzistora) nalaze se priključnice za spajanje: UKV antene, mrežnog napajanja, desnog zvučnika, lijevog zvučnika, stereo slušalica, stereo magnetofona i stereo gramofona sa kristalnom ili magnetskom zvučnicom.

 

Njemačka tvrtka Telefunken osnovana je 1903. godine spajanjem dviju konkurentskih tvrtki: Siemens & Halske GmbH i radiotelegrafskog odjela AEG u jedinstvenu tvrtku punog naziva “Telefunken Gesellschaft für drahtlose Telegraphie mbH” (prev. Telefunken kompanija za bežičnu telegrafiju). Tvrtka je poslovanje započela sa razvojem i proizvodnjom elektroničkih uređaja za žičnu i bežičnu komunikaciju. Od pionirskih pothvata na tom području tvrtka Telefunken je 1928. godine predstavila televizor sa “Karolus-Telefunken” sistemom, 1932. godine razvila je elektronsku cijev heksodu, 1935. godine Telefunken predstavlja prvi magnetofonski snimač zvuka “Magnetophon”, a 1936. godine razvijena je prva elektronička televizijska kamera s kojom su uživo emitirane Ljetne olimpijske igre u Berlinu iste godine. Tijekom i nakon 2. svjetskog rata Telefunken ostaje vodeća kompanija za bežične komunikacije koje uključuju radio, televizijske i radarske tehnologije. Opće prihvaćeni sustav televizijskog prijenosa slike u boji PAL također je izum tvrtke Telefunken (1962. godina). Od 1960-tih godina tvrtka razvija i svoja računala te predstavlja nekoliko svojih standarda za prijenos i pohranu podataka poput audio vizualnog sustava TED (Television Disc) i mehaničkog digitalnog uređaja za pohranu podataka Mini-Disc. Tvrtka Telefunken sa svojim partnerima širom svijeta i danas prisutna na tržištu sa proizvodima na području potrošačke i industrijske elektronike poput televizora i drugih audio video uređaja, malih i velikih kućanskih aparata, raznih pametnih sustava upravljanja, energetskih komponenti i slično.

 

Kao što se vidi iz slika radio prijemnik je u prilično jadnom stanju. Očito je dugo vremena stajao zapušten na nekom vlažnom mjestu te je kućište već gotovo nepopravljivo nagriženo zubom vremena.

 

 

HIFI Compact 2000 opremljen je stereo UKV prijemnikom sa AFC funkcijom za opseg 87,6-104 MHz i stereo pojačalom muzičke snage 2 x 22 W (sinusna snaga 2 x 15 W). U kompletu sa prijemnikom dobivala su se dva vanjska stereo zvučnika ugrađena u drvene kutije dimenzija kao i sam prijemnik. Na prijemnik se preko priključnica za zadnje strane lako može spojiti vanjski magnetofon (tb), gramofon (ta) sa kristalnom ili magnetskom zvučnicom te slušalice čime se dobiva kompletni audio sistem karakterističan za početak 1970-tih godina.

 


 

Pokazivanje frekvencije izvedeno je tako da se preko mehanizma birača okreće skala, a kazaljka je fiksna gore u sredini. Skala je osvijetljena preko tri sijalice, a u sredini se nalaze još tri indikacijske sijalice: indikacija stereo prijema i indikacija podešenosti na prijemnu postaju prema višim ili nižim frekvencijama.  

 

Pločica stereo FM prijemnika (lijevo) i pločica izlaznog audio pojačala iznad koje je mrežni transformator (desno).

 

Pločica stereo FM prijemnika (lijevo) i pločica izlaznog stereo pojačala iznad koje je mrežni transformator (desno).

 

Mrežni transformator gledano s gornje strane (lijevo) i pločica stereo pretpojačala sa kontrolama prenje ploče gledano s donje strane (desno). 

 

Nakon što se uklone tri vijka šasija uređaja se rastvara poput knjige. Sada se vide sve četiri pločice sa strane komponenata: gore je prijemnik, lijevo od njega je pretpojačalo, dolje desno je mrežni transformator i ispravljač, a lijevo od njega je izlazno pojačalo snage. Četiri izlazna tranzistora stereo pojačala montirana su na aluminijsko hladilo ispod filtarskih elektrolitskih kondenzatora.

 


 

 

Kao što vidimo na shemi riječ je o čistom tranzistorskom uređaju. UKV tuner sadrži tri tranzistora, odnosno zasebne tranzistore za ulazno RF pojačalo (T601), mješač (T602) i lokalni oscilator (T603). Preko varikap diode BB103 u titrajnom krugu lokalnog oscilatora ostvaruje se automatska regulacija frekvencije (AFC). Ovom funkcijom se prijemnik automatski ugađa na točnu frekvenciju odašiljača (najbolji prijem) u rasponu cca ±250 kHz. AFC je bila često ugrađivana funkcija kod boljih prijemnika iz 1970-tih godina kada su UKV odašiljači bili još u razvoju i često nestabilni u frekvenciji. Kod boljih tunera AFC se osim na krug lokalnog oscilatora paralelno primjenjuje i na ulazni RF krug. S druge strane, UKV tuneri kod ovakvog tipa (kompaktnih) prijemnika obično se baziraju na samooscilirajućim mješačima sa samo dva ili sa samo jednim tranzistorom, tako da možemo reći da je u HIFI Compact 2000 sve u svemu ugrađen prilično kvalitetan UKV tuner, s obzirom na godinu proizvodnje i same dimenzije uređaja.

Slijede tri stupnja selektivnog MF pojačanja (10,7 MHz) gdje u svakom stupnju rade dva tranzistora (T201/T202, T261/T262, T263/T264). Ovo je vrlo neuobičajena izvedba MF pojačala i gotovo uvijek jedan stupanj pojačanja sadrži samo jedan tranzistor. U našem slučaju, jedan tranzistor u svakom MF stupnju radi kao pojačalo, a drugi tranzistor je za automatsku regulaciju pojačanja (ARP, AGC) i limitiranje amplitude pojačanog MF signala kako bi se isti pripremio za FM demodulaciju i stereo dekodiranje. Vidimo da je prvi stupanj pojačanja kontroliran preko AFC linije, a druga dva stupnja preko AGC linije. AGC napon također djeluje i na ulazni RF krug te lokani oscilator tunera čime je postignuta maksimalna učinkovitost ove regulacije. Za početak 1970-tih godina ne možemo očekivati upotrebu keramičkih MF filtara tako da su tri stupnja tranzistorskog MF pojačanja sa selektivnim MF transformatorima optimum za postizanje dovoljno dobre selektivnosti prijemnika, no mnogi jeftiniji UKV prijemnici građeni su sa samo dva ili svega jednim stupnjem selektivnog MF pojačanja.

Za FM demodulaciju koristi se ratio detektor (Gr261, Gr262). Iz ratio detektora se također dobiva napon za automatsku kontrolu frekvencije (AFC) i za indikaciju podešenosti preko dvije sijalice koje se uključuju preko tranzistora T203-T206.

Demodulirani FM audio signal dalje se vodi na stereo dekoder. Cijevni i tranzistorski stereo dekoderi, prije pojave specijaliziranih integriranih krugova, bili su relativno složeni sklopovi čiji su filtri i krugovi za pilot signal od 19 kHz i pomoćni nosilac frekvencije 38 kHz morali biti dobro podešeni kako bi se dobilo dobro razdvajanje stereo kanala bez izobličenja. U našem prijemniku upotrijebljen je dekoder sa sklopkom koji radi na principu otipkavanja, prekapčanja ili preklapanja (switching type), odnosno na principu vremenskog multipleksa. Više o strukturi (kodiranju) stereo signala pisali smo u objavi Clarion Compo Car Stereo G-501.

Kod dekodiranja postupkom preklapanja multipleksirani (spojeni) stereo signal se pomoću dvije brze elektroničke sklopke protufazno preklapa u ritmu frekvencije 38 kHz te se na izlazu iz svake sklopke dobiva slijed impulsa čije ovojnice (envelope) odgovaraju lijevom i desnom stereo kanalu. Kao sklopke se u našem slučaju koriste diode Gr203-Gr206. Dio audio signala se dovodi na te sklopke, a dio se vodi na uskopojasni propusni filtar za frekvenciju 19 kHz (Fi 201) čime se propušta samo pilot frekvencija. Pilot frekvencija (izmjenični sinusni valni oblik) od 19 kHz se pojačava preko tranzistora T207 i preko još jednog uskopojasnog filtra (Fi 202, Fi 203) dovodi na diode Gr201 i Gr202 kojima se punovalno ispravlja i time se dobivaju poluvalni impulsi dvostruke frekvencije od 38 kHz. Ti donekle izobličeni impulsi od 38 kHz se zatim pojačavaju preko tranzistora T208 i filtriraju (oblikuju u sinusni valni oblik) preko slijedećeg titrajnog kruga (Fi 204) podešenog na 38 kHz. Preko tog filtra se posebnim namotajem uzima i dio signala 38 kHz za indikaciju stereo prijema, preko tranzistorske sklopke T214, T21 kojom se uključuje indikacijska žaruljica (pilot ton od 19 kHz, a time i signal od 38 kHz će biti prisutni samo ako prijemni signal sadrži stereo komponente). Sekundar transformatora Fi 204 ima središnji izvod, tako da će se na krajevima sekundara pojavljivati naizmjenično pozitivni i negativni naponi za ukapčanje dioda Gr203-Gr206. Ove diode su u precizno balansiranom mosnom spoju. Tako u slučaju prisutnosti samo pilot signala od 38 kHz (bez audio signala) na stereo izlazima neće biti nikakvog napona. Ukoliko pak u signalu postoji korisna stereo audio informacija, obje diodne sklopke otipkavaju u vrlo kratkom vremenu stereomultipleksni signal. Time se na izlazu iz svake sklopke dobiva slijed impulsa čije su ovojnice signali lijevog i desnog stereo kanala. Stereo signali se zatim vode na NF pojačala sa T209 i T210 koja su povezana krugom za kompenzaciju preslušavanja između kanala (R 241). Preslušavanje se kompenzira dovođenjem signala jednom stereo kanalu iz drugog stereo kanala suprotne faze i iste razine.

 

Na zajedničkoj pločici smješteni su sklopovi kompletnog stereo FM prijemnika (tuner, MF pojačala, demodulator i stereo dekoder). U zasebnim oklopima su sklopovi tunera, prvog MF pojačala te drugog i trećeg limiterskog MF pojačala da demodulatorom. Ovi oklopi ne mogu se ukloniti prije nego se izvadi čitava pločica, a nju se opet ne može izvaditi bez rastavljanja mehanizma za pogon skale koji uključuje špagu i koloture. Rastavljanje tih mehanizama je najbolje izbjegavati jer njihovo ponovno namještanje zna biti vrlo problematično.  

 

Mehanizam za pogon skale koji čini mehaničku spregu između gumba za odabir frekvencije, promjenjivog kondenzatora tunera i kalibrirane frekvencijske skale.

 

Na pločici su vidljivi neoklopljeni samo elementi stereo dekodera (lijevo i sredina) i tranzistorskih sklopki (desno).

 


 

Svaki kanal stereo pojačala sastoji se od pretpojačala sa četiri tranzistora (T501-T504), pasivne tonske kontrole i izlaznog pojačala u kvazi-komplementarnom spoju sa ukupno sedam tranzistora (T301-T305, T101, T102).

Stupnjevi pretpojačala sa T501 i T502, te T503 i T504 izvedeni su u tzv. bootstrap spoju kako bi se postigla što veća ulazna impedancija. Ova dva pojačala međusobno su vezana RC vezom. O kvazi-komplementarnim izlaznim pojačala pisali smo u objavi Gitarsko pojačalo Gitacord 50/s high fidelity de luxe, a to pojačalo je i općenito vrlo slično ovom našem pojačalu.

 

Stereo pretpojačalo smješteno je na pločici na koju su montirane i sve vanjske kontrole prijemnika.

 

Izlazno stereo pojačalo sa izlaznim tranzistorima montiranim na aluminijsko hladilo.

 


 

Sekundar mrežnog transformatora ima tri namota sa srednjih izvodima koji čine tri linije napajanja: jedna za napajanje prijemnika i pretpojačala, druga za napajanje pojačala snage i treća za krugove od ukupno šest sijalica (tri za osvjetljenje skale i tri kontrolne u središnjem dijelu skale).

 


 

Na ovom prijemniku smo već jednom vršili određene popravke. Naime, kod prvog testiranja prijemnika uočeno je da mehanizmi tipki vrlo loše rade, na zvučničkim izlazima nema nikakvog audio signala, a pregorio je i osigurač u krugu napajanja prijemnika i pretpojačala..

Zamjenom osigurača proradio je jedan kanal na zvučnicima. Daljnjim testiranjem našli smo da pojačalo snage radi na oba kanala, te da prijemnik također daje NF signal na oba stereo kanala. Dakle, greška je negdje u krugu pretpojačala. Pretpojačalo se sastoji od slijedećeg niza: tri stereo ulaza – sklopke kojima se bira stereo ulaz – prvi stupanj pretpojačala – potenciometar za balans kanala – dvostruki potenciometar za jačinu zvuka – drugi stupanj pretpojačala – dvostruki potenciometar za visoke tonove – dvostruki potenciometar za niske tonove – izlaz na pojačalo snage.

 

Pločica pretpojačala prije zamjene elektrolita i popravke sklopke. Puno toga nagužvano je na malom prostoru, prilično prljavštine nalovilo se na kritične elemente sklopa pretpojačala (potenciometri i sklopke). Elektrolitski kondenzatori također izgledaju prilično staro, izgriženo i isušeno.

 

Prvo smo zamijeniti sve elektrolitske kondenzatore, nakon toga pogledati mehanizam sklopki, a zatim stanje potenciometara.

Nemamo sreće sa sklopkama na ovom uređaju. S jedne strane vrlo zgodno su riješeni kontakti sklopke koji se lako izvlače iz kućišta i čiste. U najgorem slučaju, da su i istrošeni do kraja, još uvijek ih nije nemoguća misija napraviti nove iz komada dvostrane tiskane pločice. Međutim, mehanizam koji povezuje sklopke zalijan je u plastično kućište i nemoguće ga je rastaviti. Sklopka za AFC nije zadržavala uključenu poziciju već se stalno vraćala u isključeno. Nekako je uz pomoć trika ova sklopka ipak izvučena iz zajedničke vodilice, a onda je ustanovljeno da je puknuo mali zub na plastičnoj pločici koji je imao funkciju zadržavanja sklopke u uključenoj (pritisnutoj) poziciji. Na slici se taj zub vidi lijevo od bijele plastične pločice.

 

 

Dali smo si truda i napravili novi zub od metalnog komadića koji smo lemilicom utisnuli u plastiku. On treba šetati po srcolikom udubljenju na sredini poluge sklopke.

 

 

Nekako je sve to ugurano natrag u zajedničku vodilicu, pa očišćeno, a zatim i sve podmazano koliko je to bilo moguće, te su nakon ove intervencije sklopke proradile puno bolje, iako još uvijek ne u potpunosti savršeno. Svi potenciometri imaju vrijednost 100 kohma i svi (osim onog za balans) su dvostruki. Prilično su minijaturni i spojeni zakovicama, dakle, teško rastavljivi. Vizualno je uočeno da potenciometar za jačinu zvuka ima dva kontakta u kratkom spoju te je to razdvojeno.

Elementi tonskih kontrola lemljeni su izravno na potenciometre koji pak imaju relativno mali međusobni ramak kao i razmak od mase kućišta. Stoga je negdje dovoljan nezgodan pomak od dijelića milimetra pa da već nastane neki neželjeni kratki spoj. Slika dolje prikazuje pločicu pretpojačala sa zamijenjenim kondenzatorima, donekle popravljenim mehanizmom sklopke i poravnatim kontaktima potenciometara.

 

 

Nakon ponovnog sklapanja prijemnik je proradio na oba kanala i sa svim funkcijama. Doduše, pregorila je jedna žaruljica za osvjetljenje sklale, ali nju je sada neisplativo mijenjati. Radi se o žaruljici od 6V koja je sa druge dvije spojena serijski na napon od 18V. Dakle, u obzir dolazi samo zamjena žaruljicom istog tipa koju će biti teško nabaviti. Najbolje je na postojeća grla žaruljica zalemiti bijele LED sa pripadajućim otpornicima, no, s obzirom da je čitav uređaj generalno u lošem stanju to za sada nije prioritet.

 


 

Radio prijemnik Telefunken HIFI Compact 2000 zasigurno je predstavljao napredni i vrlo kvalitetni tranzistorski dizajn prijemnika sa pojačalom za rane 1970-te godine. Ugrađena su 43 silicijska tranzistora, 10 signalnih dioda i 3 mosna diodna ispravljača što može parirati boljim linijskim tunerima sa pojačalom toga doba. Gledano pak s današnjeg stajališta, osim samog FM tunera, svi ostali sklopovi su dvadesetak godina kasnije postali zastarjeli i nisu se više implementirali u nove uređaje. Varikap diode su postale dostupnije te se AFC funkcija i općenito kontrola tunera pomoću napona redovito vršila barem na dva stupnja tunera (lokalni oscilator i ulazno RF pojačalo) čime je povećana njegova osjetljivost i selektivnost. Za MF pojačala, FM demodulatore i stereo dekodere sve više su se počela primjenjivati specijalizirana integrirana rješenja u koje su bili ugrađeni puno složeniji i kvalitetniji sklopovi nego je to izvedivo u diskretnoj tehnici. Također, razvojem tehnologije proizvodnje tranzistora kvazi-komplementarna pojačala zamijenila su pojačala sa komplementarnim parovima izlaznih tranzistora, a onda i gotova integrirana rješenja za NF pojačala snage.

Ovaj radio prijemnik vizualno mi se dopao jer podsjeća na dizajn nekog starijeg analognog osciloskopa. Međutim, naš primjerak je očito bio izložen povećanoj vlazi koja je nagrizla kućište od tankih ploča iverice te napravila određenu štetu i u unutrašnjosti uređaja. Restauracija bi svakako zahtijevala popravak ili izradu novog kućišta, temeljno čišćenje svih elemenata šasije i sklopova u unutrašnjosti, zamjenu elektrolitskih kondenzatora i izradu zvučnih kutija koje bi dizajnom odgovarale baznom uređaju. Također je potrebno očistiti ili zamijeniti sve korodirane konektore kojima su povezani sklopovi unutar uređaja, a vjerojatno će biti potrebno reparirati ili zamijeniti i neke kontrole (sklopke i potenciometri). Time će se neminovno u većoj ili manjoj mjeri narušiti prvobitna originalnost Telefunkenovog dizajna ovog uređaja, a osim toga to neće biti ni brz ni jeftin posao.

Stoga, iako smo se sada već po drugi put uhvatili razmatranja ovog uređaja, zaključak je da je naš primjerak ipak previše oštećen da bi restauracija mogla biti uspješna glede balansa između vraćanja pune funkcionalnosti i očuvanja originalnosti vanjskog i unutrašnjeg dizajna. Čini se da će stoga naš Compact 2000 ostati u sadašnjem stanju, s obećanjem da ćemo barem glede skladištenja učiniti sve da ne dođe do njegovog daljnjeg oštećivanja ili propadanja 🙂

 


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

2 thoughts on “TELEFUNKEN HIFI COMPACT 2000

  • Janusz

    Dobar dan,
    dali mozete pomoci sa diagramom kako ide spag za tuning (dial cord diagram) tog uredaja Telefunken HIFI 2000 studio?
    Jer sam ne mogu nikako to napraviti. A taj spag mi je puknao.
    Hvala unaprijed.
    Janusz