TELEFUNKEN HIFI COMPACT 2000


Danas je nabavljen FM radio prijemnik njemačkog proizvođača Telefunken (TFK) pod oznakom HIFI Compact 2000 iz 1970. godine. Prijemnik ima samo UKV opseg (88-104 MHz) i izveden je čisto tranzistorski (13 tranzistora u aktivnim stupnjevima prijemnika, 43 ukupno). Kao takav, prijemnik nema preveliku osjetljivost i prijem uvelike uvisi o dobroj anteni. Audio NF pretpojačalo i pojačalo snage izvedeni su također sa tranzistorima na zasebnim modulima. U izlazu pojačala snage nalaze se na svakom kanalu po dva tranzistora 2N5037 koji isporučuju oko 2 x 20W snage.

Sekundar mrežnog transformatora ima čak šest namota pri čemu su dva po dva međusobno povezana u krug sa graetzovim ispravljačima te se tako dobiju tri nezavisna stabilizirana napona: jedan za napajanje prijemnika i pretpojačala, drugi za napajanje pojačala snage i treći za krugove od ukupno šest sijalica (tri za osvjetljenje skale i tri kontrolne u središnjem dijelu sklale).

telefunken_hifi_compact_2000_19

Kao što se vidi iz slika radio prijemnik je u prilično jadnom stanju. Očito je dugo vremena stajao zapušten na nekom vlažnom mjestu te je kućište već gotovo nepopravljivo nagriženo zubom vremena.

telefunken_hifi_compact_2000_20

Prava slika vidljiva je nakon skidanja kućišta. Isto je potpuno uništeno vlagom i plijesni. Također, kod prvog testiranja prijemnika uočeno je da mehanizmi tipki vrlo loše rade, a na zvučničkim izlazima nema nikakvog audio signala.

telefunken_hifi_compact_2000_18

Stoga je prijemnik rastavljen kako bi se omogućio pristup komponentama. Slijede slike unutrašnjosti sa svih šest strana.

Sa ove strane vidi se mrežni transformator i ispod njega pločica pojačala snage.

telefunken_hifi_compact_2000_01

Stražnja strana je jedno veliko aluminijsko hladilo na koje su namontirani izlazni tranzistori pojačala snage te priključnice za antenu, napajanje i zvučnike, kao i stereo ulazi za spajanje magnetofona ili gramofona (sa kristalnom ili magnetskom zvučnicom).

telefunken_hifi_compact_2000_02

Slijedi pogled na pločicu radio prijemnika.

telefunken_hifi_compact_2000_03

Mehanizam skale sa prednjim kontrolama.

telefunken_hifi_compact_2000_04

Pogled odozgo na (poveći) mrežni transformator.

telefunken_hifi_compact_2000_05

i pogled na dno sa pločicom pretpojačala i sklopki uređaja.

telefunken_hifi_compact_2000_06

Nakon što se oslobode još tri vijka uređaj se dalje rastvara poput knjige. Sada se vide sve četiri pločice sa strane komponenata: lijevo gore je prijemnik, ispod njega pretpojačalo, desno gore je ispravljač i stabilizator napona, ispod desno je pojačalo snage.

telefunken_hifi_compact_2000_07

Još jedan detalj na pločicu prijemnika.

telefunken_hifi_compact_2000_10

Kod testiranja uređaja ustanovljeno je da je pregorio osigurač u krugu napajanja prijemnika i pretpojačala. Zamjenom istog proradio je jedan kanal na zvučnicima. Dalje je ustanovljeno da pojačalo snage radi na oba kanala, te da prijemnik također daje NF signal na oba stereo kanala. Dakle, greška je negdje u krugu pretpojačala. S obzirom da i sklopke loše rade najbolje je cijeli taj sklop izvući iz kućišta.

telefunken_hifi_compact_2000_11

Pretpojačalo se sastoji od slijedećeg niza: tri stereo ulaza – sklopke kojima se bira stereo ulaz – prvi stupanj pretpojačala sa dva tranzistora po kanalu – potenciometar za balans kanala – dvostruki potenciometar za jačinu zvuka – drugi stupanj pretpojačala sa dva tranzistora po kanalu – dvostruki potenciometar za visoke tonove – dvostruki potenciometar za niske tonove – izlaz na pojačalo snage.

telefunken_hifi_compact_2000_13

Puno toga nagužvano je na malom prostoru, prilično prljavštine nalovilo se na kritične elemente sklopa pretpojačala (potenciometri i sklopke). Elektrolitski kondenzatori također izgledaju prilično staro, izgriženo i isušeno.

telefunken_hifi_compact_2000_12

Prvo ćemo zamijeniti sve elektrolitske kondenzatore, nakon toga pogledati mehanizam sklopki, a zatim stanje potenciometara.

telefunken_hifi_compact_2000_14

Nemamo sreće sa sklopkama na ovom uređaju. S jedne strane vrlo zgodno su riješeni kontakti koji se lako izvlače iz kućišta i čiste. U najgorem slučaju, da su i istrošeni do kraja, još uvijek ih nije nemoguća misija napraviti nove iz komada dvostrane tiskane pločice. Međutim, mehanizam koji povezuje sklopke zalijan je u plastično kućište i nemoguće ga je rastaviti. Sklopka za AFC nije zadržavala uključenu poziciju već se stalno vraćala u isključeno. Nekako je uz pomoć trika ova sklopka ipak izvučena iz zajedničke vodilice, a onda je ustanovljeno da je puknuo mali zub na plastičnoj pločici koji je imao funkciju zadržavanja sklopke u uključenoj (pritisnutoj) poziciji. Na slici se taj zub vidi lijevo od bijele plastične pločice.

telefunken_hifi_compact_2000_15

Dali smo si truda i napravili novi zub od metalnog komadića koji smo lemilicom utisnuli u plastiku. On treba šetati po srcolikom udubljenju na sredini poluge sklopke.

telefunken_hifi_compact_2000_16

Nekako je sve to ugurano natrag u zajedničku vodilicu, pa očišćeno, a zatim i sve podmazano koliko je to bilo moguće, te su nakon ove intervencije sklopke proradile puno bolje, iako još uvijek ne u potpunosti savršeno. Svi potenciometri imaju vrijednost 100 kohma i svi (osim onog za balans) su dvostruki. Prilično su minijaturni i spojeni zakovicama, dakle, teško rastavljivi. Vizualno je uočeno da potenciometar za jačinu zvuka ima dva kontakta u kratkom spoju te je to razdvojeno. Kao što se vidi sa slike, elementi tonskih kontrola lemljeni su izravno na potenciometre koji pak imaju relativno mali međusobni ramak kao i razmak od mase kućišta. Stoga je negdje dovoljan nezgodan pomak od dijelića milimetra pa da već nastane neki neželjeni kratki spoj. Slika dolje prikazuje pločicu pretpojačala sa zamijenjenim kondenzatorima, donekle popravljenim mehanizmom sklopke i poravnatim kontaktima potenciometara.

telefunken_hifi_compact_2000_17

Nakon ponovnog sklapanja prijemnik je proradio na oba kanala i sa svim funkcijama. Doduše, pregorila je jedna žaruljica za osvjetljenje sklale, ali nju je sada neisplativo mijenjati. Radi se o žaruljici od 6V koja je sa druge dvije spojena serijski na napon od 18V. Dakle, u obzir dolazi samo zamjena žaruljicom istog tipa koju će biti teško nabaviti. Najbolje je na postojeća grla žaruljica zalemiti bijele LED sa pripadajućim otpornicima, no, s obzirom da je čitav uređaj generalno u lošem stanju to za sada nije prioritet.

Još jedan detalj na mrežnu sklopku s koje je bilo potrebno odlemiti kabel prilikom vađenja pločice pretpojačala.

telefunken_hifi_compact_2000_09

I detalj na kontakte audio kanala sa pretpojačala na pojačalo snage.

telefunken_hifi_compact_2000_08

Ovaj radio prijemnik dopao mi se isključivo zbog imitacije izgleda nekog starijeg analognog osciloskopa, međutim, sada mi se čini da možda jedino vrijedi sačuvati mehanizam skale, za neki budući projekt, u kojem će se izraditi novo kućište po uzoru na staro, ali svakako sa potpuno novim sklopkama i potenciometrima. Time se istina neće moći u detalje očuvati prvobitna originalnost Telefunkenovog dizajna, ali ipak možemo biti zadovoljni već toliko ako uspijemo spasiti makar i dio ovog po dizajnu posebnog vintage stroja pa čak i ako na kraju naša kopija i ne bude (puno) bolja od originala 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.