TELEFONSKI INDUKTOR IEV


Ovdje predstavljamo mali telefonski induktor ex-YU proizvodnje koji se vjerojatno koristio kao neki dodatni modul telefonskoj centrali ili nekom telefonskom ispitnom uređaju. Dolazi u bakelitnom kućištu i jedina oznaka proizvođača može se pronaći na kondenzatoru u unutrašnjosti uređaja – IEV LJUBLJANA. Slovenska tvrtka IEV osnovana je 1948. godine pod nazivom “Inštitut za elektrozveze”, zatim je 1958. godine taj naziv promijenjen u “Industrija za elektrozveze”, da bi se 1961. godine slovenske tvrtke IEV, Iskra, Tela i Avtomatika spojile u jednu tvrtku pod nazivom Iskra – Kranj.

telefonski_induktor_iev_09

telefonski_induktor_iev_10

Unutar kućišta uočavaju se tri osnovne komponente: induktor, transformator i kondenzator.

telefonski_induktor_iev_08

Ručni generator – induktor generira izmjenični napon od oko 50V. Radi se o proizvodu engleske tvrtke Plessey iz 1942. godine. Ova tvrtka osnovana je 1917. godine, a procvat je doživjela tijekom 2. svjetkog rata izrađujući telekomunikacijske i druge elektroničke uređaje za vojne potrebe.

telefonski_induktor_iev_01

telefonski_induktor_iev_04

Na transformatoru je ispisana tvornička oznaka kao i podaci za sve namotaje, međutim, nema imena proizvođača.

telefonski_induktor_iev_07

telefonski_induktor_iev_02

I na kraju kondenzator tvrtke IEV. Do njega se nalazi kućište za dvije baterije 1,5V.

telefonski_induktor_iev_05

telefonski_induktor_iev_06

I to je to:-) Kontakti i konektori su vidljivi na prvim slikama, pa ako netko ima kakav kompatibilni telefonski uređaj koji bi išao u paru sa ovim induktorom neka se javi, a do tada, ovaj uređaj vodimo u rubrici “nepoznato” 😉

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.