SONOSTATIC-GF


Danas je nabavljen uređaj za kozmetički tretman kože lica (face lift) tzv. mikro strujama. Reklame za ovakav tretman navode poduži popis pozitivnih efekata koje mikro struje navodno imaju na kožu i mišiće lica (pomlađuje mišića lica, povećanje staničnog funkcioniranja, poboljšanje tona i teksture kože, poboljšavanje limfne cirkulacije i cirkulaciju krvi, utjecaj na veličinu pojedinih mišića u licu, itd.).  Osnovni učinak struje na licu trebao bi biti aktiviranje (stimulacija) živaca koji uzrokuju micanje mišića, dok hrabrije reklame navode da frekvencija (vibracija) signala uzrokuje vibracije stanica što u biti onda ima učinak masaže. Sve ovo se u reklamama također nadopunjuje i podužim popisom drugih učinaka struje na stanice i molekule lica (povećanje stanične reakcije, povećanje broja molekula koje usporavaju starenje, aktiviranje proizvodnje kolagena i elastina u koži koji učvršćuju kožu, povećanje sinteze proteina i propustljivosti stanica itd.). U konačnici, uz kombinaciju drugih tretmana lica (kreme, masaže i sl.), rezultat bi trebao biti pomlađena i zategnuta koža lica, sa uklonjenim ili barem smanjenim borama, podbratkom, podočnjacima, podignuti očni kapci itd, itd.).

Naš uređaj dolazi od poljskog proizvođača oznake SONOSTATIC GF i sadrži sve osnovne funkcije koje imaju slični (moderniji) uređaji danas dostupni na tržištu.

sonostatic_gf_02

Našem primjerku nedostaje jedan poklopac sklopke. U kompletu uređaja nalaze se metalne elektrode u obliku valjka ili gljive kojima se zatvara strujni krug preko kože lica i vjerojatno ujedno vrši i mehanička masaža lica. Tako ovdje barem postoji zatvoren strujni krug preko nekog dijela ljudskog tijela, za razliku od srodnog uređaja MEDICAL CLEANER SYSTEM koji smo imali u našoj ranijoj objavi.

sonostatic_gf_03

Zavirimo što se krije unutar kućišta.

sonostatic_gf_04

Osnovne komponente su: mrežni transformator, VF strujni transformator, miliampermetar, te tiskana pločica sa graetzovim ispravljačem, operacijskim pojačalom 741 i nekoliko tranzistora.

sonostatic_gf_05

Mrežni transformator daje na sekundaru napon 2x12V, potenciometri su snage 2W što znači da vjerojatno služe za ograničenje struje i napona na izlazu. Operacijsko pojačalo 741 vjerojatno je spojeno kao generator pravokutnog napona, što u kombinaciji sa strujnim transformatorom upućuje na ovakav principijelni spoj:

sonostatic_gf_01

Oznaka “G” označava galvansku (istosmjernu) struju, a oznaka “F” označava frekvenciju (izmjeničnu struju). Sklopkama na prednjoj ploči možemo birati svaki strujni izvor zasebno ili oba izvora spojena u jedan signal. Ugrađeni miliampermetar podjele do 4 mA pokazuje jačinu struje kroz krug te operater može održavati struju u željenim okvirima preko potenciometra G spojenog serijski u krug koji ograničava struju u istom.

Mjerenja su pokazala slijedeće:

  • Istosmjerni napon (G) može se podešavati u rasponu 0,1 – 2,5 V potenciometrom G.
  • Izmjenični napon (F) može se podešavati u rasponu 0,3 – 12 V potenciometrom F (ovdje se radi o vršnim vrijednostima napona – peak to peak).
  • Kombinacija (GF) daje vršne vrijednosti izmjeničnog signala u rasponu 0,4 – 5,2 V preko potenciometra F, dok potenciometar G daje istosmjerni offset od 0,1 – 2,5 V.
  • Frekvencija izmjeničnog signala je oko 100 Hz.

Na kraju evo oscilograma opisanih izmjeničnih signala, prvi za način rada G, drugi za način rada GF.

sonostatic_gf_06

sonostatic_gf_07

Iz do sada viđenog može se zaključiti da svi komercijalno dostupni elektronički uređaji za liječenje i kozmetiku tijela nisu ništa drugo nego jednostavni generatori nekih valnih oblika niskog napona i ograničenih struja koji se preko različitih metalnih elektroda dovode na površinu kože. Učinak je vjerojatno sličan kao i kod također razvikane metode prislanjanja običnih magnetića na površinu kože koji onda svojim magnetskim silnicama rade čudesa po zdravlje ljudskog tijela. Tko voli neka izvoli, ako i ne koristi, najvažnije je ipak da onda barem ne šteti 🙂


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

2 thoughts on “SONOSTATIC-GF

  • Pero Sevo

    Ja imam isti takav aparat na prodaju…jako slabo koriscen(oko 10 sati rada)…skoro neko nov…ja sam u londonu ako vas zanima javiti se…hvala

    • crowave Post author

      Hvala na javljanju, ovakvi uređaji me uvijek zanimaju, no ne zbog kozmetičko-terapijskih funkcija za koje su namijenjeni nego iz čisto eksperimentalnih razloga. Stoga sam zaintereseriran za kupnju ukoliko se uspijemo dogovoriti oko cijene 🙂