MJERNA POJAČALA HBM KWS/II-5 I KWS II/50


Danas su nabavljena dva mjerna pojačala mjemačkog proizvođača Hottinger Baldwin Messtechnik GmbH (HBM) pod nazivima KWS/II-5 i KWS II/50. Tvrtka HBM je na tržištu od 1950. godine, a ova mjerna pojačala spadaju među prve proizvode ove trvtke koja se od osnutka do danas bavi prodajom različitih mjernih i testnih uređaja, instrumenata i softvera.

mjerno_pojacalo_hbm_kws_2_50_05

mjerno_pojacalo_hbm_kws_2_50_06

Mjerna pojačala u onovi služe za pojačanje izlaznih signala iz različitih senzora, mjernih mostova i općenito električnih detektora koji na svom izlazu daju male promjene niskih napona, u rasponu do nekih desetak mV. Kako bi se te male promjene niskih napona mogle detektirati, očitati i dalje obrađivati, nužno ih je prethodno pojačati mjernim pojačalima koja u tu svrhu moraju biti dizajnirana za što vjernije praćenje mjerene veličine, bez unošenja dodatnih izobličenja, šumova ili kašnjenja.

S obzirom na princip rada, postoje dva osnovna tipa mjernih pojačala: istosmjerna pojačala (DC) i pojačala s nosećom frekvencijom (CF). CF pojačala su puno točnija i stabilnija od DC pojačala jer pojačavaju samo one signale čija je frekvencija blizu noseće frekvencije, odnosno na taj način se ne pojačajavu sve ostale frekvencije na kojima se moguće javljaju šumovi, smetnje, interferencije i drugi nepoželjni signali.

Mjerna pojačala KWS/II-5 i KWS II/50 spadaju u grupu CF mjernih pojačala sa nosećom frekvencijom od 5 kHz, odnosno 50 kHz. Maksimalne frekvencije koje ova pojačala mogu mjeriti su do 1 kHz za pojačalo KWS/II-5, te vjerojatno do 5 kHz za mjerno pojačalo KWS II/50 (za ova pojačala teško je pronaći bilo kakvu dokumentaciju pa su ovi podaci izvedeni na osnovu oznaka na kontrolama i kućištima pojačala).

Evo pojednostavljene blok sheme CF mjernog pojačala. Senzor je mosni spoj osjetilnih elemenata čije se vrijednosti mijenjaju pod utjecajem mjernog medija. S obzirom da senzor daje male promjene malih vrijednosti napona, treba posebno voditi računa o načinu spajanja senzora sa mjernim pojačalom kako mjerni kablovi ne bi unosili neželjene greške u mjereni napon. Stoga se kod mjernih pojačala, posebno ako postoji potreba za dugim mjernim kablovima, najčešće primjenjuje metoda “dvo-kanalske” tehnike spajanja (nešto slično objasnili smo u objavi za OMEGA III – miliOMMETAR). Ukratko, ovdje se koriste tri oklopljena koaksijalna kabela (umjesto dva, koliko je minimalno potrebno), a ta dodatna treća linija (kanal) služi za prevenciju od nastanka mogućih grešaka zbog parazitnih otpora u dugačkim mjernim kablovima. Na shemi je ta linija označena sa “povratni napon” te se uočava kako se ne spaja izravno na liniju preko koje se vrši napajanje mosnog senzora već preko dva otpornika. Ovi otpornici osiguravaju da povratni napon slijedi istu promjenu amplitude i rotaciju faze kao i mjerni napon.

mjerno_pojacalo_hbm_kws_2_50_55

Slabi signal iz senzora u mjernom pojačalu se prvo pojačava (multipliciranje amplitude), a zatim dolazi u demodulator. Također, paralelno sa tim signalom u demodulator dolazi i referentni signal pravokutnog oblika te dolazi do njihovog mješanja (frekvencija referentnog signala je noseća frekvencija pojačala). Na izlazu iz demodulatora dobiva se novi signal koji se filtrira nisko-propusnim filtrom. Takav pojačani i filtrirani signal sadrži vršne vrijednosti ulaznog mjerenog napona koje daju informaciju o mjerenoj vrijednosti na izlaznom pokazivaču, u našem slučaju voltmetru.

Pogledajmo naša mjerna pojačala iznutra; radi se o izvedbi sa elektronskim cijevima i to:

  • KWS/II-5 sadrži ukupno 10 elektronskih cijevi: tri dvostruke triode ECC83, dvije pentode EF184, dvije pentode E280F, pentodu EL34, stabilizator napona 85A2 i magično oko EM87.
  • KWS II/50 sadrži ukupno 7 elektronskih cijevi: tri dvostruke triode ECC801S, pentodu E80L, pentodu E81L, tetrodu 6BW6 i magično oko EM840.

mjerno_pojacalo_hbm_kws_2_50_03

mjerno_pojacalo_hbm_kws_2_50_02

mjerno_pojacalo_hbm_kws_2_50_01

mjerno_pojacalo_hbm_kws_2_50_04

Iako se izvana čine kao dva srodna modela, unutrašnjost, kao i upotrebljene komponente ukazuju da se radi o električki prilično različitim dizajnima mjernih pojačala. Vizualno, unutrašnjost i komponente izgledaju očuvano i bez nedostajućih ili potrganih dijelova, iako se na vanjskom dijelu kućišta uočavaju tragovi pokušaja nestručnog otvaranja. S obzirom da za ova mjerna pojačala nisam uspio pronaći nikakve korisne upute kao ni tehničke ili servisne podatke, a uz to pojačala dolaze bez mjernih kablova i nemam nikakav podatak gdje su bila u upotrebi, ne preostaje mi ništa drugo nego završiti prvu fazu obrade ovih raritetnih strojeva.

Naravno da je teško odoljeti makar prvom probnom uključivanju ovih pojačala na napajanje, no ipak, to bi bilo suviše rizično prije nego se provjeri ispravnost barem onih najkritičnijih elemenata vezanih za ispravljački i stabilizatorski dio. Ukoliko pojačala rade, slijedeći korak će biti detekcija izvoda na konektorima, a zatim se može napraviti neki mosni spoj četiri promjenjiva potenciometra za daljnje ispitivanje funkcionalnosti pojačala.

S obzirom da se radi o stvarno nesvakidašnjim vintage mjernim uređajima, nadam se, da ako već nisam uspio pronaći ništa drugo vezano za njih, da ću onda barem još jednom uspjeti pronaći malo slobodnog vremena za ponovno se pozabaviti ovim moćnim zvjerkama 🙂

 

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.