TELEMIT VOJNI TELEFON


Danas je nabavljen vojni terenski (poljski) telefon njemačkog proizvođača Telemit Electronic GmbH. Tvrtka je osnovana 1973. godine i do svojeg stečaja 1994. godine težišno se bavila proizvodnjom vojnih komunikacijskih uređaja i opreme (sredstava veze) te je bila povezana međunarodnim ugovorima sa više zemalja.

Našem primjerku terenskog telefona nedostaje pločica sa podacima te se ne može odrediti točan model ovog uređaja iz inače prilično širokog asortimana proizvoda tvrtke Telemit. Prema načinu izrade i komponentama ugrađenima u telefon vjerojatno se radi o nekom kasnijem modelu iz 1980-tih godina.

telemit_poljski_telefon_03

Vojni terenski telefoni obično su ugrađeni u robusna kućišta otporna na vremenske utjecaje i vlagu te imaju više mogućnosti priključivanja na napajanje, kao i načina povezivanja (izravno ili preko centrale). Gotovo svi imaju mogućnost rada u dva osnovna moda: napajanje preko vlastitih baterija (LB) ili napajanje preko linije, odnosno centrale (CB). Telemit-ov telefon ima odabir pet modova rada s obzirom na napajanje koje koristi za rad:

  • CB (Common Battery) – telefon se stalno napaja preko linije, tijekom govora nije potrebno pritiskati tipku na slušalici (mikrotelefonskoj kombinaciji)
  • CBS (Common Battery Signaling) – telefon se napaja preko linije ali samo po potrebi, tijekom govora potrebno je pritisnuti tipku na slušalici
  • LBR (Local Radio Control Mode) – spajanje sa kompatibilnim radio uređajima
  • LB (Local Battery) – rad sa vlastitim baterijama ugrađenim u sam telefon (tri uloška od 1,2 – 1,5V) ili preko nekog drugog vanjskog istosmjernog izvora napona od 6V priključenog izravno na telefon
  • 4 WIRE – povezivanje 4-žičnim kabelom

telemit_poljski_telefon_04

S obzirom da nisam pronašao nikakvu dokumentaciju o ovom telefonu, ostale kontrole (iako su jasno označene) potrebno je ipak prvo ispitati u radu kako bi se potvrdila njihova stvarna funkcija. Najveća nepoznanica je 15-pinsko sučelje na bočnoj strani telefona, no tu se najvjerojatnije radi o specijaliziranom sučelju za spajanje na druge kompatibilne vojne sustave veza.

telemit_poljski_telefon_05

Pogledajmo unutrašnjost ovog Telemit-ovog telefona.

telemit_poljski_telefon_01

Bijeli valjak po cijeloj dužini je kućište za baterije, svi konektori i sklopke povezani su sa pločicom preko jedne zajedničke folije s tiskanim vezama. Na pločici se osim klasičnih komponenti uočavaju tri integrirana kruga:

  • CD4060 – oscilator sa 14-stupanjskim brojačem/djeljiteljem
  • MC14027 – dvostruki JK flip-flop
  • TBA820 – audio pojačalo

Prva dva integrirana kruga vjerojatno su u krugovima generiranja i kontrole zvučnih signala (zvonca) telefona, dok je pojačalo u izlaznom AF krugu za slušalicu.

telemit_poljski_telefon_02

Ovime zaključujemo prvu fazu upoznavanja sa ovim, istina, ne tako starim ali ne više ni previše modernim vojnim telefonom (danas već gotovo svi čak i terenski vojni telefoni imaju standardno ugrađene brojčanike, sa dodatnim funkcijama koje omogućuje jeftina digitalna elektronika kao što je selektivni poziv, namjensko programiranje, kriptiranje, prijenos podataka i sl.). Ipak, za naš Telemit možemo reći da se radi o vizualno lijepom i kompaktnom telefonu koji će predstavljati dobar primjer jednog malo modernijeg vojnog telefona na kraju izložbene police sa sličnim vojnim uređajima iz možda nekih davnijih ratova 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.