NOVAG Mind ACTIVATOR HOLIDAY


Danas je nabavljen audio vizualni stimulator mentalnog zdravlja pod nazivom NOVAG Mind ACTIVATOR HOLIDAY. Prema dostupnim podacima ovaj uređaj je testiran od strane Dr. G. Bittnera i njegovog istraživačkog tima na sveučilištu Duisburg Essen u Njemačkoj. Uređaj je stoga stekao najveću popularnost u Njemačkoj te se svojevremeno prodavao po cijeni od čak 590 Eura. No početna cijena je ubrzo korigirana na 160 Eura, a danas se takvi rabljeni uređaji već mogu nabaviti i po deseterostruko nižoj cijeni.

novag_mind_activator_holiday_01

Prema navodima proizvođača, ovaj uređaj pomoću ugrađenog mikrokontrolera generira ukupno 24 programa audio vizualnih efekata koji na prirodan i skladan način stimuliraju ljudsko tijelo i um, čime se povećava energija i mentalna kondicija osobe, smanjuje se stres, postiže se opuštanje ili obnova izgubljene energije, odnosno općenito se postiže bolja kvaliteta života. Proizvođač također navodi da tijekom testiranja uređaja na 1000 ispitanika nisu zabilježene negativne nuspojave, no ipak se ne preporučuje korištenje uređaja foto osjetljivim ljudima, epileptičarima, ovisnicima i ljudima pod utjecajem lijekova ili alkohola, zatim osobama koje pate od ozljeda mozga, kao ni osobama sa ugrađenim srčanim elektrostimulatorom (pacemakerom) i trudnicama.

Uređaj radi na četiri standardne AA baterije od 1,5V ili preko ispravljača od 9V. Za reprodukciju zvučnih efekata na uređaj se spajaju slušalice preko posebne utičnice ali je također kablom preko standardnog audio ulaza (jack 3,5 mm) moguće spojiti i neki drugi dodatni vanjski izvor zvuka (npr. neke vlastite opuštajuće pjesme ili melodije preko nekog audio svirača). Svjetlosne efekte stvaraju dva para dvobojnih LED koje su montirane na okvir zatamnjenih naočala. Na okviru naočala je 3-položajna sklopka kojom se odabire crvena ili zelena svjetlost LED, odnosno svjetlost koja je nešto između te dvije boje.

novag_mind_activator_holiday_04

Slika prikazuje funkcije pojedinih kontrola na uređaju. Na LCD-u se tijekom rada naizmjenično prikazuju tri osnovna podatka: odabrani program, preostalo vrijeme trajanja programa i trenutna frekvencija zvučnih pulseva u slušalicama, odnosno trekvencija treperenja LED. Program se odabire izravnim upisom vrijednosti preko numeričke tipkovnice, a tijekom rada programa tipkovnica poprima funkciju digitalnih potenciometara gdje se u 15 koraka mijenjaju vrijednosti jačine i frekvencije zvuka, te jačine svjetlosti. Tipkom TONE može se izabrati jedan od četiri vrste zvuka koje može generirati ovaj uređaj: jednostruki ton, dvostruki ton, ritmički ton i šum morskih valova. Tipkom PAUSE/STOP može se u bilo kojem trenutku pauzirati, odnosno zaustaviti program (ugrađeni programi imaju trajanja u rasponu od 10 do 60 minuta). Tipka C-PULSE pak služi za kontrolu svjetlosnih efekata gdje LED trepere u ritmu audio signala dovedenog na vanjski audio ulaz (rade kao light show).

Evo kratkog pregleda funkcija pojedinih programa:

  • Programi od 01 do 06 – mentalno kondiciranje
  •  Programi od 07 do 11 – opuštanje i relaksacija
  •  Programi od 12 do 14 – bolje učenje i pamćenje
  •  Programi od 15 do 17 – bolja koncentracija i aktivnost
  •  Programi od 18 do 22 – bolje opće raspoloženje
  •  Programi od 23 do 24 – individualni programi (može se programirati bilo koja frekvencija u rasponu 2-30 Hz i vrijeme trajanja programa do 99 minuta, zvuk može biti istovremeno prisutan u obje slušalice ili se pojavljuje naizmjenično, a jednako tako rade i LED za lijevo i desno oko)

Zavirimo u unutrašnjost uređaja.

novag_mind_activator_holiday_02

Srce sklopa je ATMEL-ov 8-Bitni mikrokontroler AT89C52. Kao LCD driver upotrijebljen je CD4056, a kao audio pojačalo za slušalice tu je dvostruko (stereo) pojačalo u jednom kućištu KA2209 koje može isporučiti najviše do 1W snage po kanalu. Od ostalih aktivnih komponenti tu su dva dvostruka naponska komparatora LM393, dvostruki 4-Bitni posmični registar CD4015 te nekoliko tranzistora i dioda.

novag_mind_activator_holiday_03

Već smo rekli da ovaj uređaj može generirati četiri vrste zvučnih impulsa, pa poslušajmo kako oni zvuče (svaki u trajanju cca 10 sekundi).

Ovakve zvukove u frekvenciji impulsa prati treperenje LED dioda koje se preko stavljenih naočala nalaze tek koji milimetar iznad zjenica. Čak i kad sve radi na najnižim frekvencijama i najmanjim intenzitetima, za zaključiti je da ove audio vizualne pojave djeluju prilično agresivno, iritirajuće i psihodelično na naša čujna i vizualna osjetila. Proizvođač preporučuje za početak namještanje najnižih vrijednosti intenziteta svjetla i zvuka.

Moj osobni dojam je i ovdje, kako i kod svih drugih sličnih bioloških stimulatora, da sav eventualni pozitivni efekt liječenja isključivo ovisi o samom korisniku uređaja, odnosno koliko on vjeruje da će mu sve to koristiti. Drugim riječima svi ti uređaji, uz više ili manje drugih upitnih i dvojbenih efekata na organizam čovjeka, ipak najviše koriste placebo efekt. Zato je važna dobra početna reklama (što više nabrojanih bolesti koje liječi, što više pozitivnih efekata koje stvara, što više fascinantnih priča “izliječenih” korisnika, što više zvučnih imena doktora koji su razvili uređaj…), a onda je sve skupa zabavno samo prvih par puta tijekom isprobavanja nakon čega prije ili kasnije svakom postane jasno da od toga nema ništa.

Što se pak konkretno tiče ovog NOVAG-ovog Mind ACTIVATOR-a nisam siguran da bi na moje mentalno zdravlje pozitivno djelovalo jednolično bljeskanje led dioda gotovo izravno u oči u trajanju od jednog sata. Ako mogu pronaći neku pozitivnu mogućnost u cijeloj ovoj priči, to je da će vas ovaj uređaj moguće smiriti na taj način što ćete vjerojatno na trenutak od šoka zaboraviti što vas je prije iznerviralo kad vam ovi zvukovi i svjetla odjednom napadnu osjetila (po principu “klin se klinom izbija”), ali i obrnuto, svakako će vas i uspješno trgnuti iz prevelike mirnoće i ponovno vam “vratiti krv u žile”, jednako tako, kako bi to sasvim sigurno napravila i bilo koja druga dovoljno glasna kućna budilica 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.