MJERAČ OTPORA UZEMLJENJA PU 430


Danas je nabavljen mjerač otpora uzemljenja i specifičnog otpora zemlje PU 430 proizvođača ISKRA. Nažalost, uređaj je nabavljen u prilično destruktivnom stanju. U objavi MJERAČ OTPORA UZEMLJENJA TIP-MU3 opisali smo princip mjerenja otpora uzemljenja i metode koje se pri tome koriste pa taj dio ovdje nećemo ponavljati.

p1030752

Odmah se uočava da je kazaljka instrumenta blokirana na sredini skale, a kućište instrumenta razbijeno je tijekom pokušaja nestručnog otvaranja. Kao što se vidi na donjoj slici netko si je dao truda kidati 4,5 mm debelu plastiku ne bi li došao do unutrašnjosti instrumenta. Pri tome je pokidao četiri od ukupno pet plastičnih nosača vijaka koji drže kućište sklopljeno. Tijekom razbijanja kućišta potrgana je i prva sklopka u unutrašnjosti koja se tu našla na udaru.

p1030758

Pogled na donju stranu otkriva da je zapravo samo trebalo poskidati četiri gumene kapice na podnožju instrumenta ispod kojih se nalaze vijci koji drže kućište. Peti vijak je na sredini kućišta ispod tvorničke plombe. Ovaj instrument se napaja naponom od 9 V (dvije u seriju spojene plosnate baterije od 4,5 V. Prema dostupnim podacima napon praznog hoda na stezaljkama ovog instrumenta je 85 V i frekvencije 135 Hz, a to je već opasan napon u slučaju dodira. Zato je dozvoljena uporaba samo izoliranih mjernih vodića.

p1030764

Pogled na tiskanu pločicu: uočava se strujni transformator i tranzistorka izvedba sklopovlja (oscilatora i pojačala).

p1030779

Iako je instrumet deklariran kao Iskrin, sve ugrađene komponente imaju oznaku proizvođača “Tesla”.

p1030775

Pogled na stranu tiskanih veza.

p1030799

Detaljniji pogled na potrganu sklopku. Slomljena je sredušnja plastična klizna osovina na kojoj se nalaze klizni kontakti sklopke. Uz malo sreće osovina bi se mogla ponovno zalijepiti ali prije toga treba vidjeti što je s mjernim instrumentom.

p1030786

Nažalost, problem se nazire već na prvi pogled. Dio elastične metalne torzione niti izvučeno je iz zakretnog mehanizma i strši sa vanjske strane.

p1030811

Evo pobližeg prikaza: elastična vodljiva nit koje se vidi desno uredno je spojena na kontakt instrumenta. Ovaj elastični dio potreban je zbog kompenzacije prilikom zakretanja mehanizma za podešavanje instrumenta na nulu (plastični vijak s prednje strane instrumenta). No druga nit koja strši prema gore treba biti provučena kroz rupicu u sredini i zakačena za zakretni svitak mehanizma instrumenta na koji je pričvršćena i kazaljka. Naime, zakretni svitak nema klasične ležajeve već je pomoću dvije torzione niti napet između statora (magneta). Naravno da za ispravno pokazivanje instrumenta ta napetost mora biti točno određena, a jednako tako moraju biti upotrijebljene i točno određene torzione niti. Sve to ukazuje da se ovaj instrument više neće moći spasiti. Ovakva šteta mogla je nastati prekomjernim i nasilnim okretanjem gumba za podešavanje kazaljke na nulu.

p1030846

Još jedan pogled na ležišta zakretnog svitka na stator. Uočava se da nema “čvrstog” ležišta, nego zakretni svitak treba biti napet nitima sa svake svoje strane i istima također i centriran u sredinu.

p1030819

Uz sve ove nedostatke dovođenje ovog instrumenta u funkcionalno stanje neće biti lak posao. Svakako je potrebno nabaviti novi instrument, a moguće i sklopku. No sve to nije razlog da se ne napiše još koji korisni podatak o mjeraču uzemljenja PU 430.

Jednako kao i već opisani MJERAČ OTPORA UZEMLJENJA TIP-MU3 i ovaj Iskrin PU 430 radi na principu mosne Beherendove kompenzacijske metode i ima tri mjerna područja: x1Ω, x10Ω i x100Ω.

Kod mjerene metode sa tri vodića uzemljivač koji mjerimo spaja se na stezaljku Z, a sonde na stezaljke S i P. Kod ova mjerne metode duljina vodića do uzemljivača ne bi smjela biti veća od 3 metra, a za sonde su predviđeni vodići duljine 10 i 20 metara. U slučaju većih duljina mjernih vodića koristi se mjerna metoda sa četiri vodića (vodići do sondi ovdje mogu biti duljine 20 i 40 metara). Postupak mjerenja je slijedeći:

  • Sklopka T je u otvorenom položaju (nije pritisnuta) za mjernu metodu s tri vodića, odnosno sklopka T je zatvorena (pritisnuta) za mjernu metodu s četiri vodića.
  • Pritiskom tipke 0 kazaljka instrumenta namjesti se na nulu pomoću potenciometra također označenog sa 0 (između stezaljki S i P).
  • Pritiskom tipke MAX mjeri se pad napona koji nastaje na ulaznom otporu pojačala. Potenciometrom također označenim sa MAX podesi se pojačanje tako da se kazaljka otkloni na najveću vrijednost skale. Time je kalibracija završena.
  • Mjerenje se obavlja pritiskom na tipke x1Ω, x10Ω i x100Ω, pri čemu na skali instrumenta izravno očitavamo vrijednost otpora uzemljenja.

Na kraju napomenimo da se mjerenje specifičnog otpora zemlje ovim instrumentom vrši tako da se postave četiri sonde u liniji na međusobno jednakom razmaku i istim redosljedom spoje na četiri stezaljke na instrumentu. Pri tome treba paziti da se u području mjerenja ne nalaze metalni objekti ili kabeli. Specifični otpor zemlje se zatim računa po formuli:

Pz = 2π a R

gdje je:

  • Pz – specifični otpor zemlje u Ωm
  • 2π – iznosi otprilike 6.28318530718 🙂
  • a – razmak između sondi u metrima
  • R – očitana vrijednost otpora u ohmima

Iz svega se može zaključiti da je Iskrin PU 430 ipak ponešto noviji i napredniji instrument za mjerenje otpora uzemljenja od prethodno nabavljenog MU3. No, analogno tome, ne može se a ne primijetiti, da koliko god puta bio PU 430 možda noviji i bolji, toliko je onda puta dobri stari MU3 svojim izgledom moćniji i ljepši 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.