MEDICAL THERAPY DYNAMIC SYSTEM – 4 PRO


Danas je nabavljen uređaj za elektroterapiju pod nazivom MEDICAL THERAPY DYNAMIC SYSTEM 4 PRO. Ovo je relativno novi uređaj ove vrste koji se na tržištu pojavio prije oko dvije godine i tada se prodavao po cijeni od gotovo 1000 Eura. Kako je to slučaj i sa svim drugim sličnim kućnim spravama za “čudotvornu” medicinu, danas mu se već polako zatire trag te se može još samo pronaći po raznim oglasnicima gdje se naravno prodaje po zamjetno nižim cijenama, naravno od strane (ne)zadovoljnih korisnika koji su imali (ne)sreću biti nagovoreni od svojeg putujućeg trgovca – stručnog prezentatora da neodgodivo i odmah nabave svoj primjerak…dok ga još ima…jer stvarno vrijedi svaku lipu (cent) i svaki otplatni obrok (ratu kredita).

medical_therapy_dynamic_system_4pro_10

Nema smisla prepisivati sve bolesti i sve nesreće svijeta koje je ovaj uređaj u stanju brzo i bezbolno izliječiti sukladno navodima i tvrdnjama proizvođača ali navedimo barem osnove funkcije koje specificiraju ovaj proizvod. Dakle, radi se miltifunkcionalnom uređaju koji osigurava kompletnu elektroterapiju što uključuje detekciju akupunkturnih točaka, ultrazvuk, termičku terapiju i terapijsku akupresuru (refleksoterapiju) stopala. Osim fizičkog djelovanja na organizam (mehanički, toplinski, fizikalno kemijski i biološki) uređaj ima i psihološko djelovanje što uključuje uklanjanje stresa i smanjenje napetosti i agresivnosti. Naravno, tu je i nezaobilazno pozitivno djelovanje na mršavljenje željenih područja tijela, kao i funkcija masaže (shaitsu). Ovime smo obuhvatili samo mali dio ukupnih specificiranih pozitivnih učinaka ovog stroja na ljudski organizam, no i to će biti sasvim dovoljno da ugrubo shvatimo namjenu, kompleksnost i učinak ovog elektroterapijskog stroja na ljudski organizam općenito.

Naš primjerak nabavljen je po cijeni od 3 Eura na domaćem buvljaku, a cijena je bila takva jer je uređaj neispravan. Također, dostupna je bila samo centralna upravljačka jedinica bez pripadajućih elektroda, kablova i sondi. No, smatram da navedenu cijenu vrijedi platiti, pa makar samo kako bi se ostvario uvid u unutrašnjost jedne od najmodernijih sprava za kućno liječenje električnom strujom. Pa pogledajmo…

U stražnjoj strani kućišta smješten je (manji) mrežni tranformator koji na sekundaru daje 14 V izmjeničnog napona.

medical_therapy_dynamic_system_4pro_04

S prednje strane prvo se uočava matična ploča na kojoj možemo raspoznati uglavnom pogonske komponente: LM2576 (5V stabilizator napona), relej, VF transformatori, zujalica, dva kvarca za mikrokontrolere, bijeli integrirani krugovi su TLP525G-4 (četverostruki opto par dioda-triac), a tranzistori sa hladilima vjerojatno su izlazne komponente za elektrode i sonde koje se spajaju na uređaj.

medical_therapy_dynamic_system_4pro_01

Kad se matična ploča preklopi s njene druge strane istiću se dva mikrokontrolera na kojima nema nikakvih oznaka (po kristalima sa suprotne strane znamo samo da kucaju na 12MHz). Ostali integrirani krugovi na matičnoj ploči su operacijska pojačala LM358.

Desno pak je kontrolna ploča koja upravlja prednjim kontrolama na uređaju. Ploča sa kontrolama bazira se na STC-ovom mikrokontroleru 12C5A60S2 koji koristi serijsku komunikaciju za povezivanje s drugim kontrolerima. Serijska komunikacija je odlična stvar ako se želi smanjiti broj linija za komunikaciju između uređaja jer se paralelni podaci pretvaraju u serijske koji se na taj način po određenom protokolu prenose samo po jednoj liniji. Na prijemnoj strani serijski podaci ponovno se vraćaju u paralelne. Time su svakom uređaju dovoljne dvije linije za dvostranu komunikaciju: prijemna (Rx) i predajna (Tx), gdje razmjena podataka može ići istovremeno po obje linije.

medical_therapy_dynamic_system_4pro_02

Kompletna ploča sa kontrolama spojena je sa matičnom pločom samo preko jednog kabela sa pet žica, od čega su dvije za napajanje.

medical_therapy_dynamic_system_4pro_07

Evo kontrolne ploče sa strane elemenata. Opet kristal za mikrokontroler, par tranzistora…

medical_therapy_dynamic_system_4pro_03

A sad da vidimo što je ovdje moglo poći po zlu. Vizualno je sumnjiv ovaj dio sa kondenzatorom i dva tranzistora (TIP122 je zapravo darlingtonov spoj dva tranzistora u jednom kućištu)…

medical_therapy_dynamic_system_4pro_05

… te ovaj dio sa relejem koji je čini se podnosio veće struje od deklariranih.

medical_therapy_dynamic_system_4pro_06

No krenimo prvo od napajanja. Nakon što je utvrđeno da je mrežni transformator ispravan, slijedeći u nizu je graetzov ispravljač. Ovdje je izveden sa četiri zasebne diode zalemljene na strani tiskanih veza. Voltmetrom nije izmjeren nikakav napon na izlazu iz ovog punovalnog ispravljača, a  na testu je jedna dioda detektirana kao neispravna. Da ne kompliciramo sve su diode privremeno zamijenjene pričuvnima koje su našle pri ruci.

medical_therapy_dynamic_system_4pro_08

Nakon ove intervencije izmjereni su isposmjerni naponi od 17 V u praznom hodu iz glavnog ispravljačko-stabilizacijskog dijela i 5 V na izlazu 5-voltnog stabilizatora. Time je problem napajanja riješen. Zbog sumnjivih elemenata na matičnoj ploči privremeno je odlemljen kratkospojnik kojim se napaja driverski dio matične ploče. Za početak je spojena samo upravljačka ploča. Ista je odmah proradila i sve tipke reagiraju sa pripadajućim LED.

PS: ponavljam da su graetz diode, kako se vidi na slici, zalemljene samo privremeno 😉

medical_therapy_dynamic_system_4pro_09

Sad slijedi provjera matične ploče. Osim sumnjivih komponenti na gornjim slikama mora se primijetiti kako je cijela unutrašnjost malo previše prljava, a tragovi prljavštine su najbliže onima kad čitav uređaj padne u prljavu vodu pa se kasnije sam osuši. Također na nekim spojevima komponenti uočavaju se intervencije lemilicom koje sigurno nisu nastale prilikom strojne štampe komponenti na pločicu (kao što se jasno može vidjeti u gornjem desnom kutu slike iznad ove gornje). No kako god bilo, prvo ćemo napajanje pustiti na mikrokontrolerski dio da vidimo hoćemo li na bazama tranzistora i ulazima optoparova dobiti kakve generirane izmjenične signale (kakve smo već viđali na napravama ove vrste).

Puštanjem napona od 5V na mikrokontrolere, na izlaznim pinovima mogli su se pronaći izmjenični signali slični onima kakve smo već viđali kod ovakvih elektroterapijskih naprava. Za sumnjive izlazne tranzistore i relej testom je utvrđeno da su ispravni. Oštećeni elektrolitski kondenzator preventivno je zamijenjen. Nakon toga puštena je i linija od 17V na matičnu ploču. Ništa se nije zdimilo 🙂 a na izlaznim konektorima za elektrode snimljeno je nekoliko oscilograma:

medical_therapy_dynamic_system_4pro_18

medical_therapy_dynamic_system_4pro_17

medical_therapy_dynamic_system_4pro_16

medical_therapy_dynamic_system_4pro_15

medical_therapy_dynamic_system_4pro_14

medical_therapy_dynamic_system_4pro_13

medical_therapy_dynamic_system_4pro_12

Izlazni signali generirani mikrokontrolerom su međusobno modulirani u različitim kombinacijama što daje naizgled kompleksne izlazne signale, kojima su zajednička periodička amplitudna istitravanja. Naravno da je nemoguće (i nema smisla) snimiti sve moguće oscilograme, a još manje ima smisla raspravljati kakvu oni interakciju mogu imati sa ljudskim tijelom i duhom. No činjenica je da sam prilikom snimanja ovih oscilacija bio u izravnom doticaju sa ispitnim elektrodama i da sam se pri tome zaista s vremenom počeo osjećati sve bolje i bolje… Taj fenomen ipak za sada ne mogu pripisati fizikalnom učinku generiranih struja na moj organizam, ali zasigurno se radi o stvaranju jednog ugodnog psihičkog efekta, samim time što smo relativno lako oživjeli jedan ovakav moderan i kompleksan, već otpisan, kao i potpuno besmislen elektronički uređaj 🙂

medical_therapy_dynamic_system_4pro_11

Za kraj smo i za Vas pripremili MEDICAL THERAPY DYNAMIC SYSTEM tako da je odmah spreman za rad. Sve što trebate napraviti to je prisloniti kažiprst (ili istovremeno više prstiju) na jedan ili više ponuđenih konektora u podnožju uređaja (u crvena polja preporuča se prisloniti dva najduža prsta). Isto tako, za Vas koji želite intenzivniji efekt, možete se na gorni uređaj spojiti i fizički preko žice, i to preko postojećih 3,5 mm utičnica na Vašim računalima koje se koriste za zvučnike ili mikrofon (fizička veza je ostvarena sa stražnje strane uslikanog MEDICAL THERAPY DYNAMIC SYSTEM-a i ista se dalje proteže iza matrice Vašeg monitora i dalje preko ekranskog konektora i matične ploče na narečene utičnice). Intenzitet terapije se podešava kontrolom za jačinu zvuka na softveru vaše zvučne kartice. S nestrpljenjem čekamo Vaša iskustva i reakcije, a sve vaše komentare, kritike i pohvale rado ćemo objaviti na ovom blogu, te se nadamo da ćemo spisak mogućnosti MEDICAL THERAPY DYNAMIC SYSTEM-a moći nadopuniti i nekim Vašim pozitivnim iskustvom 🙂


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

5 thoughts on “MEDICAL THERAPY DYNAMIC SYSTEM – 4 PRO

  • crowave Post author

    Svi ti kućni elektro-terapeutski uređaji isporučuju vrlo male struje tako da u principu ne mogu nanjeti neku štetu ljudskom tijelu. S druge strane uglavnom ne čine ni neku korist. Tvrtke koje proizvode takve uređaje neće riskirati s opasnim strujama gdje bi se mogle dokazati bilo kakve negativne posljedice korištenja, tako da je teško nedvojbeno dokazati vezu neke bolesti sa upotrebom tih uređaja…

  • Domagoj

    Koristio 10 dana i vratio, jer sam na Internet našao do 4 puta nižu cijenu.
    Nakon izvjesnog vremena imao sam TIA (blagi moždani udar) koji se dva puta desio u 6 mjeseci.
    Imam 81 god. i to mi se desilo prvi put u životu.
    Pretpostavljamo, da je TIA-e prouzročio uređaj
    MULTI THERAPY SYSTEM!
    Me tvrdim ali postoje indicije za to.

  • Federico

    Hi there, I found one therapy dynamic system 4pro in the garage of a friend and start to explore with it. I can’t still completely understand how to use this machine, wonder if you have the instructions manual if you could share it would be great. many thanks!!

  • Branka Ruškovec

    Zanima me gdje se može kupiti naljepnice za elektromasažu, jer su postojeće postale neupotrebljive.