STRUJNA KLIJEŠTA AMPROBE Model RS-3


Danas je nabavljen AVO metar sa strujnim kliještima i rotirajućom skalom američkog proizvođača AMPROBE pod oznakom Model RS-3 (Rotary Scale Calmp-on). Tvrtka AMPROBE osnovana je 1960. godine kao nasljednica tvrtke “Pyramid Instrument Company” koja datira još iz 1948. godine. To je prva tvrtka u svijetu koja je proizvela strujna kliješta. Kroz čitavo vrijeme postojanja specijalizirana je za proizvodnju mjernih instrumenata i testnih uređaja za komercijalne i industrijske potrebe.

amprobe_rs3_01

Mjerna kliješta AMPROBE RS-3 nabavljena su bez mjernih kablova. U kompletu se nalaze standardni mjerni kablovi koji se spajaju na dvije priključnice na podnožju instrumenta, zatim posebna mjerna sonda za mjerenje električnog otpora (ova sonda u sebi ima bateriju i osigurač te se spaja na posebni jednopolni utikač na bočnoj strani instrumenta pored potenciometra za namještanje maksimalnog otklona skale kod mjerenja otpora). Za ovaj instrument u obliku vanjskog priključka (adaptera) postoji i posebna mjerna zavojnica kojom se smanjuje strujni mjerni opseg instrumenta deset puta, a uz pomoć iste je omogućeno i mjerenje izmjeničnog napona.

amprobe_rs3_02

Već smo spomenuli kako instrument ima rotirajuću skalu. Naime, iznad skale instrumenta nalazi se rotirajući crveni gumb za izbor mjernih opsega instrumenta. Kako se odabere pojedini strujni ili naponski mjerni opseg tako se istovremeno i zarotira potrebna skala instrumenta za taj opseg na vidljivi prozorčić. Moguće je odabrati ukupno 8 mjernih opsega, od čega 5 strujnih (crne skale) i 3 naponska (crvene skale), kako je to prikazano na donjim slikama.

amprobe_rs3_09

Skidanjem stražnjeg poklopca uočava se mehanizam strujnih kliješta sa pripadajućim mjernim namotom. Strujna kliješta možemo promatrati kao transformator sa željeznom jezgrom. Primar toga transformatora čini vodić kroz koji protječe izmjenična struja koju želimo izmjeriti i koji obuhvatimo željeznom jezgrom strujnih kliješta. Sekundar je mjerni namot koji je preko predotpornika za mjerne opsege spojen na mjerni instrument. Omjer namota primara i sekundara vrijedi kao i za svaki transformator, pa ako vodić kroz koji mjerimo struju omotamo dva puta oko željezne jezgre strujnih kliješta, onda će i inducirani napon na sekundaru biti dva puta veći, čime smo zapravo mjerni opseg učinili dvostruko manjim (npr. struju od 5A instrument će prikazati kao 10A).

amprobe_rs3_03

Skidanjem prednjeg poklopca prvo što upada u oči to je mjerni namot ovog američkog uređaja koji je proizveden u Japanu :-). Žica koje se proteže duž skale, dio je mehanizma za blokiranje kazaljke instrumenta tijekom nekorištenja (kako se ista ne bi oštetila tijekom transporta).

amprobe_rs3_07

Kad se ukloni tiskana pločica sa mjernim otpornicima uočava se i mehanizam odabira mjernih opsega sa sklopkama i rotirajućom skalom. Na tiskanoj pločici pak se ističu dva kontakta za mjerne kablove (na desnom rubu pločice), kao i kontakt za spajanje sponde za mjerenje otpora (dvije iglice na gornjem rubu pločice u sredini). Kontakti sklopke za mjerna područja pak se nalaze na lijevom rubu pločice.

amprobe_rs3_04

Strujna kliješta AMPROBE RS-3 rastavljena na osnovne dijelove. Minimum elektroničkih komponenti, te vrlo kvalitetan i pouzdan dizajn mehanizma kliješta i birača mjernih opsega glavne su odlike ovog instrumenta koje mu osiguravaju trajnost i pouzdanost na dulji rok upotrebe.

amprobe_rs3_05

S obzirom da su ova strujna kliješta u osnovnom obliku predviđena za mjerenje jačih izmjeničnih struja i napona od onih uobičajenih u elektronici, instrument smo u ovoj fazi ispitali samo na mrežni napon od 220 V gdje se pokazao ispravnim, odnosno u granicama deklarirane točnosti od 3%. Što se tiče uporabne vrijednosti ovaj instrument će zbog svojih karasteristika u prvom redu biti zabavan električarima koji se bave jakom strujom, a što se pak tiče estetsko nostalgične vrijednosti isti će sigurno biti jednako zabavan i svakom drugom zaljubljeniku u elektriku i elektroniku koji voli uživati u jedinstvenom i bezvremenskom vintage dizajnu strarih strujnih naprava i instrumenata 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.