ZOOBEKO TOTAL TYPE 300


Danas je nabavljena vintage akvarijska pumpica zraka. Dakle ne radi se o klasičnoj akvarijskoj pumpi kroz koju cikulira voda iz akvarija u cilju filtriranja, već samo o malom kompresoru zraka za stvaranje mjehurića koji mreškaju površinu vode u akvariju i na taj način pospješuju otapanje kisika u istoj.

zoobeko_total_type300_03

Zračna pumpica je proizvod njemačke tvrtke ZOOBEKO. Ova tvrtka je osnovana nakon 2. svjetskog rata sa sjedištem u njemačkom gradu Solingenu te je i danas prisutna na tržištu. Proizvodi gotovo isključivo samo pumpe i filtere za akvarije.

zoobeko_total_type300_01

Na kućištu pumpice nalazi se mrežna sklopka, vijak za regulaciju rada pumpice i priključak cjevčice za odvod zraka.

zoobeko_total_type300_02

Svi podaci ispisani su na donjoj strani pumpice koja je napravljena od tvrde gume kako bi se amortizirale vibracije koje stvara elektromagnet pumpice.

zoobeko_total_type300_04

Unutrašnjost naprave je vrlo jednostavna i pouzdana. Pumpica ima gumenu membranu koju pokreće elektromagnet. Mehanizam je podešen tako da elektromagnet privuče kotvu (bijela poluga sa batićem) do pozicije kada otpor opruge kotve i gumene membrane pumpice naspram magnetskog polja kojeg stvara jezgra elektromagneta postane dovoljno jak da kotvu vrati u početni položaj. Nakon toga ciklus se opet ponavlja. Dakle ovdje ne postoji nikakvo prekidanje strujnog kruga elektromagneta već se vibracije postižu isljučivo mehaničkim balansiranjem omjera snaga elektromagneta, opruge kotve i gumene membrane.

zoobeko_total_type300_05

Pri probnom uključivanju pumpica je proradila bez problema. Plastičnim vijkom može se podesiti hod kotve, a time i jačina pumpanja zraka. Ova napravica kupljena je na buvljaku zbog lijepog bakelitnog vintage kućišta ne bi li se jednom u isto ugradio neki zgodni elektronički uređaj. No sada, kada vidimo da i nakon desetljeća postojanja ova napravica izgleda i radi gotovo kao da je nova, razmisliti ćemo o njenoj prenamjeni. Tko zna, možda jednom, u jednoj objavi, bude nabavljena zlatna ribica… A tada će joj svakako uz akvarij pristajati i jedna baš ovakva lijepa vintage zračna pumpica 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.