VOLTMETAR DRGM DRP


Danas je nabavljen stari laboratorijski voltmetar nepoznatog porijekla i godine izrade. Svaka komponenta ima svoj logo proizvođača pa tako na metalnom okviru voltmetra nalazimo logo „JELKO“, na električnoj sklopki naziv „PRESTO GERMANY“, a na samom instrumentu logo proizvođača koji nismo uspjeli identificirati.

drgm_drp_presto_jelko_01

drgm_drp_presto_jelko_02

drgm_drp_presto_jelko_03

Stoga najbolji trag o mogućem porijeklu instrumenta nalazimo na unutarnjoj strani njegove dvostruke sklopke. Tu osim uobičajenih oznaka međunarodnih certifikata nalazimo i  oznaku njemačkog patentnog zavoda DRGM DRP.

Ostaci žaruljice imaju oznaku mađarskog proizvođača Tungsram. Iako ova tvrtka proizvodi žaruljice od 1904. godine ne možemo tvrditi da se radi o originalnoj žaruljici.

drgm_drp_presto_jelko_09

Oznaka DRGM (Deutsches Reichsgebrauchsmuster) je oznaka njemačkog registracijskog zavoda koju možemo naći na predmetima proizvedenima u vremenu od 1891. do kraja listopada 1952. godine. Oznaka  DRP (Deutsches Reichspatent) pak je oznaka njemačkog patentnog zavoda iz istog razdoblja. Ovdje je važno uočiti kako je DRGM štitio samo dizajn i upotrebu određenog predmeta, dok je DRP označavao zaštitu samog patenta. Iako u složenicama naziva ova dva zavoda nalazimo riječ „Reich“ to ovdje nema nikakvu poveznicu i garanciju da je predmet bio u upotrebi u tzv. Trećem Reich-u.

drgm_drp_presto_jelko_07

drgm_drp_presto_jelko_08

Po svom dizajnu naš voltmetar bi se mogao svrstati u razdoblje 1920-tih ili 1930-tih godina, te sve upućuje na njegovo njemačko porijeklo.

Kod testiranja voltmetra uočeno je da kazaljka neki puta zapinje na otklonu iznad 4V. Utvrđeno je kako jedan od dva protu-utega kazaljki na otklonskom sistemu u tom položaju dodiruju vijak koji se nalazi ispod protu-utega što ponekad rezultira zapinjanjem. Žica, odnosno nosač protu-utega je svinut kojih pola milimetra dalje od vijka i sada zakretni mehanizam voltmetra radi bez zapinjanja. Podešavanje nule kod ovog instrumenta nije moguće bez rastavljanja kućišta pa je ovom prilikom napravljena i ova korekcija.

drgm_drp_presto_jelko_06

drgm_drp_presto_jelko_04

drgm_drp_presto_jelko_05

Očuvanost mehanizma unutar kućišta voltmetra je izvrsna jednako kao i njegova preciznost. U čitavom opsegu od 6 V dobivamo ispravna očitanja napona. Ovaj voltmetar se najvjerojatnije koristio za ispitivanje ispravnosti baterija i to na način da se njihov napon mjeri bez opterećenja i sa opterećenjem (žaruljice). Time se može dobiti precizniji zaključak o stvarnom stanju, odnosno preostalom kapacitetu baterija. Naime, baterijski ili akumulatorski članci mogu na voltmetru bez opterećenja pokazivati dovoljno visok napon iako im je možda kapacitet već sasvim oslabio. Stoga, ako kod uključenja opterećenja (trošila) odgovarajuće snage u strujni krug napon značajno padne, to je siguran pokazatelj ispražnjenosti ili dotrajalosti baterija. Žaruljice su u ovom slučaju i dobar vizualni indikator jakosti struje jer po promjeni jačine njihovog sjaja možemo procijeniti da li baterija ima dovoljan kapacitet davanja konstantne struje ili pak ista s vremenom brzo opada.

drgm_drp_presto_jelko_10

Tko zna što je sve prošao naš voltmetar u svojih moguće i stotinu godina postojanja i koje je sve napone i na kojim mjestima izmjerio. Štetu su na njemu pretrpjela samo grla za žaruljice, no sam voltmetar eto još uvijek izvrsno obavlja svoj posao. Iako je vjerojatno preživio čitav 2. svjetski rat i tko zna kakve sve još električarske bitke ovaj voltmetar nam danas otkriva vrlo malo od svoje bogate povijesti. Upravo zato smo ga mi s današnjim danom službeno ubilježili u ovu internetsku objavu, no kako sada stoje stvari, pitanje je tko će opet na kraju duže opstati – ovaj voltmetar sa svojim tajnama ili ovaj internet u svojem sadašnjem obliku. Možda će naš voltmetar u nekoj dalekoj budućnosti ponovno otkriti neki elektroničar zaljubljenik u vintage uređaje, gdje će ga ponovno iznenaditi njegova funkcionalnost i preciznost, te će ga ponovno zabilježiti u nekoj svojoj objavi… naravno, tada već možda na nekoj kvantnoj ili hologramskoj memoriji smještenoj u tko zna kojem dijelu svemira 🙂

 

DODATAK 1

S vremenom je identificiran logo koji se nalazi na skali ovog voltmetra.

drgm_drp_presto_jelko_11

Radi se o logu njemačke tvornice Excelsior-Werk koju je 1908. godine osnovao Rudolf Kiesewetter. To je bila prva njemačka tvornica za proizvodnju električne mjerne opreme.  Tvornica je uništena tijekom 2. svjetskog rata i ponovno obnovljena nakon njega. Nakon smrti Rudolfa Kiesewettera 1958. godine tvornica je potpala pod suvlasništvo države (bivša DDR) te je nastavila s proizvodnjom električnih mjernih uređaja ali i druge elektroničke opreme. Nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990. godine tvornica mijenja naziv u “Rudolf Kiesewetter Messtechnik GmbH” te je i danas prisutna na tržištu.

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.