SLJEDILO SIGNALA – SIGNAL TRACER


Danas je nabavljen elektronički instrument koji se koristi u lociranju greške kod radio i tv uređaja, audio pojačala i sličnih elektroničkih sklopova. Radi se o tzv. sljedilu signala (engl. signal tracer). Sljedilo signala je u osnovi kvalitetno audio pojačalo kojemu može biti dodan sklop za radio demodulaciju (dioda) kako bi se mogli ispitivati i stupnjevi radio prijemnika prije demodulatora. Naš uređaj napravljen je u samogradnji i u potpuno cijevnoj tehnici.

signal_tracer_01

Sljedilo signala bazira se na četiri elektronske cijevi:

  • AZ1 – punovalna ispravljačica za osiguranje potrebnih napona elektronskim cijevima
  • 6AV6 – dvostruka dioda i trioda u funkciji VF detektora i pojačala
  • EF80 – pentoda u drugom stupnju NF pojačanja
  • EL84 – pentoda u izlaznom stupnju NF pojačanja

signal_tracer_02

Ispitivanje radio uređaja i pojačala sljedilom signala u osnovi je vrlo jednostavno. Na ulaz sljedila signala dovode se signali sa svakog pojedinačnog stupnja elektroničkog sklopa koji se ispituje pri čemu se, ako je sve ispravno, na audio izlazu sljedila signala (zvučniku) mora čuti signal koji sljedimo – npr. audio signal neke radio postaje ili neki naš signal koji smo doveli na ulaz ispitivanog sklopa preko generatora signala ili signal injektora. Dakle potrebno je identificirati slijedne stupnjeve nekog sklopa (pomoću elektroničke sheme), a zatim ispitati da li se na njihovim izlazima dobiva željeni signal. Na onom stupnju ispitivanog uređaja gdje potrebni signal izostaje potrebno je tražiti neispravnost. Za ispitivanje NF stupnjeva dovoljno je NF pojačalo, a za ispitivanje RF stupnjeva signal je prvo potrebno demodulirati.

signal_tracer_03

Mi bismo naše sljedilo signala rado spojili na mrežni napon i testirali, no, vizualno se uočava da su pojedine komponente (kondenzatori) u lošem stanju pa to ne bi bilo preporučljivo prije njihove zamjene. Na donjim slikama vide se detalji VN kondenzatora u poluraspadnutim stanjima.

signal_tracer_04

signal_tracer_05

Ove komponente su vjerojatno porijeklom iz nekih starih rashodovanih radio uređaja i jedostavno im je prošao vijek trajanja. No, može se primijetiti kako mrežni i audio transformatori vizualno izgledaju kao novi, a i ostale komponente (otpornici) izgledaju kao da su ugrađeni novi, a ne iz nekih rashodovanih uređaja.

Promjenjivi pločasti kondenzator koji se vidi u gornjem desnom kutu vjerojatno je ugrađen za podešavanje što bolje sprege između ispitivanog sklopa i sljedila signala u uvjetima ispitivanja različitih signala u elektroničkim stupnjevima različitih impedancija.

signal_tracer_06

Vidi se da je u čitav uređaj uloženo puno truda i da su elektroničke komponente za njegovo sastavljanje nabavljane iz različitih ograničenih izvora kakvi su uglavnom jedino i bili dostupni radio elektroničarima amaterima na ovim našim prostorima negdje iz sredine prošlog stoljeća. No unatoč svim poteškoćama i očito ograničenom budžetu autora mora se priznati kako je konačni rezultat stvarno vrlo dobar, tako da ovo sljedilo signala svakako zaslužuje svoje stalno mjesto u postavu sličnih uređaja iz amaterske samogradnje 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.