BIP…BIP…BIP…


Danas je nabavljen elektronički sklop ugrađen u robusno valjkasto željezno kućište predviđeno za vanjsku montažu, nepoznatog proizvođača i nepoznate namjene.

bip_bip_bip_01

Elektronički sklop u kućištu spojen je preko 5-žilnog mrežnog kabla. Oznake su slijedeće:

  • CRNA (x2) – zajednička
  • SMEĐA – brzo
  • PLAVA – sporo
  • ŽUTO-ZELENA – zemlja

bip_bip_bip_02

Na tiskanoj pločici kao i na čitavom kućištu ne nalazimo karakterističnih oznaka proizvođača ili naziva sklopa. Tiskana pločica umetnuta je okomito u valjkasto kućište, a cjevasti nastavak koji vidimo navaren pri vrhu kućišta služi isključivo za smještaj piezo zvučnika.

bip_bip_bip_05

Kao što vidimo elektronički sklop u osnovi čine dvije potpuno nezavisne zujalice koje se temelje na timerima 555. Obje zujalice proizvode piskutavi isprekidani zvuk frekvencije oko 1 kHz, s tom razlikom što su kod jedne zujalice prekidi brži, a kod druge sporiji.

bip_bip_bip_03

Kod opisanog sklopa posebne su dvije stvari: prva je ta što je zujalica ugrađena u doista vrlo čvrsto, robusno željezno kućište sa platformom koja se može montirati i zakretati, a druga posebnost odnosi se na samu izvedbu elektroničkog sklopa. Naime, svaka zujalica ima svoj mrežni transformator, svoj ispravljač i svoj integrirani krug 555 (MC1555G) spojen kao audio oscilator, a zajednički im je samo piezo zvučnik. Odabir koja će zujalica raditi vrši se puštanjem mrežnog napona napajanja na jedan ili drugi transformator. Za ovakvu funkciju bio bi dovoljan i samo jedan transformator sa ispravljačem, te jedan IC 555 kojem bi se samo preklapale vrijednosti vanjskih otpornika.

bip_bip_bip_04

Ovakav sklop najbliži je nekom kontrolnom signalnom uređaju koji zvukom upozorava na neku potencijalnu opasnost. Misli se na primjer na zvučnu signalizaciju upozorenja kod rada automatike za otvaranje dvorišnih ili garažnih vrata, rampi i slično, odnosno u fazama rada različitih strojeva, pokretnih traka ili vozila. Jačina zvuka nije posebno jaka kakva je i za očekivati od izravnog izlaza iz integriranog kruga 555 bez dodanih pojačala.

Pa eto, ako je tko već uočio negdje na nečemu ovaj zlokobni crni željezni valjak, a u kojem se krije tek slabašna dvostruka zujalica čudnog elektroničkog dizajna, neka slobodno podijeli s nama takvu informaciju. Jedino tako će se moći rasvijetliti poseban dizajn ovog elektroničkog sklopa nama za sada sasvim nepoznate namjene 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.