Vremenska sklopka NOVEX typ B2


Danas je nabavljena električna vremenska sklopka češkog proizvođača ZNAK MALA SKALA pod oznakom NOVEX typ B2 iz ranih 1970-ih godina. Tvrtka ZNAK formirana je 1951. godine spajanjem dviju tvrtki od kojih se jedna bavila održavanjem satnih mehanizama te proizvodnjom mehaničkih i električnih vremenskih sklopki kao i malih metalnih dijelova poput zupčanika za igračke, dok se druga bavila graviranjem i proizvodnjom širokog asortimana malih suvenira kao što su bedževi, privjesci, medalje, značke, nakit i slično. Kroz razna prestrukturiranja tvrtka ZNAK je i danas prisutna na tržištu sa navedenim proizvodnim programom.

novex_b2_znak_mala_skala_03

Električna vremenska sklopka NOVEX B2 ima vremenski prekidač koji se može namjestiti u rasponu do jedne minute. Kao takva bila je predviđena za upotrebu u tamnim komorama fotolaboratorija, gdje se koristila za namještanje vremena trajanja osvjetljavanja fotografskog papira (pozitiva) prije razvijanja slike.

novex_b2_znak_mala_skala_04

Rad sa sklopkom je vrlo jednostavan. Na brojčaniku se namjesti željeno vrijeme do isključivanja u sekundama. Električna sklopka se uključuje na napajanje crnim prekidačem. Nakon toga pritisne se zeleno dugme za start. Vremenski prekidač uključuje sklopku te počinje odbrojavati sekunde. Kazaljka brojčanika pri tome se kreće od namještene vrijednosti prema nuli. Kad dostigne nulu vremena sklopka isključuje dovod napona na priključeni uređaj. Crvenim dugmetom sklopka se može po potrebi ručno isključiti i prije isteka namještenog vremena. Nakon što je vrijeme odbrojano i sklopka isključena, kazaljka brojčanika automatski se vraća na zadnju namještenu vrijednost, čime je ponovnim  pritiskom na zeleno dugme odmah sprema za novi ciklus odbrojavanja.

novex_b2_znak_mala_skala_05

Mehanizam vremenskog brojača temelji se na malom elektromotoru čija je osovina povezana sa brojčanikom i električnom sklopkom. Čitav ovaj sklop tijesno je ugrađen u kućište pa u ovoj fazi nećemo ići u daljnje rastavljanje, posebice zato jer je sklopka potpuno ispravna i gotovo u besprijekornom stanju.

novex_b2_znak_mala_skala_02

Elektromehaničke vremenske sklopke uglavnom imaju satni mehanizam ili elektromotorni pogon za vremenski ujednačeno pokretanje mehanizma odbrojavanja vremena do isključenja. Elektromotorni pogoni vremenskih sklopki najčešće se sreću kod (starijih tipova) prelica rublja, gdje se takva sklopka naziva programator. Danas se vremenske sklopke uglavnom rade sa elektroničkim komponentama (brojačima) u kombinaciji sa relejima ili poluvodičkim izlaznim komponentama (tranzistori, tiristori, triaci) te kao takve ne sadrže pokretne mehaničke dijelove. Tvrtka ZRAK u svojem novom proizvodnom programu također nudi elektronički tip vremenske sklopke. No, iako su takve sklopke možda preciznije, manje i naprednijih mogućnosti, s druge strane ne mogu parirati robusnosti, kvaliteti izrade i jedinstvenom dizajnu vintage elektromehaničkih sklopki kakvu smo za primjer opisali u ovoj našoj objavi 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.