Prijenosni termometar ETP-M


Danas je nabavljen prijenosni mjerač temperature ETP-M nastao u ruskom znanstvenoistraživačkom institutu “УралпромстройНИИпроект” (Sverdlovsk) u šezdesetim godinama prošloga stoljeća. Mjerač temperature ETP-M dizajniran je za mjerenje temperature metalnih površina, korozivnih tekućina i plinova do 120 °C. Proizvodio se u razdoblju od 1961. do 1994. godine te ga je proizvedeno u više od 30 000 primjeraka. Naš primjerak datira iz 1980. godine.

etpm_termometar_02

Termometar ETP-M je u osnovi ommetar koji mjeri promjenu otpora termistora postavljenog na vrh ispitne sonde. Termistor je u našem slučaju postavljen ispod okrugle metalne pločice na vrhu sonde.

etpm_termometar_04

Na donjoj slici vidi se stožasti vrh sonde u koji je zalijan termistor. Na vrh sonde stavlja se jedan od tri zaštitna prstena ovisno o vrsti medija na kojem vršimo mjerenje: čvrsta površina, tekućina ili plin.  Sonda koju vidimo na slici opremljena je nastavkom za mjerenje temperature na čvrstim (metalnim) površinama. Nastavci za mjerenje tekućina i plinova ne razlikuju se značajno od ovog za čvrste materijale, služe samo da olakšaju bolji fizički kontakt sa mjerenim površinama.

etpm_termometar_05

Svaki ommetar mora imati izvor istosmjernog napona, u našem slučaju to su četiri baterijska uloška koja serijski spojena daju napon od 6 V. Baterije se ulažu u poseban prostor na donjoj strani kućišta instrumenta.

etpm_termometar_06

Kao mjerni instrument ugrađen je standardni ruski mikroampermetar M906. Izmjerena vrijednost u mikroamperima pomoću tablica priloženih uz instrument preračunava se u stupnjeve Celzijusa. Neke inačice ovog instrumenta imaju skalu kalibriranu u °C.

etpm_termometar_03

Evo kako stari izgledaju iznutra. S lijeva na desno: mjerni otpornici, mjerni instrument, sklopka za odabir mjernog područja, sklopka za uključenje, sklopka i potenciometar za kalibraciju.

etpm_termometar_07

etpm_termometar_08

Postupak mjerenja temperature ovim instrumentom je slijedeći:

  • na sondu se postavi odgovarajući nastavak ovisno o mediju na kojem mjerimo temperaturu
  • potenciometar «Регулировка напряжения» zakrene se u krajnji lijevi položaj
  • sklopka «Пределы °С» postavi na odgovarajući mjerni opseg
  • prekidač za kalibraciju postavi se u položaj «Контр.»
  • uključujemo baterijsko napajanje postavljanjem prekidača «Питание» na «Вкл»
  • potenciometrom «Регулировка напряжения» kazaljku instrumenta dovedemo na najveći otklon
  • prekidač za kalibraciju prebacimo u položaj «Измер.»
  • očitamo vrijednost struje na instrumentu u miliamperima
  • sukladno tablicama preračunamo vrijednost mA u °С
  • nakon završetka mjerenja isključujemo baterijsko napajanje preklopnikom «Питание»

etpm_termometar_09

etpm_termometar_10

Na kraju prilažemo shemu termometra ETP-MI iz dostupne kopije originalne ruske dokumentacije. Naime, iz osnovnog modela ETP-M tijekom 30 godina proizvodnog procesa razvijeno je i desetak drugih inačica više ili manje sličnih termometara, a inačica ETP-MI minimalno se razlikuje od osnovne inačice ETP-M. Najveća razlika je u dijelu sheme za napajanje instrumenta (kod ETP-M ne uočavamo zaštitnu diodu ni akumulatoski blok). Također, inačica ETP-M ima samo tri grupe mjernih otpornika.

etpm_termometar_11

Danas se temperature razine točnosti koju omogućava ovaj instrument mogu mjeriti bilo kakvim kontaktnim ili beskontaktnim jeftinim termometrom dostupnim na našem tržištu. Prednost tih termometara je što su lagani, za pogon je dovoljna jedna mala baterija, mjerenje se svodi na pritisak gumba, a očitanje temperature je trenutno i izravno. Prednost našeg termometra pak je ta što ima lijep starinski izgled, analognu skalu, robusnu izradu i neograničen vijek trajanja na nekoj suhoj polici sa ostalim vintage mjernim instrumentima 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.