MRS 320-10 UKV FM primopredajnik


Danas je nabavljen 10 kanalni UKV FM primopredajnik pod oznakom MRS 320-10 (Mobilna Radio Stanica) proizvođača EI (Fabrika elektronskih uređaja Beograd) iz 1986. godine.

 

Primopredajnik MRS 320-10 opremljen je osnovnim kontrolama: (s lijeva na desno) kanalna sklopka s indikatorom kanala, instrument koji pokazuje jačinu prijemnog signala kod prijema, odnosno izlaznu snagu predajnika kod predaje, potenciometar prigušivača šuma, potenciometar jačine zvuka u zvučniku, priključnica za MTK kombinaciju. U gornjem desnom dijelu smještene su indikatorske sijalice za prijem (zelena) i predaju (crvena), osigurač i tipkalo za tonski poziv.

 

Na stražnjoj stani nalaze se priključnice za napajanje 12 V i antenu, priključnica za vanjski zvučnik i identifikacijska pločica.

 

EI Niš vuče korijene iz 1948. godine (RR zavodi Niš), a u doba najvećeg rasta zapošljavala je 28 000 radnika u pedesetak tvornica gdje se proizvodila najrazličitija elektronička roba široke potrošnje za domaće potrebe, vojsku i izvoz. U posljednjih petnaestak godina gotovo sve tvornice vezane uz EI su zatvorene ili u stečaju, a samo tri su uspješno privatizirane.

 

 

Radio uređaj MRS 320-10 je jedna od mnogih verzija iz serije sličnih radio uređaja koji se u tvornicama bivše Jugoslavije (EI) izrađivali za potrebe raznih državnih vojnih i civilnih službi, poduzeća, ustanova kao i najšireg kruga drugih korisnika. S obzirom na široku primjenu razvijeno je više prilagođenih inačica koje su se u načelu razlikovale samo po broju kanala, frekvencijskom opsegu,  boji kućišta, oznakama tipa i vanjskim dodacima dok je elektronička shema i unutarnja montaža elemenata kod svih inačica gotovo identična. U osnovnoj verziji uz radio uređaj dolazi mikro-telefonska kombinacija (MTK), zvučnik i antena. Za vojnu upotrebu razvijene su osim mobilnih i stacionarne verzije, te posebni međusklopovi preko kojih se primopredajnik mogao spajati sa telefonskom mrežom, repetitorima i uređajima za kriptozaštitu govora. Za policiju pak su ugrađivani moduli za automatsku identifikaciju i selektivni poziv učesnika. Naš uređaj MRS 320-10 najbliži je inačici MRS 320-22 koji se međusobno razlikuju samo po tome što su kod posljednjeg ugrađeni kristali i komponente oscilatora za sva 22 radna kanala.

 

Uređaj se bazira na tri tiskane pločice: lijevo (najveća pločica) je prijemnik, desno dolje je smještena pločica sa komponentama predajnika i NF sklopova (mikrofonsko pojačalo, zvučničko pojačalo, oscilator poziva, prigušivač šuma), a desno gore je pločica izlaznog stupnja predajnika.

 

Pogled sa strane štampanih veza: lijevo gore smještena je još jedna pločica sa izlaznim antenskim filtrom predajnika. Pored filtra uočava se i relej za prebacivanje antene u režim prijema ili predaje.

 

MRS 320-10 dakle može raditi na 10 kristalima kontrloliranim kanalima u opsegu 162 – 180 MHz. Kao mobilni uređaj predviđen je za napajanje preko električne instalacije vozila 12 V, a u predaji razvija izlaznu snagu od 10 W. Od ostalih tehničkih podataka navesti ćemo da prijemnik ima ulaznu osjetljivost najmanje 0,6 µV, izlazno NF pojačalo za zvučnik je snage 1 W, potrošnja na prijemu je do 700 mA, a na predaji 2,3 A.

 

 

Blok shema primopredajnika MRS 320-10.

 

Prijemnik je dvostruki superheterodin sa međufrekvencijama na 10,7 MHz i 455 KHz. Ima odvojene ulazne prijemne stupnjeve za rad na simpleks kanalima i za rad na semidupleks kanalima. Osnove frekvencije kristala utrostručuju se prije miješanja za dobivanje međufrekvencije. Osnovne frekvencije kristala predajnika pak se umnažaju 24 puta kako bi se na izlazu dobile potrebne frekvencije predajnih kanala. Uočavamo da gotovo i nema zajedničkih sklopova za prijemnik i predajnik (osim krugova za stabilizaciju napanjanja).

 

Veliki broj umnoživača frekvencije zahtijeva i veliki broj VF lončića za fino podešavanje ovih sklopova.

 

U nastavku dajemo tablicu sa popisom kanala i pripadajućih kristala koje smo zatekli u našem primjerku primopredajnika MRS 320-10. Tablica također pokazuje kako se iz osnovnih frekvencija kristala dobivaju radne frekvencije pojedinih kanala. Uočava se da u našem slučaju jedan kanal nije popunjen kristalima. Prva tri kanala su za rad u sipleksu, a preostalih šest kanala je za rad u semidupleksu sa razmakom prijemne i predajne frekvencije od 4,5 MHz.

 


 

Ulazni RF stupnjevi prijemnika, relej za prebacivanje prijemne antene za simpleks ili semidupleks kanale, kanalna sklopka, prijemne grupe kristala…

 

Pločica predajnika i NF sklopova.

 

Izlazno VF pojačalo snage predajnika sa antenskim relejem i izlaznim antenskim filtrom na posebnoj pločici. 

 

Kanalna sklopka. Jasno se uočavaju tri sekcije: sekcija preklapanja kristala predajnika, sekcija preklapanja kristala za semidupleks i sekcija preklapanja kristala za simpleks.

 

Još nekoliko detalja na transforatore NF pojačala prijemnika u protufaznoj (push-pull) izvedbi, releje i keramički filtar za 2. MF prijemnika na 455 kHz.

 

Veliki broj umnoživača frekvencije svakako usložnjava elektroničku shemu ali i samu konstrukciju te broj podesivih VF sklopova koji čine MRS 320-10. Broj umnoživača se mogao smanjiti upotrebom kristala za veće frekvencije ili pak upotrebom PLL-a sa VCO za kontrolu radnih frekvencija. Naime, sredinom 1980-tih godina kada je nastao ovaj uređaj PLL-om kontrolirani primopredajnici već su uvelike istisnuli proizvodnju kristalnih primopredajnika. Također, transformatorska push-pull pojačala gotovo svugdje su već zamijenjena komplementarnim push-pull pojačalima. EI je konstrukciju ovog uređaja vjerojatno temeljio na shemi razvijenoj još u drugoj polovici 1970-tih godina, te na raspoloživom materijalu u tvornicama, a s obzirom na rezervirano domaće tržište nije bilo potrebe za konkurentskim natjecanjem.

Čini se da je nakon početnog zamaha domaća elektronička industrija počela posustajati u modernizaciji te u praćenju i implementiranju novih tehnologija u radio tehnici i elektronici općenito. Za jedan 10-kanalni primopredajnik snage 10 W, ovaj MRS 320-10 je bio prilično glomazan i težak uređaj (30x28x6 cm) kojeg nije bilo lako ugurati u svako vozilo. Na starim YU filmovima ga vidimo obično montiranog ispod prednje ploče na suvozačkom dijelu (policijskog) automobila.

Što se tiče nasljednica tvornica EI, do danas se u Srbiji uspjelo održati proizvodno poduzeće Ei Pionir koje i dalje proizvodi više vrsta VHF/UHF primopredajnika i prateću opremu za komunikaciju te nadzor i upravljanje vozilima u gradskom javnom saobraćaju, uglavnom za izvoz u Rusiju. Danas je malim samostalnim tvrtkama gotovo nemoguće konkurirati ni cijenom ni tehnologijom velikim korporacijama i proizvođačima elektronike za globalna tržišta pa svaka takva tvrtka koliko god bila ograničena i proizvodnjom i tržištem ipak zavrjeđuje našu pohvalu i želje za što boljom daljnjom održivošću 🙂

 


 

U međuvremenu je posuđen još jedan MRS 320-10 također iz 1986. godine koji ima i originalni mikrofon.

 

 

Pa pogledajmo ima li kakve razlike između ova dva primjerka.

 

Jedine razlike koje smo uočili odnose se na nešto drugačiji tip kondenzatora u MF krugovima prijemnika, te drugačiju boju i način pričvršćivanja vanjskih poklopaca kućišta. Također, ovdje su kristalima popunjena samo tri radna kanala, prvi za semidupleksni rad i preostala dva za simpleksni rad.

 

 

U MTK se koristi telefonska kapsula karakteristične impedancije 300 Ω (izmjereno 266 Ω) koja služi i kao mikrofon i kao zvučnik. Raspored spajanja kapsule i PTT sklopke se vi na slici, a ovdje nekorišteni pinovi koriste se za spajanje napajanja 12 V (12V – pin 1, masa – pin 5) i zvučnika (pin 4) kada više primopredajnika radi u paru.


 

 

 

 

 


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

4 thoughts on “MRS 320-10 UKV FM primopredajnik

  • Nino

    Pozdrav,
    Došao mi je u ruke jedan primjerak FM 66/17. Međutim izgleda da se netko igrao s kristalima. U Rx dijelu ima 11 kristala, od toga su dva u simplex dijelu, a ostali u SD dijelu.
    U Tx dijelu ima 22 kristala!
    Kako sada poredati Tx kristale? Simplex kanali odgovaraju po frekvenciji, i položaju (mjesto 1 i 2 u RX simplex dijelu i mjesto 1 i 2 u TX dijelu)
    RX SD su od mjesta 11-19 s opadajućom frekvencijom. TX kristali su potpuno u neredu i ne mogu niti shvatiti koji bi bio razmak između Rx i Tx frekvencije…
    Ima li koja dobra duša spremna pomoći da ovaj primjerak nekineskog znanja i tehnologije dovedem u ispravno stanje.

    Lijep pozdrav

    • crowave Post author

      Najbolje je da si prvo napravite praznu tablicu za izračun radnih frekvencija iz osnovnih frekvencija kristala kako je to napravljeno i za primjerak uređaja u ovoj objavi. Između ovdje opisanog primopredajnika MRS 320-10 i vašeg FM 66/17 nema bitnih razlika glede frekvencijekog opsega, električne sheme i principa rada. Dakle, prvo je potrebno točno očitati frekvencije svih ugrađenih kristala te iste upisati u stupce “OSNOVNA FREKVENCIJA TX KRISTALA” za predajne kanale i “OSNOVNA FREKVENCIJA RX KRISTALA” za prijemne kanale. Oznake na kristalima mogu biti različito otisnute (u kHz ili MHz), ponekad je otisnuta osnovna, ponekad overtonska frekvencija. U osnovi, predajni kristali su reda 7 MHz, a prijemni su reda 54 MHz simpleks, odnosno 52 MHz semidupleks. Gdje su smješteni pojedini kristali također se vidi na slikama u ovoj objavi. Nakon što identificiramo i ispišemo osnovne frekvencije kristala, uzmemo kalkulator, i krenemo sa izračunavanjem frekvencije kanala. Vidimo da za predajne kristale osnovnu frekvenciju množimo sa 24, dobivena frekvencija se zaokruži na višekratnik od 25 kHz koliko iznosi razmak između susjednih kanala. Ovo “zaokruživanje” je zapravo fino podešavanje radne frekvencije koje se za svaki kanal u primopredajniku vrši LC krugovima, no to sada ovdje nije toliko bitno. Frekvencije prijemnih kristala množe se sa 3, te se dodaje 10,7 MHz (vrijednost prve međufrekvencije). Nakon što smo izračunali radne prijemne i predajne frekvencije, neke će se poklapati (simpleks), a neke će se razlikovati za određenu vrijednost reda nekoliko MHz (semidupleks).

      Najčešće pogreške i nelogičnosti u izračunu nastanu ako nismo ispravno očitali osnovne frekvencije otisnute na kristalima. Kao što smo već rekli, frekvencije kristala mogu biti otisnute na različite načine, a u primopredajnicima ovog tipa kristali vrlo često nisu svi od istog proizvođača i nisu jednako označeni. Može se čak dogoditi i da je na kristal otisnuta konačna radna frekvencija koja se dobije tim kristalom u primopredajniku, a ne osnovna frekvencija samog kristala. Bilo bi dobro imati tester frekvencije kristala (to su jednostavni oscilatori sa brojačem frekvencije koji se mogu nabaviti već za manje od 100 kn), odnosno iščitane frekvencije sa kućišta prilagoditi očekivanim vrijednostima oko 7, 52 i 54 MHz. U originalu, radne frekvencije trebale bi biti u opsegu 146-174 MHz, no primopredajnik FM 66/17 može se prilagoditi za rad u frekvencijekom opsegu cca 140-300 MHz, pa to treba uzeti u obzir ukoliko je netko eksperimentirao sa vašim primjerkom uređaja.

      Lijep pozdrav 🙂

    • Nino

      sve sam to stavio u tabličicu, ali ništa razumnoga..Ima li neki direktni mail na koji Vam mogu poslati tablicu?