MRS 320-10 UKV FM primopredajnik


Danas je nabavljen 10 kanalni UKV FM primopredajnik pod oznakom MRS 320-10 (Mobilna Radio Stanica) proizvođača EI (Fabrika elektronskih uređaja Beograd) iz 1986. godine. Ovaj radio uređaj je jedna od mnogih verzija iz serije sličnih radio uređaja koji se u tvornicama bivše Jugoslavije (EI) izrađivali za potrebe raznih državnih službi, poduzeća, ustanova kao i najšireg kruga drugih korisnika. S obzirom na vrlo široku primjenu razvijene su inačice koje su se u načelu razlikovale samo po broju kanala, frekvencijskom opsegu,  boji kućišta, oznakama tipa i vanjskim dodacima dok je elektronička shema i unutarnja montaža elemenata kod svih inačica gotovo identična. U osnovnoj verziji uz radio uređaj dolazi mikro-telefonska kombinacija (MTK), zvučnik i antena. Za vojnu upotrebu razvijene su osim mobilnih i stacionarne verzije, te posebni međusklopovi preko kojih se mogao spajati sa telefonskom mrežom, repetitorima i uređajima za kriptozaštitu govora. Za policiju pak su ugrađivani moduli za automatsku identifikaciju i selektivni poziv učesnika. Naš uređaj MRS 320-10 najbliži je inačici MRS 320-22 koji se međusobno razlikuju samo po tome što su kod posljednjeg ugrađeni kristali i komponente oscilatora za sva 22 radna kanala.

mrs320_10_ei_02

Naš radio uređaj MRS 320-10 dakle može raditi na 10 kristalima kontrloliranim kanalima u opsegu 162 – 180 MHz. Kao mobilni uređaj predviđen je za napajanje preko električne instalacije vozila 12 V, a u predaji razvija izlaznu snagu od 10 W. Od ostalih tehničkih podataka navesti ćemo da prijemnik ima ulaznu osjetljivost najmanje 0,6µV, izlazno NF pojačalo za zvučnik je snage 1 W, potrošnja na prijemu je do 700 mA, a na predaji 2,3 A.

Kontrole su vro jednostavne: (s lijeva na desno) kanalna sklopka s indikatorom kanala, instrument koji pokazuje jačinu prijemnog signala kod prijema, odnosno izlaznu snagu predajnika kod predaje, potenciometar prigušivača šuma, potenciometar jačine zvuka u zvučniku, priključnica za MTK kombinaciju. U gornjem desnom dijelu smještene su indikatorske sijalice za prijem (zelena) i predaju (crvena), osigurač i tipkalo za tonski poziv.

mrs320_10_ei_03

Na stražnjoj stani nalaze se priključnice za napajanje 12 V i antenu, priključnica za vanjski zvučnik i identifikacijska pločica.

mrs320_10_ei_04

Evo pogleda u unutrašnjost radio uređaja MRS 320-10. Uređaj se bazira na tri tiskane pločice: lijevo (najveća pločica) je prijemnik, desno dolje je smještena pločica sa komponentama predajnika i NF sklopova (mikrofonsko pojačalo, zvučničko pojačalo, oscilator poziva, prigušivač šuma), a desno gore je pločica izlaznog stupnja predajnika.

mrs320_10_ei_05

Pogled sa strane štampanih veza: lijevo gore smještena je još jedna pločica sa izlaznim antenskim filtrom predajnika. Pored filtra uočava se i relej za prebacivanje antene u režim prijema ili predaje.

mrs320_10_ei_06

Ovako izgleda pojednostavljena blok shema primopredajnika MRS 320-10. Prijemnik ima odvojene ulazne prijemne stupnjeve za rad na simpleks kanalima i za rad na semidupleks kanalima. Osnove frekvencije kristala utrostručuju se prije miješanja za dobivanje međufrekvencije. Uočavamo da se radi o dvostrukom heterodinu sa međufrekvencijama na 10,7 MHz i 455 KHz. Osnovne frekvencije kristala predajnika pak se umnažaju 24 puta kako bi se na izlazu dobile potrebne frekvencije predajnih kanala.

mrs320_10_ei_14

Na donjoj slici dajemo prikaz rasporeda pojedinih sklopova primopredajnika na tiskanim pločicama.

mrs320_10_ei_01

Da bi do kraja shvatili princip rada i konstrukciju primopredajnika MRS 320-10 u nastavku dajemo tablicu sa popisom kanala i pripadajućih kristala koje smo zatekli u ovom našem primjerku primopredajnika. Tablica također pokazuje kako se iz osnovnih frekvencija kristala u konačnici dobivaju radne frekvencije pojedinih kanala. Uočava se da u našem slučaju jedan kanal nije popunjen kristalima. Nakon proračuna, vidimo da od preostalih 9 kanala, 3 su za rad u sipleksu, a preostalih 6 za rad u semidupleksu sa razmakom prijemne i predajne frekvencije od 4,5 MHz.

mrs320_10_ei_15

Sada možemo bolje pogledati montažu i izvedbu pojedinih komponenti primopredajnika. Prvo pogled na filtar 2. harmonika na izlazu iz predajnika sa antenskim relejem.

mrs320_10_ei_07

Kanalna sklopka. Jasno se uočavaju tri sekcije: sekcija preklapanja kristala predajnika, sekcija preklapanja kristala za semidupleks i sekcija preklapanja kristala za simpleks.

mrs320_10_ei_08

Montaža vanjskih kontrola…

mrs320_10_ei_09

Ulazni RF stupnjevi prijemnika, relej za prebacivanje prijemne antene za simpleks ili semidupleks kanale, kanalna sklopka, prijemne grupe kristala…

mrs320_10_ei_10

Izlazno VF pojačalo snage predajnika. Iznad su dva transformatora u krugu NF zvučničkog pojačala, a desno od njih su komponente pobudnog stupnja  VF izlaznog pojačala snage.

mrs320_10_ei_11

Nešto bolji pogled na pločicu predajnika i NF sklopova.

mrs320_10_ei_12

Nešto bolji pogled na pločicu prijemnika.

mrs320_10_ei_13

Ovime zaključujemo pregled našeg primjerka primopredajnika MRS 320-10. S obzirom na izgled i broj kanala vjerojatno je bio namijenjen za održavanje veza neke manje zahtjevne civilne službe bivše države. No, kakve god informacije da je prenosio i primao preko svojih kanala ovaj uređaj nije ni sada još uvijek nije potpuno ušutio. Prenio nam je naime jednu lijepu priču o konstrukciji i dizajnu mobilnih primopredajnih uređaja iz domaćih tvornica prošlog stoljeća, odnosno iz vremena kada su potpuno tranzistorski uređaji ove vrste predstavljali vrhunac dosega jedne domaće elektroničke tehnologije 🙂


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

4 thoughts on “MRS 320-10 UKV FM primopredajnik

 • Nino

  Pozdrav,
  Došao mi je u ruke jedan primjerak FM 66/17. Međutim izgleda da se netko igrao s kristalima. U Rx dijelu ima 11 kristala, od toga su dva u simplex dijelu, a ostali u SD dijelu.
  U Tx dijelu ima 22 kristala!
  Kako sada poredati Tx kristale? Simplex kanali odgovaraju po frekvenciji, i položaju (mjesto 1 i 2 u RX simplex dijelu i mjesto 1 i 2 u TX dijelu)
  RX SD su od mjesta 11-19 s opadajućom frekvencijom. TX kristali su potpuno u neredu i ne mogu niti shvatiti koji bi bio razmak između Rx i Tx frekvencije…
  Ima li koja dobra duša spremna pomoći da ovaj primjerak nekineskog znanja i tehnologije dovedem u ispravno stanje.

  Lijep pozdrav

  • crowave Post author

   Najbolje je da si prvo napravite praznu tablicu za izračun radnih frekvencija iz osnovnih frekvencija kristala kako je to napravljeno i za primjerak uređaja u ovoj objavi. Između ovdje opisanog primopredajnika MRS 320-10 i vašeg FM 66/17 nema bitnih razlika glede frekvencijekog opsega, električne sheme i principa rada. Dakle, prvo je potrebno točno očitati frekvencije svih ugrađenih kristala te iste upisati u stupce “OSNOVNA FREKVENCIJA TX KRISTALA” za predajne kanale i “OSNOVNA FREKVENCIJA RX KRISTALA” za prijemne kanale. Oznake na kristalima mogu biti različito otisnute (u kHz ili MHz), ponekad je otisnuta osnovna, ponekad overtonska frekvencija. U osnovi, predajni kristali su reda 7 MHz, a prijemni su reda 54 MHz simpleks, odnosno 52 MHz semidupleks. Gdje su smješteni pojedini kristali također se vidi na slikama u ovoj objavi. Nakon što identificiramo i ispišemo osnovne frekvencije kristala, uzmemo kalkulator, i krenemo sa izračunavanjem frekvencije kanala. Vidimo da za predajne kristale osnovnu frekvenciju množimo sa 24, dobivena frekvencija se zaokruži na višekratnik od 25 kHz koliko iznosi razmak između susjednih kanala. Ovo “zaokruživanje” je zapravo fino podešavanje radne frekvencije koje se za svaki kanal u primopredajniku vrši LC krugovima, no to sada ovdje nije toliko bitno. Frekvencije prijemnih kristala množe se sa 3, te se dodaje 10,7 MHz (vrijednost prve međufrekvencije). Nakon što smo izračunali radne prijemne i predajne frekvencije, neke će se poklapati (simpleks), a neke će se razlikovati za određenu vrijednost reda nekoliko MHz (semidupleks).

   Najčešće pogreške i nelogičnosti u izračunu nastanu ako nismo ispravno očitali osnovne frekvencije otisnute na kristalima. Kao što smo već rekli, frekvencije kristala mogu biti otisnute na različite načine, a u primopredajnicima ovog tipa kristali vrlo često nisu svi od istog proizvođača i nisu jednako označeni. Može se čak dogoditi i da je na kristal otisnuta konačna radna frekvencija koja se dobije tim kristalom u primopredajniku, a ne osnovna frekvencija samog kristala. Bilo bi dobro imati tester frekvencije kristala (to su jednostavni oscilatori sa brojačem frekvencije koji se mogu nabaviti već za manje od 100 kn), odnosno iščitane frekvencije sa kućišta prilagoditi očekivanim vrijednostima oko 7, 52 i 54 MHz. U originalu, radne frekvencije trebale bi biti u opsegu 146-174 MHz, no primopredajnik FM 66/17 može se prilagoditi za rad u frekvencijekom opsegu cca 140-300 MHz, pa to treba uzeti u obzir ukoliko je netko eksperimentirao sa vašim primjerkom uređaja.

   Lijep pozdrav 🙂

  • Nino

   sve sam to stavio u tabličicu, ali ništa razumnoga..Ima li neki direktni mail na koji Vam mogu poslati tablicu?