GASALARM 07 prijenosni eksplozimetar


Danas je nabavljen prijenosni eksplozimetar GASALARM 07 sa oznakama proizvođača “Institutu za fiziku” i “Tehnogas-Inženjering”. Program detekcije plinova na području Srbije pokrenut je u “Institutu za fiziku” Zemun, a zatim je proizvodnja nastavljena u tvrtki “Tehnogas-Inženjering”. Iz ove tvrtke je privatizacijom 1991. godine nastao “Gasalarm”. Na našem primjerku eksplozimetra nalazimo 1990. godinu te se može zaključiti da je ovaj proizvod rezultat tehnološke grupe koja se kroz navedene tvrtke bavi razvojem, proizvodnjom, prodajom i održavanjem opreme za detekciju eksplozivnih i toksičnih plinova i para.

Eksplozimetar je uređaj koji mjeri prisutnost i koncentraciju zapaljivih eksplozivnih plinova u zraku (atmosferi), a naš GASALARM 07 je baždaren i predviđen za detekciju koncentracije benzinskih para u zraku (odnosno u benzinskim tankovima, cisternama i slično).

Opasna koncentracija eksplozivnog plina u zraku mjeri se u postocima. Tako imamo donju granicu eksplozivnosti (DGE) kod koja označava minimalan potrebni postotak opasnog plina u zraku kod kojeg može doći do eksplozije i imamo gornju granicu eksplozivnosti (GGE) odnosno maksimalni postotak opasnog plina u zraku koji još uvijek može eksplodirati (ukoliko bi koncentracija eksplozivnog plina bila veća od GGE kisika iz zraka bi bilo premalo da nastane eksplozija). DGE i GGE granice za svaki plin su različite, a benzin je eksplozivan kad je njegova koncentracija u zraku u granicama od 1,4 – 7,6 %.

Eksplozimetar GASALARM 07 kalibriran je tako da krajnji otklon skale (100) ima vrijednost DGE (DEG), odnosno 1,4 % benzinskih para u zraku. Alarm će se dakle oglasiti već kada koncentracija benzinskih para dosegne 40 % do one minimalno potrebne za eksploziju (crveno područje).

gasalarm_07_01

Sa bočne strane nalazi se priključak za vanjsko napajanje (i punjenje baterija) te zvučnik za alarm (zujalica).

gasalarm_07_02

S druge bočne strane nalazi se poluvodički senzor plinova. O takvim senzorima pisali smo u objavi COSMOS XP-702S B detektor opasnih plinova. Na tijelu senzora nalazi se navoj preko kojeg se priključuje detektorska komora. Na taj način se sam detektor ne mora nalaziti neposredno u blizini mjesta eventualnog curenja eksplozivnih plinova, odnosno pomoću detektorskih komora može se precizno pristupiti očekivanom mjestu curenja plina.

gasalarm_07_03

Skidanjem poklopca sa zadnje strane dolazimo do prostora sa baterijom. Radi se o 6 serijski spojenih članaka zalivenih u neku vrst plastike sličnu bakelitu. Baterija je pretrpjela mehanička oštećenja no zbog starosti i neodržavanja je davno izgubila sav kapacitet te ionako nije više za upotrebu.

gasalarm_07_04

Skidanjem prednje ploče otkrivamo jednostavnu konstrukciju ovog eksplozimetra. Na elektronički pločicu spaja se poluvodički senzor plinova (dvije žice za grijanje senzora i dvije žice za mjerni signal), zatim zvučnik alarma te napajanje i sklopka.

gasalarm_07_05

Četverostruko operacijsko pojačalo LM324, te po jedan tranzistor i stabilizator napona 7805 aktivne su komponente elektronike eksplozimetra GASALARM 07. Radi se o mjernom pojačalu spojenom na otpornički mjerni most u kojem jednu granu čini sam senzor, kojem se otpor mijenja u ovisnosti od koncentracije opasnog plina.

gasalarm_07_06

Pogled na montažu glavne elektroničke pločice, mjernog instrumenta i dodatne pločice sa indikatorskim LED.

gasalarm_07_07

Unutar instrumenta našli smo kontrolni listić eksplozimetra.

gasalarm_07_08

Upute za upotrebu jasno su vidljive na donjoj strani kućišta eksplozimetra. Tu se nalaze i oznake standarda i klasa otpornosti kućišta i sklopova eksplozimetra na vanjske mehaničke, kemijske i toplinske utjecaje.

gasalarm_07_09

I ovaj detektor unatoč preživjelim godinama i pretrpljenim potresima prema do sada viđenom ima potencijala za obnovu i pokušaj stavljanja u funkciju. Naravno, kad kažemo “pokušaj stavljanja u funkciju” ne mislimo na njegovo ponovno vraćanje u operativnu upotrebu, nego ćemo biti zadovoljni, ako nam makar i samo jednom oglasi alarm kad u blizini njegovog senzora ostavimo neku otvorenu posudicu sa benzinom 🙂


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

2 thoughts on “GASALARM 07 prijenosni eksplozimetar

  • Zoran

    Učestvovao sam u razvoju i proizvodnji ovog uredjaja. U eksploataciji i odrzavanju ima još par primeraka.
    Prijatno sam iznenadjen ovom prezentacijom

    • crowave Post author

      Hvala na javljanju 🙂 Uređaj sam pronašao na buvljaku u Zagrebu. Moram priznati da je lijepo kad čovjek u svom radnom vijeku ima priliku sudjelovati i u samom razvoju nekog elektroničkog sklopa, a ne samo u njegovoj proizvodnji, održavanju ili popravku. Mislim da je to želja svakog elektroničara 🙂