MAVOLUX electronic GOSSEN svjetlomjer


Danas je nabavljen svjetlomjer (luxmetar) MAVOLUX electronic njemačke tvrtke GOSSEN iz 1975. godine.

Tvornicu električnih mjernih uređaja pod prvotnim nazivom Paul Gossen Co. KG (P. Gossen & Co KG) osnovali su 1919. godine inženjer elektrotehnike Paul Gossen i njegov partner Otto Cohn. Tvornica je proizvodila instrumente za mjerenje struje i napona, a od 1932. godine počela i proizvodnja električnih svjetlomjera. Od 1960-tih godina počinje prodaja i promjena vlasnika tvrtke Gossen. Tako je 1963. godine 70% tvrtke preuzeo Bergmann EW AG, a preostalih 30% Siemens & Halske AG. Dvije godine kasnije Bergmann je otkupio dionice Siemens & Halske. Godine 1970. tvrtka je preimenovana u Gossen GmbH. Početkom 1990-tih tvrtku Gossen GmbH preuzima Gebr Röchling KG i tako postaje dijelom Röchling grupe, jedne od vodećih industrijskih tvrtki u Njemačkoj.  Tijekom 1992. godine slijedi spajanje s tvrtkom Metrawatt, koja također pripada Röchling grupi i koja je prije bila jedan od najvažnijih konkurenata Gossenu u industrijskom sektoru. Tvrtka Gossen odustaje od svog sjedišta u Erlangenu i seli se u Nürnberg na lokaciju Metrawatt GmbH te ove spojene tvrtke nastavljaju poslovanje kao Gossen-Metrawatt GmbH. Krajem 1997. godine od tvrtke Gossen-Metrawatt GmbH formira se nova podružnica “Foto und Lichtmesstechnik” koja od tada djeluje kao neovisna tvrtka pod imenom GOSSEN Foto und Lichtmesstechnik GmbH.

 

mavolux_electronic_gossen_svjetlomjer_01

Svjetlomjer MAVOLUX electronic vrlo je jednostavne izvedbe, opseg mjernja je do 3000 luksa u 8 mjernih opsega. Općenito o svjetlomjerima i svjetlosnim senzorima možete pročitati u objavi LUXMETER Dr. Bruno Lange.

mavolux_electronic_gossen_svjetlomjer_03

Upute na zadnjoj strani kućišta jasno su napisane. Nama nedostaje originalni svjetlosni senzor koji se spaja na ovaj svjetlomjer, a po uputama može se zaključiti da senzor ima mogućnost dodatnog odabira opsega x1 i x20. Nismo uspjeli naći podatke koji tip svjetlosnog senzora koristi ovaj svjetlomjer (selenska fotoćelija, fotodioda, fototranzistor, fotootpornik…) ali s obzirom na postojanje ovog odabira opsega (koji vjerojatno samo serijski uključuje baždareni otpornik u mjerni strujni krug) možemo pretpostaviti da se radi o selenskoj fotoćeliji ili fotootporniku, odnosno mogu se koristiti oba tipa senzora spajanjem svakog na svoje priključnice.

mavolux_electronic_gossen_svjetlomjer_04

Svjetlomjer se napaja preko 4 baterije 1,35 V tipa MR9. Radi se o živinim (cink-živin oksid) baterijama koje su ušle u upotrebu 1940-tih godina, a danas je njihova proizvodnja zabranjena jer sadrže živu. Baterije ovog tipa imaju specifični kapacitet od 400 Ah/dm3, odnosno specifičnu energiju od 550 Wh/dm3 (za usporedbu alkalna baterija ima specifičnu energiju od 320 Wh/dm3, NiMH ima 175 Wh/dm3, a NiCd oko 60 Wh/dm3). Ove tri baterije uzeli smo za usporedbu jer imaju približno isti nazivni napon kao i živine baterije. Dobra strana živinih baterija je i ta što su otporne na kratki spoj uz vrlo brzo vrijeme oporavka. Ove naše baterije su još uvijek ispravne, no zamijeniti će se morati nekim zamjenskim baterijama ukupnog napona 5,4 V.

mavolux_electronic_gossen_svjetlomjer_02

Skala svjetlomjera MAVOLUX electronic ne zahtijeva puno objašnjavanja: dvije skale za mjerne opsege s bazom 1, odnosno bazom 3 omogućuju izravno očitanje u luxima na svim mjernim opsezima, za provjeru ispravnosti napona baterija pritisak na tipku Batt. Test treba kazaljku instrumenta dovesti u područje označeno istom oznakom.

mavolux_electronic_gossen_svjetlomjer_05

Za razliku od vanjštine, unutrašnjost instrumenta izvrsno je očuvana. Čitava elektronika bazira se na integriranom krugu ICL 8021, nekoliko pasivnih komponenti, nekoliko trimer otpornika za kalibraciju i naravno nezaobilazni mjerni otpornici za svaki mjerni opseg.

mavolux_electronic_gossen_svjetlomjer_06

Pločicu ne možemo do kraja odvojiti bez odlemljivanja žica koje spajaju sklopke. No i ovako vidimo dovoljno. Spomenuti integrirani krug je jednostruko operacijsko pojačalo u našem primjeru vjerojatno spojeno kao invertirajuće ili neinvertirajuće pojačalo. Na ulaze pojačala spaja se fotoćelija, a fotootpornik može biti i u krugu negativne povratne veze pojačala. Kombinacije djeljitelja napona (otpornici za mjerne opsege), promjenjivog naponskog ulaza iz fotoćelije i promjenjivog otpora iz fotootpornika mogu u krugu upravljanja pojačanjem operacijskog pojačala biti različite i u ovoj fazi nećemo iscrtavati shemu da bi se dalje bavili samom izvedbom konkretnog sklopa.

mavolux_electronic_gossen_svjetlomjer_07

Ono što još želimo naglasiti kod ovog instrumenta to je vrlo kvalitetna izvedba mehanizma preklopnika mjernih opsega što se lijepo vidi na priloženim slikama.

mavolux_electronic_gossen_svjetlomjer_08

Svjetlomjerni elektronički nisu komplicirani mjerni instrumenti. Najjednostavniji analogni primjerci sastoje se od fotoćelije, nekog otpornika za baždarenje te analognog mjernog instrumenta. Kod boljih analognih svjetlomjera dodaju se pojačala kako bi im se povećala osjetljivost. Moderni digitalni svjetlomjeri sadrže poluvodičke senzore u kombinaciji sa mikrokontrolerima, memorijama i digitalnim zaslonima, no njihova složena elektronika rijetko kome je danas posebno zabavna 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.