Termostat JOENS AG CHAM


Danas je nabavljen uređaj za mjerenje i regulaciju temperature u opsegu 20-400 °C njemačke tvrtke Joens KG Meß- & Regeltechnik. Ova tvrtka je poslovala do 1987. godine, a svoju podružnicu imala je i u švicarskom gradu Chamu, pa otuda natpis JOENS AG CHAM.

termostat_joens_ag_cham_01

Danas je teško pronaći bilo kakve podatke o ovakvom tipu termostata. Po oznakama na prednjoj ploči možemo zaključiti da mjerni dio koristi J-tip termopara (Fe-Konst, željezo-konstantan Fe-CuNi) koji u rasponu temperatura 20 – 400 °C daje termoelektrični napon od 1,02 – 21,84 mV što odgovara i vrijednosti napona ispisanoj na punom otklonu skale.

termostat_joens_ag_cham_02

Termostat ima svojevrsni priključni adapter te je na taj način lako zamjenjiv na prednjoj ploči nekog stroja ili uređaja. Ovakvi termostati uobičajeno su se koristili na različitim industrijskim strojevima (pećima) za zagrijavanje, taljenje, topljenje i slično.

termostat_joens_ag_cham_19

Termostat JOENS AG ima dvije priključnice za spajanje termopara (temperaturne sonde), dvije priključnice i uzemljenje za dovođenje izmjeničnog mrežnog napona 110 V za pogon elektromotora u unutrašnjosti termostata, te šest priključnica koje predstavljaju izvode dviju živinih sklopki unutar termostata.

termostat_joens_ag_cham_06

termostat_joens_ag_cham_04

Ispod poklopca za zadnje strane smješten je element vezan u serijski mjerni krug, odnosno serijski u krug sa termoparom i instrumentom sa zakretnim svitkom. Vjerojatno služi za temperaturnu kompenzaciju što smo već opisali u objavi MJERAČ TEMPERATURE ISPUŠNIH PLINOVA 17B31.

termostat_joens_ag_cham_05

A sada pogled u unutrašnjost termostata. Uočavaju se četiri osnovne komponente: mjerni instrument sa zakretnim svitkom, elektromotor sa redukcijskim prijenosom, živine sklopke i mehanizam namještanja granične temperature.

termostat_joens_ag_cham_07

termostat_joens_ag_cham_08

termostat_joens_ag_cham_16

termostat_joens_ag_cham_17

Bolji pogled na živine prekidače i upravljački sklopni mehanizam koji je vezan na osovinu elektromotora.

termostat_joens_ag_cham_09

Detalj mjernog instrumenta sa zakretnim svitkom.

termostat_joens_ag_cham_10

termostat_joens_ag_cham_11

termostat_joens_ag_cham_12

termostat_joens_ag_cham_13

Elektromotor s reduktorom.

termostat_joens_ag_cham_14

termostat_joens_ag_cham_15

termostat_joens_ag_cham_18

Ovaj termostat morati ćemo spojiti na izmjenično napajanje 110 V te na podesivi izvor napona do 20 mV kako bi otkrili ulogu elektromotora, način okidanja i općenito princip rada mehanizma ovog termostata. Naravno da će to biti lijepa zanimacija za neko slobodno prohladno poslijepodne, no, užitak neće pokvariti ni neki Vaš komentar ili kakav savjet vezan uz ovaj dobri stari analogni mjehanizam za mjerenje i regulaciju temperature neke industrijske pećnice 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.