Ultrazvučni skaler STELLADENT KABER


Danas je nabavljen stomatološki ultrazvučni aparat za uklanjanje kamenca na zubima pod nazivom STELLADENT talijanske tvrtke KABER.

ultrazvucni_skaler_stelladent_kaber_01

ultrazvucni_skaler_stelladent_kaber_02

ultrazvucni_skaler_stelladent_kaber_03

Sve što smo rekli za Ultrazvučni skaler AMDENT AMLAB AB vrijedi i za ultrazvučni skaler STELLADENT KABER.

Stomatološki ultrazvučni aparati za uklanjanje kamenca (kalkulusa) zovu se još i ultrazvučni skaleri, a u stomatološkoj praksi, osim za uklanjanje kamenca, koriste se i kod perio tretmana (sanacija zubnog mesa) i endodontskog tretmana (sanacija korijenskog kanala zuba). Kod ovih aparata ultrazvučni pretvarač (transduktor) proizvodi mehaničke vibracije frekvencije oko 25-28 kHz koje se prenose na metalni vrh (instrument) za razbijanje kamenca. Također, na vrh instrumenta dovodi se i fini mlaz vode za ispiranje koji se regulira ventilima. Neki skaleri na vrhu instrumenta imaju i svjetlovod za osvjetljenje područja rada.

S obzirom na navedeno svaki skaler ima priključnicu za dovod čiste vode pod tlakom (iz gradske vodovodne mreže ili zasebne pumpe), a od kontrola tu je ventil za regulaciju jačine mlaza vode, te potenciometar za regulaciju jačine ultrazvučnih vibracija (snaga ultrazvučnog pretvarača obično se regulira u rasponu 3W do 20W). Neki skaleri imaju dva potenciometra za reguliranje jačine vibracija gdje drugi služi za posebno fino namještanje jačine koje je potrebno kod nekih tretmana čišćenja. Također, većina skalera ima priključak za nožni prekidač kako bi stomatolog lakše kontrolirao instrument u pacijentovim ustima.

ultrazvucni_skaler_stelladent_kaber_04

Unutrašnjosti skalera i ovdje se može podijeliti na tri cjeline:

  • lijevo je vodeni blok sa elektromagnetskim i regulacijskim ventilom
  • odmah do vodenog bloka je okomito montirana pogonska pločica za piezoelektrični pretvornik (oscilator i pojačalo)
  • sav preostali prostor zauzima mrežni transformator sa ispravljačem i stabilizatorom napona

Krećemo s boljim pogledom na vodeni blok. Za razliku od Ultrazvučnog skalera AMDENT AMLAB AB ovdje vidimo nešto jednostavniju konstrukciju ventila za regulaciju jačine mlaza povezanog na vanjsku kontrolu, te elektromagnetski ventil kojim se uključuje ili isključuje mlaz vode. U pozadini je tiskana pločica drivera za ultrazvučni pretvornik (oscilator i pojačalo). Slijede slike pločice sa strane elemenata i nekoliko boljih pogleda na komponente za osiguranje potrebnih napona napajanja.

ultrazvucni_skaler_stelladent_kaber_06

ultrazvucni_skaler_stelladent_kaber_07

ultrazvucni_skaler_stelladent_kaber_08

ultrazvucni_skaler_stelladent_kaber_05

ultrazvucni_skaler_stelladent_kaber_09

Ultrazvučni skaleri AMDENT AMLAB AB i STELLADENT KABER razlikuju se samo po tome što ovaj potonji ima dodan još jedan potenciometar za finu regulaciju snage UZ pretvornika što je ponekad korisno kod određenih stomotoloških zahvata na čišćenju unutrašnje strane zubnog mesa. I kod STELLADENT KABER-a pretvornik je zalijan u plastiku ručice i nemoguće je doći do istog bez rezanja. Zahvaljujući raširenoj primjeni ultrazvučnih kadica danas se može relativno lako i povoljno nabaviti snažni UZ pretvornik i pripadajuće napajanje (driver). Povremeno koristim ultrazvučnu kadicu za čišćenje dijelova mehanike, no, iz iskustva mogu reći da ni ova tehnologija nije “svemoguća” te se najtvrdokornije prljavštine čak i uz upotrebu snažnog ultrazvučnog pretvornika i sredstva za čišćenje teško uklanjaju do kraja. Ipak, rezultat često bude zadovoljavajući i svakako brži od ručnog čišćenja, jer dobro uvježbani čistač u jednoj sekundi može napraviti svega nekoliko mehaničkih prolaza preko zaprljane površine dok UZ pretvornik za isto vrijeme odradi nekoliko desetaka tisuća takvih prolaza, a da se pri tome uopće ne umori 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.