Fotometar Dr. Lange LP300 Typ LPG 121


Danas je nabavljen fotometar njemačkog proizvođača Dr. Bruno Lange GmbH pod oznakom LP300 Typ LPG 121. Tvrtku Dr. Bruno Lange GmbH osnovao je njemački fizičar Bruno Lange 1933. godine i opstala je do 1998. godine. Tvrtka je započela rad proizvodnjom selenskih fotonaponskih ćelija i svjetlomjera baziranima na istima. Jedan takav primjerak opisali smo u objavi LUXMETER Dr. Bruno Lange. Od 1960-ih godina tvrtka Dr. Bruno Lange GmbH orijentira se na proizvodnju fotometara za upotrebu u medicinskim laboratorijima, a od 1970-ih godina proširuje proizvodnju fotometara i za druge upotrebe kao što su mjerenja industrijskih, komunalnih i otpadnih voda. Jedan takav fotometar već smo opisali u objavi LANGE PHOTOMETER LP3. U istoj objavi ukratko je opisano čemu služe i na kojem principu rade fotometri.

fotometar_lange_lp300_lpg121_01

fotometar_lange_lp300_lpg121_05

fotometar_lange_lp300_lpg121_06

Vidimo da ovaj primjerak fotometra, za razliku od LANGE PHOTOMETER LP3, ima digitalni prikaz vrijednosti, a po funkcijskim tipkama može se zaključiti da ima mogućnost i njihovog izravnog preračunavanja te memoriranja.

fotometar_lange_lp300_lpg121_03

Na gornjoj strani nalazi se otvor koji omogućava pristup žarulji fotometra, a desno je otvor za umetanje kivete sa ispitnim uzorkom i otvor za umetenje željenog filtra svjetlosti.

fotometar_lange_lp300_lpg121_04

Svjetlost vidljiva ljudskom oku ima valnu duljinu od 380 do 780 nm, a mi kod našeg fotometra nalazimo pet filtara unutar toga raspona koji odgovaraju određenim bojama svjetlosti.

fotometar_lange_lp300_lpg121_02

fotometar_lange_lp300_lpg121_07

fotometar_lange_lp300_lpg121_08

U unutrašnjosti se odmah prepoznaju osnovne komponente fotometra:

 • mrežna sklopka, mrežni filtar (RSO) i mrežni transformator koji osigurava napajanje žarulje i elektronike
 • fotometarski blok koji čini žarulja, optičke leće, komore za umetanje kivete i filtara, te fotodioda kao senzor svjetlosti na kraju lanca
 • pločica sa ispravljačem, stabilizatorom i regulatorom za napajanje žarulje
 • pločica sa ispravljačem i stabilizatorom za napajanje elektronike, na istoj pločici nalazi se elektronika (pojačala) senzora (fotodiode) i elementi za kalibraciju
 • pločica sa mikroprocesorom, memorijama i logičkim sklopovima fotometra
 • pločica sa logičkim sklopovima tipkovnice i upravljačkim elementima za LED pokazivače

fotometar_lange_lp300_lpg121_09

Na slici dolje uočavaju se cijevi na koje se izvana može priključiti cirkuliranje tekućine za održavanje stalne temperature mjerenog uzorka, ukoliko su svojstva istog ovisna o temperaturi. Fotodioda je na samom bloku spojena na pločicu sa naponskim komparatorima (LM339N) kao prvim stupnjem obrade električnog signala koji daje fotoelektrični senzor.

fotometar_lange_lp300_lpg121_10

Pogled s gornje strane na fotometarski blok sa izvađenom halogenom žaruljom.

fotometar_lange_lp300_lpg121_11

Lijevo je pločica sa ispravljačem i stabilizatorom za napajanje elektronike, te sa elementima senzorskog pojačala i elementima za kalibraciju istog. Desno je pločica sa ispravljačem, stabilizatorom i regulatorom za napajanje žarulje.

fotometar_lange_lp300_lpg121_12

Pločica halogene žarulje fotometra…

fotometar_lange_lp300_lpg121_13

Pločica napajanja halogene žarulje fotometra…

fotometar_lange_lp300_lpg121_18

fotometar_lange_lp300_lpg121_19

Pločica sa ispravljačem i stabilizatorom za napajanje elektronike, te sa elementima senzorskog pojačala i elementima za kalibraciju istog.

fotometar_lange_lp300_lpg121_20

fotometar_lange_lp300_lpg121_21

Pločica sa mikroprocesorom, memorijama i logičkim sklopovima fotometra.

fotometar_lange_lp300_lpg121_14

INS8060N je 8-bitni mikroprocesor koji je tvrtka National Semiconductor stavila na tržište krajem 1970-tih godina. Kod našeg fotometra mikroprocesor radi na taktu od 2 MHz, a maksimalni takt na kojem može raditi je 4 MHz. Desno od mikroprocesora su logički digitalni integrirani krugovi.

fotometar_lange_lp300_lpg121_15

M5L2732K je ROM memorija, točnije PEEPROM (Parallel Electrically-Erasable Programmable Read Only Memory) kapaciteta 32K (4K x 8). Proizvođač je Mitsubishi, a ovaj čip ugrađivao se i u dobri stari Commodore C64.

AM9112APC statička RAM memorija, dakle SRAM (Static Random Access Memory)  kapaciteta 1024 bita (256b x 4) iz sredine 1980-tih godina. Karakteristika ovog tipa memorije je da čuva spremljene podatke sve dok integrirani krug ima napajanje.

Mikroprocesor sa vanjskim memorijama uključujući i EEPROM već smo susreli i opisali u objavi TAKSIMETAR TXNL-90 I HALE MCT-1.

fotometar_lange_lp300_lpg121_16

Na kraju evo i pločice sa logičkim sklopovima tipkovnice i upravljačkim elementima za LED pokazivače. Fotometar LP300 ima dva LED pokazivača, svaki sa četiri prikaza broja, slova ili znaka. Također, tu su prikazi različitih mjernih jedinica.

fotometar_lange_lp300_lpg121_17

fotometar_lange_lp300_lpg121_22

fotometar_lange_lp300_lpg121_23

Ovaj naš primjerak fotometra LP300 je vjerojatno ispravan (barem elektronički), no svakako bi nam dobro došlo uputstvo za upotrebu kao i malo znanja iz kemije kako bi mogli to i praktično provjeriti. Jedina primjena u elektroničarskoj radionici koja mi pada na pamet bila bi mjerenje koncentracije otopina za izradu tiskanih pločica. Tu također može poslužiti i pH metar. No, koju god kemiju koristili (NaOH za razvijanje, HCl + H2O2 za jetkanje) sreća naša, pa se dobri rezultati postižu u širokom rasponu koncentracija pa su onda i odokativne metode sasvim zadovoljavajuće u tom našem kemijskom dijelu posla. A opet s druge strane, zašto ovakve stvari prepuštati slučaju, kad nam eto na polici besposleno stoji već nekoliko različitih fotometara i pH metara svi odreda željni nekih novih izazova koje su im nakon kemičara još samo elektroničari spremni prirediti 🙂


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

4 thoughts on “Fotometar Dr. Lange LP300 Typ LPG 121

 • Miroslav

  Cenjeni,
  Sve je lepo opisano-hvala. Fotometar Lp300 ima čozadi osigurač napona koji niste opisali. Na aparatu ne pišr. Koje su njegove karakteristike?
  Imam problem jer taj osigurač 2 minuta posle uključenja aparata pregori.
  Molio bih. za Vaše mišljenje zbog čega to dolazi i šta treba da se popravi.
  Unalpred hvala vam za odgovor.
  Miroslav Milosavljevic,
  miroslavzmilosavljevic@gmail.com

  • crowave Post author

   Pregaranje osigurača nakon 2 minuta najviše ukazuje na to da su loši filtarski elektrolitski kondenzatori napajanja. I na ovom mojem primjerku ti kondenzatori vizualno ne izgledaju baš najbolje (zlatne boje 2200 uF i pored njih plavi 470 uF). Uobičajeno da se elektrolitski kondenzatori s vremenom (kroz desetljeća) osuše i više se ne ponašaju kao kondenzatori nego kao otpornici (griju se i vuku previše struje pa stoga vjerojatno i pregara osigurač). Ako želite aktivno koristiti ovaj uređaj za rad trebalo bi zamijeniti sve elektrolitske kondenzatore.
   S obzirom da su pločice uređaja povezane konektorima, predlažem da isključujete jedan po jedan modul i tako će se vidjeti onaj koji uzrokuje pretjerano povlačenje struje i pregaranje osigurača. Za početak ostavite spojenu na transformator samo pločicu napajanja, ostale isključite. Ako osigurač pregori problem je vjerojatno u tim elektrolitima, no mogu biti i ostali elementi u krugu regulacije napajanja, ne može se to znati napamet. Naravno može se odspojiti i ta pločica napajanja i ostaviti samo prazan mrežni transformator, no ne vjerujem da je problem u samom transformatoru, iako nije loše eliminirati i tu mogućnost.
   Za sve drugo treba izvršiti mjerenja, nema smisla nagađati napamet…
   Na pločici piše 220V / 82 VA što znači da je potrošnja struje oko 0,4 A. Osigurač bi onda mogao biti 0,5 A ili nešto viši no to mogu još provjeriti…
   lp, Ljubomir

   Provjereno – osigurač je 0,5 A (500 mA).

   • Miroslav

    Cenjeni Ljubomire,
    Hvala za iscrpan odgovor. Ja sam biohemičar i elektronika mi je slabija strana. Ako se bavite Servisom, rado bih Vam uz naknadu poverio popravku. Imam i druge savršenije analitičke aparate. Molim za ofgovor i mnogo Vam hvala.
    LP. Miroslav

 • Kutaiba

  hello,
  i’m interested only in the filters (340, 405, 492, 546, 578 nm). could I buy only these filters?
  Best regards
  Kutaiba