CB primopredajnik STABO STRATOFON SIGMA


Danas je nabavljen ručni CB primopredajnik njemačkog proizvođača STABO pod oznakom STRATOFON SIGMA. Brand STABO počeo se razvijati od 1962. godine unutar njemačke tvrtke HANS KOLBE & CO. Tvrtka STABO i danas je prisutna na tržištu, a kroz čitavo razdoblje najpoznatija je po proizvodnji različitih primopredajnika i druge opreme prvenstveno za rad na CB području.

cb_stabo_stratofon_sigma_01

SIGMA je vrlo jednostavan ručni CB primopredajnik koji može raditi AM modulacijom na 4 CB kanala. Napaja se preko osam baterija od 1,5 V (ukupno 12 V), snaga predajnika je oko 500 mW, a snaga izračena na anteni je oko 100 mW. Ima ugrađene osnovne kontrole: kanalna sklopka, potenciometar sa sklopkom za uključenje i namještanje glasnoće (LAUTST.) i potenciometar za prigušivanje šuma na prijemu – squelch (RAUSCHEN). Uz taster za odašiljanje (SENDEN) spregnut je i taster za tonski poziv (RUF). Na gornjoj strani je utičnica za dovođenje vanjskog napona za punjenje baterija (LADEN), te antena ukupne dužine 140 cm (11 sklopivih članaka). Ugrađeni instrument prikazuje jačinu prijemnog signala (S-METER) i napon baterija (BATTERIE). Zelena LED je indikacija prijema (E), a crvena LED je indikacija odašiljanja (RUF). Po prednjoj ploči primopredajnika SIGMA vidimo kako je isti opremljen zasebnim zvučnikom i mikrofonom (često se kod ovakvih jednostavnih primopredajnika zvučnik koristi i kao mikrofon).

cb_stabo_stratofon_sigma_02

cb_stabo_stratofon_sigma_04

cb_stabo_stratofon_sigma_03

cb_stabo_stratofon_sigma_06

cb_stabo_stratofon_sigma_05

cb_stabo_stratofon_sigma_08

cb_stabo_stratofon_sigma_07

CB primopredajnik SIGMA može raditi na slijedeća četiri kanala:

  • 4. kanal na 27,005 MHz
  • 7. kanal na 27,035 MHz
  • 10. kanal na 27,085 MHz
  • 14. kanal na 27,125 MHz

Vidimo kako frekvencija 10. CB kanala ne odgovara standardu. Naime 10. CB kanal standardno je na frekvenciji 27,075 MHz dok frekvencija 27,085 pripada 11. CB kanalu. Vrlo vjerojatno je netko zamijenio par kristala za 10. kanal kako bi primopredajnik prilagodio svojim potrebama.

cb_stabo_stratofon_sigma_09

cb_stabo_stratofon_sigma_10

CB primopredajnik SIGMA bazira se na dva integrirana kruga. Jedan od njih je TCA 440 koji sadrži sve komponente kratkovalnog AM prijemnika do demodulatora (ulazno RF pojačalo, lokalni oscilator, mješač te četiri stupnja MF pojačanja sa krugom automatske regulacije pojačanja). Drugi je NF pojačalo TBA 915 koje na napajanju od 12 V može isporučiti oko 500 mW izlazne snage.  Ovo pojačalo koristi se za pojačanje demoduliranog signala iz prijemnika ali također i za pojačanje mikrofonskog i pozivnog signala za modulaciju izlaznog stupnja predajnika. Osim toga u krug prijemnika je ugrađen keramički MF filtar 455 kHz te se može zaključiti kako ovaj mali CB primopredajnik ima vrlo kvalitetan i napredan prijemnik u usporedbi s drugim CB ručnim primopredajnicima te klase i iz tog razdoblja. Predajnik pak se uobičajeno sastoji od dva tranzistora, jedan u krugu oscilatora, a drugi za VF pojačanje izlaznog signala (SC1678).

cb_stabo_stratofon_sigma_15

Na blok shemi CB primopredajnika SIGMA vidimo kako su povezani osnovni sklopovi, a na slici dolje označen je njihov raspored na tiskanoj pločici.

cb_stabo_stratofon_sigma_16

Slijedi pogled na pločicu s elementima iz još nekoliko kutova…

cb_stabo_stratofon_sigma_11

cb_stabo_stratofon_sigma_12

cb_stabo_stratofon_sigma_13

cb_stabo_stratofon_sigma_14

Brzinski smo istestirali rad ovog CB primopredajnika i možemo zaključiti da je isti ispravan. U kolekciji imamo nekoliko tipova ručnih CB primopredajnika i bit će zanimljivo jednom napraviti njihov usporedni test. Ako ništa drugo, barem ćemo tijekom tih testova nakratko oživiti komunikaciju na CB kanalima koji su se uvođenjem GSM-a, a zatim i širenjem PMR-a naglo utišali i prijeti im odumiranje na ovim našim prostorima. CB operatori rade na CB frekvencijama u ograničenom opsegu kanala i sa ograničenom snagom, te im za rad nije potrebna neka posebna dozvola kao niti polaganje stručnih ispita. Stoga nisu baš omiljeni od strane radioamatera koji iako rade na sličnim frekvencijama i sa istim modulacijama, ipak moraju ispuniti puno više zahtjeva kako bi mogli legalno ostvarivati radio veze na kratkom valu. No, bilo kako bilo, domaći CB klubovi jednako kao i domaći radioamaterski klubovi zbog pojave novih trendova sve više gube aktivne članove te se nadamo da će ovaj naš CB doprinos barem malo podići razinu komunikacije na kratkom valu, pa makar on bio i samo na CB kanalima 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.