SADELTA pattern generator


Danas je nabavljen generator testnog video signala za popravak televizora i monitora, proizvod španjolske tvrtke SADELTA iz 1980-tih godina. Tvrtka SADELTA  (Sociedad Anónima de Electrónica y Técnicas Avanzadas) ili u slobodnom prijevodu ” Trgovačko društvo za elektroniku i naprednu tehnologiju” na tržištu je bila prisutna (prema nekim podacima) od 1987. do 2000. godine, no ponovno je aktivirana unatrag nekoliko godina te se bavi isključivo prodajom radio uređaja i opreme za rad na CB-u. Sam uređaj SADELTA pattern generator pak se nalazi već u katalozima iz 1981. godine. U svakom slučaju španjolska tvrtka SADELTA od 1980-tih godina na dalje bavi se proizvodnjom i distribucijom različitih elektroničkih uređaja za široku upotrebu (mobiteli, računala), instrumenata za primjenu u elektronici te uređaja i opreme za radio amatere.

sadelta_pattern_generator_01

SADELTA pattern generator izveden je kao mali prijenosni uređaj kojeg je moguće napajati preko standardne baterije od 9 V koja se ugrađuje u sam uređaj ili preko vanjskog izvora istosmjernog napona 9 V koji se spaja na pripadajući 2,5 mm jack konektor. Zbog malih dimenzija kućišta izlazni konektor za antenu izveden je kao standardni 3,5 mm mono jack konektor. Kontrole su također jednostavne: bočno je sklopka za uključenje, iznad nje je sklopka za prebacivanje između crno-bijelog izlaznog signala ili izlaza u boji, te slijedi sklopka i gumb RF modulatora za izbor TV kanala na koji će generator slati signal. U sredini je crveno tipkalo za izbor jednog od osam mogućih video uzoraka koji će se prikazivati na ekranu.

sadelta_pattern_generator_02

sadelta_pattern_generator_03

Kompozitni video signal već smo opisali u objavi High-kit BAR-GENERATOR UK495. Generator UK495 nema RF modulator te se kao takav izravno može spajati samo na monitore koji imaju ulaznu priključnicu za kompozitni video. Generator SADELTA pak ima ugrađen RF modulator te se priključuje na antenski ulaz (tuner) televizora, no šteta da nema na kućištu izveden i izlaz kompozitnog signala.

Pošto smo kompozitni video signal već opisali ovdje ćemo onda samo podsjetiti na način modulacije istog za prijenos radio valovima. Za potrebe prijenosa televizijski video signal se amplitudno modulira nosećom frekvencijom pri čemu se donji bočni pojas zbog uštede potiskuje, a emitira se samo gornji bočni pojas. Isto tako zvuk se modulira frekvencijskom modulacijom.  Noseće frekvencije slike i zvuka međusobno su razmaknute 5,5 MHz, a ukupna širina frekvencijskog spektra koju zauzima jedan TV kanal (slika + zvuk) iznosi 7 MHz za VHF, odnosno 8 MHz za UHF pojas. Jasno da je kod kvalitetnog prijenosa tako velike širine pojasa poželjno da noseće frekvencije budu što više, kako bi što više VF titraja otpalo na svaki segment video signala, a osim toga samo kod visokih frekvencija titrajni krugovi su dovoljno širokopojasni za prijenos takvog spektra. U praksi, noseće TV frekvencije slike i zvuka kreću se u području 175-230 MHz (VHF) i 471-852 MHz (UHF).

TV RF modulator našeg generatora dakle funkcijski nije ništa drugo nego mali odašiljač (VF oscilator) sa nosećom frekvencijom negdje u navedenom VHF ili UHF području koji se amplitudno modulira video signalom. Prijenos zvuka ovdje nije potreban pa otpada dodatni VF oscilator za zvuk. Čak nam ni filtriranje harmonika oscilatora ovdje nije kritično jer signal male snage prenosimo (oklopljenim antenskim) kabelom te je eventualno zračenje na druge RTV uređaje zanemarivo već i na malim udaljenostima. Dapače, zbog harmonika ćemo signal iz generatora primati na više kanala čime je olakšano i samo traženje signala generatora preko televizijskog tunera.

sadelta_pattern_generator_08

Vidimo da se SADELTA pattern generator bazira na logičkim integriranim krugovima i kristalnom oscilatoru za generiranje složenog video signala. Sastoji se od dvije pločice sa logičkim IC postavljene u sendvič jedna iznad druge, a na dnu su smještene komponente RF modulatora.

sadelta_pattern_generator_04

sadelta_pattern_generator_05

Ugrađene integrirane krugove možemo podijeliti u četiri skupine:

Brojači i djelitelji, bistabilni multivibratori (flip-flop)

  • CD 4022 – oktalni brojač/djelitelj
  • CD 4040 – 12-bitni binarni brojač
  • CD 4520 – dvostruki binarni brojač unaprijed
  • MM 74C73 – dvostruki JK-flip flop
  • MM74C76 – dvostruki JK-flip flop
  • CD 4013 – dvostruki D-flip flop

Logička vrata

  • CD 4011 – četiri NAND vrata sa dva ulaza
  • CD 4001 – četiri NOR vrata sa dva ulaza
  • HEF 4012 – dva NAND vrata sa četiri ulaza
  • CD 4069 – šest invertera

Sklopovi za selektiranje i distribuciju signala (multipleksori i demultipleksori)

  • CD 4052 – dvostruki 4-kanalni analogni multipleksor/demultipleksor
  • CD 4051 – jednostruki 8-kanalni analogni multipleksor/demultipleksor

Demodulator boje

  • TBA 520 – TV demodulator boje za PAL standard
  • kristal 4,43 MHz za oscilator boje (generiranje burst signala)

sadelta_pattern_generator_06

sadelta_pattern_generator_07

Način na koji su ovi integrirani krugovi spojeni da tvore složeni kompozitni video signal nije nemoguće izučiti, no mi ćemo se u ovom slučaju zadovoljiti predznanjem da su bistabilni multivibratori, bistabili ili popularno flip flopovi temeljni logički elementi koji reagiraju na određena promjena stanja na svojim ulazima (okidni impulsi) kako bi se na izlazu postavili na jedno od dva logička stanja (0 ili 1). Flip flop će zadržati to stanje sve do nove promjene na ulazu pa se flip flopovi koriste kao osnovni memorijski elementi u brojačima. Flip flop se također može spojiti i kao oscilator pravokutnog signala. I flip flopova i brojača ima puno vrsta, a razlike su u tome koliko imaju ulaza i izlaza i na koji način reagiraju kod promjena stanja na njima. Svaka logička vrata također mijenjaju stanja na svojim izlazima, ovisno o promjeni stanja na ulazima. Dakle svi ovi logički sklopovi mogu se međusobno spojiti da tvore oscilatore temeljnog pravokutnog signala koji se zatim oblikuje brojačima, djeliteljima i drugim logičkim sklopovima u signale željene duljine trajanja i frekvencije ponavljanja. Multipleksore i demultipleksore možemo ovdje promatrati kao “mješače” signala, dakle oni će više paralelno dovedenih signala na ulazu određenim slijedom raspodijeliti u jedan zajednički serijski signal na izlazu. Na kraju tu je oscilator i demodulator signala boje potreban za stvaranje kromatskog video signala.

Testiranjem je utvrđeno da naš primjerak SADELTA pattern generatora radi ispravno i stabilno. Kromatski uzorci su samo na prva dva programa (vertikalne trake u osam boja uključujući bijelu i crnu, te crveni raster) dok su svi ostali programi crno bijeli uzorci kakvi su i prikazani simbolima. Ukoliko se sklopka prebaci na crno-bijeli (akromatski) prikaz tada se na prvom programu dobiju trake u nijansama sivog, a na drugom programu sivi raster koji po zasićenosti odgovara crvenoj boji.

Ovaj “džepni” generator video signala odličan je alat TV serviserima za brzu provjeru ispravnosti geometrije slike i prikaza boja na svim televizorima sa analognim antenskim ulazom (tunerom). Iako se analogni TV signal danas više ne emitira još uvijek (gotovo) svi televizori podržavaju i taj signal te je teoretski moguće da nam ovakav generator signala možda još i posluži gdje u praksi. No, starih CRT televizora je sve manje i manje, a kod sveprisutnih LCD-ova geometrija slike više nije problem, a i boje se drugačije “kvare” nego je to bio slučaj kod CRT-ova. Treća kategorija potencijalnih korisnika ovakvog uređaja bili bi zaljubljenici u dobru staru TV tehnologiju, no, ruku na srce, njih vjerojatno ima još manje od spomenutih danas živućih CRT-ova, a to je stvarno mali broj. Stoga će ovaj uređaj vjerojatno završiti u četvrtoj kategoriji korisnika, a to su sakupljači vintage mjernih instrumenata, kojima će ovaj doista mali uređaj biti drag, ako zbog ničeg srugog, a ono barem zato jer ne zauzima previše mjesta na uvijek pretrpanim vintage policama 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.