SLENDERTONE CELLUFORME SYSTEM 330


Danas je nabavljen uređaj za elektrostimulaciju mišića, proizvod engleske tvrtke Slendertone pod nazivom Celluforme System. Tvrtka Slendertone vuče svoje porijeklo iz 1960-tih godina kada je funkcionirala u sklopu tvrtke Medical Biological Instruments, te do danas proizvodi naprave za elektrostimulaciju mišića komercionalno namijenjene za kućnu upotrebu. Prema dostupnim podacima, osim u Engleskoj, ova tvrtka ima svoja središta u Americi, Francuskoj i Irskoj. Naš uređaj je irskog porijekla, no Irska tvrtka se deklarira pod nazivom Bio-Medical Research, a uvoznik za Hrvatsku je zagrebačka tvrtka Misling koja pak se posljednjih dvadesetak godina bavi uvozom različitih proizvoda vezanih uz mršavljenje i dodatke prehrani.

Sva ova imena klasičan su primjer generičkih naziva koji su uobičajeni u lancu prodaje ovakvog tipa proizvoda i uglavnom je nemoguće naći podatke o stvarnoj tvrtki koja razvila i izradila konkretni uređaj, a još manje podatke o provedenim testovima i istraživanjima na istima. Čini se da se već desetljećima kopira jedno te ista nikad dovoljno istražena i dokazana ideja o strujama koje liječe i uljepšavaju ljudsko tijelo, a da je pri tome “revolucionaran” samo novi dizajn kućišta i reklamni pristup potencijalnim kupcima.

slendertone_celluforme_330_01

Za naš Celluforme uređaj možemo samo potvrditi da je kupljen u Hrvatskoj 1998. godine po ne maloj cijeni od 1080,00 kn. Ovaj elektrostimulacijski uređaj reklamirao se prvenstveno kao pomagalo u borbi protiv celulita ali također i kao sredstvo za jačanje i izgradnju mišića. Činjenice vezane uz elektrostimulaciju mišića (EMS) možete detaljnije pročitati na stranici GALERIJA, a mi ćemo se u nastavku posvetiti tehničkim karakteristikama nabavljenog uređaja.

slendertone_celluforme_330_02

Slendertone Celluforme ima ukupno 4 izlaza za priključivanje 4 para elektroda. Od kontrola tu je sklopka za uključivanje i isključivanje uređaja te još dva potenciometra kojima se regulira jačina izlaznog signala na elektrodama (svakim potenciometrom po 2 izlaza – označeni bijelim ili sivim žicama). Iako svi ovi izlazi i žice djeluju zbunjujuće zapravo se na svima generira isti signal. Ovoliki broj elektroda izveden je samo kako bi se moglo istovremeno djelovati kroz 4 mjesta na površini kože. Same elektrode pak su napravljene u obliku vodljivih jastučića koji se lijepe na kožu. Svaki par jastučića postavlja se tako da se ciljani mišić na koji se želi djelovati nalazi između njih.

slendertone_celluforme_330_03

Na zadnjoj strani uređaja i u prospektima ispisani su osnovni električki podaci:

  • napajanje preko standardne baterije od 9V (6F22)
  • izlazna frekvencija oko 10 i 50 Hz
  • trajanje impulsa do 250 mikrosekundi
  • efektivna izlazna struja 0,4 do 7,5 mA (ovisno o otporu tijela)
  • efektivni izlazni napon do 3,2 do 3,8 V (ovisno o otporu tijela)

Vidimo da su sve vrijednosti u granicama sigurne upotrebe, a više o tome možete pročitati na stranici GALERIJA.

slendertone_celluforme_330_04

Uređaj automatski vrti program koji se sastoji od tri faze, a korisnik potenciometrima samo namješta jačinu struje na subjektivno najbolji osjećaj. Sve faze rada uređaja izmjerene su osciloskopom pa dajemo njihov kratki pregled:

  • 1. FAZA – Ukupno trajanje faze je 5 minuta. Stimulirajući signali generiraju se u intervalima od 5 sekundi trajanja i 5 sekundi pauze. Frekvencija intervala je oko 10 Hz.
  • 2. FAZA – Ukupno trajanje faze je 20 minuta, Stimulirajući signali generiraju se u intervalima od 5 sekundi trajanja i 8 sekundi pauze. Frekvencija intervala je oko 50 Hz.
  • 3. FAZA – Ukupno trajanje faze je 5 minuta. Stimulirajući signali generiraju se u intervalima od 5 sekundi trajanja i 5 sekundi pauze. Frekvencija intervala je oko 10 Hz.

slendertone_celluforme_330_05

Trajanje pojedinog impulsa je vrlo kratko (oko 200 mikrosekundi), a vršni napon bez opterećenja seže preko 40 V (efektivno oko 3,5 V). Cijelim procesom upravlja Microchip-ov mikrokontroler PIC16C54, a za izlazne drivere koriste se tranzistori FZT653 i izlazni transformatori, po jedan za svaki od 4 kanala.

slendertone_celluforme_330_06

U nastavku dajemo nekoliko snimljenih oscilograma. Vide se vrlo kratki naponski impulsi (vršni napon bez opterećenja prelazi 40 V) koji se ponavljaju frekvencijom 10 ili 50 Hz i traju 5 sekundi. Pauze između serija impulsa traju 5 ili 8 sekundi.

slendertone_celluforme_330_07

slendertone_celluforme_330_08

Impulsi su vrlo brzi posebice u usporedbi s njihovom frekvencijom i pauzama pa je teško snimiti oscilogram gdje bi se jasno vidjelo nekoliko perioda sa svim impulsima. No praćenjem signala na više vremenskih baza može se zaključiti kako izlazni impulsi u potpunosti odgovaraju specifikacijama danima u prospektu uređaja.

slendertone_celluforme_330_09

slendertone_celluforme_330_10

Ovaj elektrostimulator mišića generira relativno jednostavne programe i valne oblike strujnih impulsa ako ćemo ga npr. usporediti sa također mikroprocesorskim stimulatorom koji smo opisali u objavi MEDICAL THERAPY DYNAMIC SYSTEM – 4 PRO. Naravno, razlog tome je što je upotrebljen puno slabiji i jeftiniji mikrokontroler, a i sam uređaj je u konačnici puno jeftiniji od navedenog. No, bez obzira na te razlike i dalje ostaje otvoreno pitanje njihove stvarne učinkovitosti, odnosno, vrlo je moguće da oba uređaja u praksi daju jednake rezultate. Ono što je dobro kod Slendertone Celluforme uređaja je to, što se u njegovom prospektu jasno daje do znanja da za postizanje željenog efekta elektrostimulaciju mora pratiti zdrava prehrana (dijeta), te kreme i slični kozmetički preparati za suzbijanje celulita, naravno, najbolje oni iz skladišta istog dobavljača 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.