VF OSCILATOR


Danas je nabavljen visoko frekvencijski oscilator (generator VF signala) izrađen cijevnom tehnikom u amaterskoj samogradnji. Po dizajnu se vidi da pripada istom autoru kao i SLJEDILO SIGNALA – SIGNAL TRACER koji smo opisali u prethodnoj objavi, a oba uređaja izrađena su za istu namjenu – lociranje grešaka u stupnjevima radio i TV uređaja, VF i NF pojačala i slično.

vf_generator_01

Čitav VF oscilator izrađen je oko jedne elektronke cijevi, dvostruke triode ECC85. Ova elektronska cijev razvijena je za upotrebu FM radio prijemnicima, u stupnju mješanja ulaznog RF signala sa frekvencijom lokalnog oscilatora kako bi se dobila međufrekvencija od 10,7 MHz.

vf_generator_02

U našem slučaju jedna trioda cijevi ECC85 radi kao oscilator čiju frekvenciju određuje LC krug (moguće je upotrebljen spoj Colpittsovog oscilatora). Preklapanjem jedne od osam zavojnica bira se određeni frekvencijski opseg oscilatora, a promjenjivim kondenzatorom vrši se izbor frekvencije u tom opsegu. S obzirom na upotrijebljenu elektronsku cijev te elemente LC kruga može se pretpostaviti da je ovaj naš VF osilator mogao raditi u opsegu od oko 100 kHz do 100 MHz.

Na donjoj slici mogu se vidjeti zavojnice oscilatora sa sklopkom za njihov izbor. Neke zavojnice motane su ručno, dok su neke iskorištene iz starih radio uređaja.

vf_generator_03

Na prvi pogled čini se da naš VF oscilator nema mogućnost modulacije VF signala, te je druga trioda cijevi ECC85 vjerojatno u spoju VF pojačala. Druga trioda mogla bi raditi kao mješač i modulator, no tada bi nam bio potreban još jedan oscilator modulacijskog napona.

vf_generator_04

Za ispravljanje anodnog napona ovdje je upotrijebljena poluvodička dioda umjesto elektronske cijevi. Preko uočljivog  kondenzatora od 10 nF (10000 uuF) VF signal oscilatora dovodi se na vanjske stezaljke.

vf_generator_05

Jedna od karakteristika uređaja iz samogradnje koji su nastajali do 1980-tih godina je s jedne strane dobro, robusno i kvalitetno napravljeno kućište sklopa, a s druge strane upotreba minimalnog broja elektroničkih komponenti za izradu samog sklopa i to po mogućnosti onih koji se mogu naći u domaćim trgovinama ili još bolje u rashodovanim elektroničkim uređajima koji su u to vrijeme bili široko prisutni na domaćem terenu. Danas pak je situacija potpuno obrnuta. Elektroničari sve manje pomišljaju na upotrebu elektroničkih komponenti iz tona i tona otpadne elektronike posvuda oko nas jednostavno iz razloga jer su te komponente danas uglavnom vrlo jeftine i dostupne u trgovinama, a isto tako većina sklopova nikada sa eksperimentalne pločice ili nekog KIT kompleta ne bude ugrađena u neko ručno izrađeno kvalitetno kućište jednostavno zato jer je danas teško cijenom i kvalitetom nadmašiti tvornički dizajn koji u konačnici prodaje proizvod. Rijetki sklopovi, poput npr. cjevnih pojačala, zbog svoje visoke cijene i danas su vrlo atraktivni za samogradnju, no, svatko tko se prihvatio takvog projekta može potvrditi koliko je više vremena i truda potrebno za izradu lijepog i atraktivnog kućišta naspram sklapanja same elektronike.

Stoga autoru ovog VF oscilatora čestitamo na njegovom projektu koji zasluženo stavljamo na izložbenu policu odmah pored njegovog srodnog projekta sljedila signala, jer su ova dva uređaja svojom namjenom i dizajnom i na samom početku bili zamišljeni kao dva bratska uređaja na istoj polici neke elektroničarske radionice 🙂

 

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.