UNIVERSUM TV MULTISPIEL 2006


Danas je nabavljena video igra Universum TV Multispiel 2006 iz 1978. godine, proizvedena na Tajvanu i uvezena preko njemačke distributerske tvrtke Quelle International.

 

DIN priključnica je za spajanje pištolja ili puške za igre gađanja. Ovi rekviziti su dolazili samo u bolje opremljenim (sklupljim) kompletima, a vjerojatno su se mogli dokupiti i zasebno. 

 

 

Universum je bio zaštitni znak tvrtke Quelle specijalizirane za uvoz potrošačke elektronike za njemačko i evropsko tržište. Tvrtka Quelle je pri tome preuzimala obaveze jamstva, servisa i nabave pričuvnih dijelova. U nekim slučajevima da se olakša uvoz tvrtka Quelle je formalno preuzimala i ulogu proizvođača te izdavatelja odobrenja za korištenje uvezenih uređaja. U svakom slučaju originalni proizvođač nikad nije bio istaknut na uređaju ni otkriven kupcu. Zaštitni znak Universum u međuvremenu je više puta preprodan drugim tvrtkama, trenutno je u vlasništvu njemačke distributerske tvrtke K-Mail-Order GmbH & Co. KG.

Tvrtka Universum je od 1977. do 1981. godine na tržište plasirala ukupno sedam modela TV igrica koje se sve baziraju na istom integriranom krugu AY-3-8500 (šest igri i mogućnost pomicanja dva igrača u vertikalnoj osi), te još dva modela sa naprednijim čipovima  AY-3-8610 (deset igri i mogućnost pomicanja dva igrača u vertikalnoj i horizontalnoj osi) i AY-3-8760 (dodatak igre vožnje motocikla za jednog igrača):

  • Multi-Spiel Color (1976) sa AY-3-8500
  • TV-Multi-Spiel (1976) sa AY-3-8500
  • TV-Multi Spiel 2004 (1977) sa AY-3-8500
  • Color-Multi-Spiel 4004 (1977) sa AY-3-8500
  • TV-Spiel 1004 (1977) sa AY-3-8500
  • TV-Multi-Spiel 2006 (1978) sa AY-3-8500
  • Color-Multi-Spiel 4010 (1979) sa AY-3-8610
  • TV-Multi-Spiel 4014 (1980) sa AY-3-8610 i AY-3-8760
  • Color Multi-Spiel 4106 (1981) sa AY-3-8500

 

 

Na donjoj strani kućišta je spremnik za šest baterija, a također postoji i mogućnost vanjskog napajanja uređaja nekim izvorom istosmjernog napona od 9V, 100mA.

 


 

 

Nabavili smo dva primjerka konzole Universum TV Multispiel 2006, oba u prljavom i zapuštenom stanju. Slike pokazuju stanje kada su konzole izvana donekle oprane i očišćene. Iz jedne konzole izvađen je zvučnik. U drugoj konzoli zatekli smo stare raspadnute baterije i slika zorno prikazuje zašto u elektroničkim uređajima ne treba predugo ostavljati istrošene baterije. Elektrolit iz baterija srećom nije puno naštetio unutrašnjosti uređaja ali su prilično stradali kontakti baterija.

 

 


 

Elektroničke pločice su identične u oba primjerka konzole, razlike se uočavaju samo u tipu upotrijebljenih tranzistora, dioda i nekih kondenzatora.

 

 

Na tiskanoj pločici jasno se vidi integrirani krug AY-3-8500 sa svega nekoliko potrebnih vanjskih komponenti. Na gornjem dijelu je sklop RF modulatora baziran na jednom tranzistoru kojim se može ugoditi i birati rad na 3. ili 4. kanalu VHF opsega analognog TV prijemnika. U središnjem dijelu iznad čipa je oscilator takta 2 MHz također baziran na jednom tranzistoru. U donjem dijelu je stabilizator napona napajanja i zvučničko pojačalo. Prijevod teksta na naljepnici ide otprilike ovako: “OPREZ, MOS-FET IC osjetljiv je na statički elektricitet. Raditi samo na isključenom uređaju sa uzemljenom lemilicom.

 

 

Oscilator takta podešen na frekvenciju 2 MHz i izgled valnog oblika na pinu 17 (clock input) integriranog kruga AY-3-8500.

 

 

 


 

Kvaliteta slike ovisi o kvaliteti televizora i stabilnosti TV modulatora. Gore je slika na malom portabl CRT kolor televizoru preko antenskog ulaza, a ispod je slika na modernom LCD televizoru izravno preko kompozitnog video ulaza.

 


 

U kasnim 1970-im godinama na bazi integriranog kruga AY-3-8500 izrađeno barem 200 različitih video konzola raznih proizvođača. Ne znam da li su i prije gotovo četrdeset godina postojali zaljubljenici i fanovi tadašnjih video igara koji bi sate i dane provodili sjedeći uz svoju omiljenu igru kao što je to čest slučaj danas sa modernim video igrama i igračima, ali provjereno mogu reći, da čak i ova pionirska video igra, svim modernima unatoč, još uvijek može zaokupiti koju minutu vašeg slobodnog vremena 🙂

 


 

TV igraće konzole bazirane na integriranom krugu AY-3-8500: TV-Play AY-3-8500, Color Video Game R10 9012, Universum TV Multispiel 2006, Universum Color Multispiel 4106, Philips Tele-Spiel ES 2207 Travemünde, Gamatic 7600.

 


 

Američka tvrtka General Instrument (GI) je do 1978. godine razvila deset inačica igraćih čipova koji su se međusobno razlikovali po broju i vrsti igrica, te video izlazu (color ili crno bijeli, kompozitni ili RF). Integrirani krug AY-3-8500 je bio prvi u seriji takvih čipova plasiran 1976. godine, a sadrži ukupno šest zasebnih igrica (četiri sa lopticom i dvije igre gađanja).

Čip AY-3-8500 na izlazu daje crno bijeli kompozitni video signal koji se najčešće modulirao jednostavnim VHF TV modulatorom (3. ili 4. kanal) kako bi se mogao spojiti sa postojećim televizorima preko antenskog ulaza. Televizori tada uglavnom još nisu bili opremljeni konektorima za izravni kompozitni video ulaz, a mnogi nisu imali ni UHF prijemni opseg tako da je rješenje sa VHF TV modulatorom bilo najšire primjenjivo.

Za prikaz slike u boji u kombinaciji sa AY-3-8500 mogao se koristiti dodatni specijalizirani integrirani krug AY-3-8515 ili pak se koristio jednostavni PAL koder baziran na kristalnom ocilatoru nosioca boje na 4,43 MHz (burst) u kombinaciji sa CMOS logičkim integriranim krugovima za zakretanje faze video signala kojom se definira pojedina boja. To “bojanje” dijelova prikaza je bilo lako izvedivo jer AY-3-8500 ima četiri zasebne izlazne video linije (lijevi igrač, desni igrač, loptica, polje i rezultat) te se svaka zasebno mogla prvo fazno kodirati u neku boju, a zatim spojiti sa ostalim signalima u zajednički kompozitni video izlaz. Obično bi se bojale tri ili sve četiri izlazne linije.

Zvukovi TV igre generiraju se na pinu 3 čipa AY-3-8500, a radi se o tonskim pulsevima u trajanju od 32 ms i na tri moguće frekvencije: 967Hz za zvuk udarca loptice, 488Hz za zvuk odbijanja loptice i 1950Hz za zvuk osvojenog poena u igri.

AY-3-8500 radi na naponu 6-12V (preporučeno na 9V), na taktu od 2 MHz (2,012160 MHz ±1%) i traži minimalan broj vanjskih elemenata u sklopu. Oscilatori takta na 2 MHz su u početku bili tranzistorski, no kasnije su se počeli ugrađivati i danas uobičajeni kristalni oscilatori.

TV igraće konzole bazirane za integriranom krugu AY-3-8500 bile su vrlo popularne krajem 1970-tih i početkom 1980-tih godina te ih je proizvodilo (i kopiralo) na desetke proizvođača koji su ih distribuirali širom svijeta preko raznih dobavljača i uvoznika potrošačke elektronike. Proizvedeno je puno različitih inačica i dizajna TV igri sa ovim čipom, a obzirom da je integrirani krug AY-3-8500 također bilo moguće nabaviti i zasebno popularna je bila i samogradnja takvih TV igraćih konzola. Danas još uvijek postoje fanovi i kolekcionari ove nekad vrlo popularne elektroničke igre.

Najjednostavnije i najjeftinije konzole podržavale su samo četiri osnovne igre preko crno-bijele slike bez zvuka. Opremljeniji kompleti pak su podržavali svih šest igri te su osim dva potenciometarska kontrolera za vertikalni pomak sadržavali i svjetlosni pištolj ili pušku za dvije igre gađanja. Također, slika je mogla biti kolorizirana.

Nasljednik integriranog kruga AY-3-8500 je AY-3-8550 sa kojim je bilo omogućeno kretanje igrača i u horizontalnom smjeru, a na konzole sa ovim čipom dodan je i izravni kompozitni video izlaz. Ova dva integrirana kruga su bila međusobno kompatibilna po rasporedu pinova jer su za dodatne funkcije na AY-3-8550 iskorišteni su prazni pinovi na AY-3-8500.

 

 

 


Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

4 thoughts on “UNIVERSUM TV MULTISPIEL 2006

  • Damir

    Pozdrav,

    ja sam jedan od tih fanova od prije cca 40 godina 🙂
    Gušt je bio tim jači što smo onda sami izradjivali taj uredjaj koji je u to vrijeme bio “svemirski brod”. Sjećam se da sam više puta bio u Trstu po taj AY-38500 jer je tonda bio jedini način nabave tog IC
    Inače sve pohvale za Vaš blog, svaka čast na znanju, trudu i strpljenju kod opisa uredjaja. Puno uspjeha u dalnjem radu.

    • crowave Post author

      Hvala na javljanju 🙂
      Moja prva elektronička video igra već je imala LCD, ali sjećam se shema objavljenih u časopisima (SAM, ABC tehnike, Radio amater…) gdje su se u samogradnji radile sve te prekrasne, napredne napravice ali često puta sa komponentama koje je ipak mogao nabaviti samo netko tko je raspolagao određenim budžetom i mogućnostima nabave iz inozemstva. Ja sam u to lijepo doba još bio školarac i mogao sam samo sanjati nabavku i kupnju većeg broja komponenti, a o instrumentima da ne govorim… No zato sada imam priliku barem dio svega toga nadoknaditi i mislim da mi užitak pri tome nije danas ništa manji nego bi mi to bio i tada, nekoliko desetljeća prije 🙂

      • Damir

        ABC tehnike i Radio amater su mi bili najomiljenije štivo koje se jedva čekalo da izadje. Koju godinu ranije prvi uredjaj koji sam sklopio je bio Kristalni detektor koji se bazirao na jednoj zavojnici i komadu kristala po kojem se čačkalo komadom igle, žičanom antenom razvučenom izmedju dva stabla i uzemljenja, i bez napajanja što je bila dodatna fora. Radio program se slušalo preko visokoomskih slušalica ( još ih negdje imam ). Sjećam se, vrtio se hit Waterloo od grupe Abba koja je onda postala popularna pobjedom na Eurosongu 1974 godine ….

        • crowave Post author

          Pitam se ima li danas na području Hrvatske dovoljno jaka srednjevalna ili kratkovalna postaja da pokrene kristalni detektor. Čuo sam da je nekad mogla i žaruljica svijetliti u blizini SV ili KV odašiljača. Časopis Radio amater još uvijek imam većinu brojeva i to mi neće nikad dosaditi listati. Ti prvi elektronički sklopovi imali su posebnu ljepotu zbog mehaničkih komponenti koje su bile njihov sastavni dio. Danas je većina sklopova spoj mikroprocesora, LCD-a i malo plastike. Ne mogu zamisliti da bi ovi današnji moderni sklopovi mogli nekome biti zanimljivi za 50 ili 100 godina, kao što su nama danas zabavni ovi od prije 50 godina. Valjda zato jer se sve prebrzo razvija, prekratko traje, jeftino je i dostupno i nema vremena za proučavanje i samogradnju. Eh, dobra stara vremena 🙂