MTM VIELFACHMESSER III


Danas je nabavljen univerzalni mjerni instrument njemačkog proizvođača VEB Messtechnik Mellenbach – MTM iz 1970-tih godina pod nazivom VIELFACHMESSER III. Spomenuta tvrtka je od osnutka 1956. godine do danas tijekom reorganizacija mijenjala nazive: “Messtechnik Mellenbach /Thür.”,  “W.A. Möhrer, Fabrik elektrischer Messgeräte”, “VEB Messtechnik Mellenbach”, “MTM Power Messtechnik Mellenbach GmbH”.

mtm_vielfachmesser_iii_12

mtm_vielfachmesser_iii_13

Klasičan univerzalni mjerni instrument za mjerenje izmjeničnog i istosmjernog napona i stuje, te za mjerenje električnog otpora i kapaciteta. Mjerni opsezi, tolerancije, način spajanja… sve je jasno i pregledno označeno ma prednjoj i zadnjoj ploči instrumenta. Dva okrugla gumba na dnu prednje ploče koriste se kod mjerenja otpora i kapaciteta, prvo je sklopka, a drugo potenciometar za namještanje nule kazaljke instrumenta.

Nabavljena su dva primjerka instrumenta iz različitih serija VIELFACHMESSER III koji se donekle razlikuju u električnoj shemi, upotrijebljenim komponentama i montaži elemenata.

mtm_vielfachmesser_iii_14

mtm_vielfachmesser_iii_15

mtm_vielfachmesser_iii_16

Pločice su lemljene slojevito u tzv. sendvič, pri čemu u slučaju servisa nije dovoljno samo skinuti vijke već je potrebno i odlemiti sve spojeve koje povezuju slojeve pločica. Danas se obično za spajanje slojeva pločica koriste konektori što uvelike olakšava rastavljanje i servis.

mtm_vielfachmesser_iii_19

mtm_vielfachmesser_iii_18

mtm_vielfachmesser_iii_17

Slijedeća slika preglednije prikazuje način spajanja inastrumenta za pojedina mjerenja:

  • 1)  mjerenje napona i struja vrši se na krajnjim priključnicama +VA i -VA (za istosmjerna mjerenja treba paziti na ispravan polaritet spajanja)
  • 2)  mjerenje otpora na opsezima x100 i x1 mjeri se izravno na priključnicama Rx (napon se dobiva iz ugrađene baterije R10 1,5V)
  • 3)  mjerenje otpora na opsezima x1000 mjeri se također na priključnicama Rx ali se za ovo mjerenje mora dovesti vanjski istosmjerni napon na priključnice 12…16V
  • 4) mjerenje kapaciteta mjeri se na priključnicama Cx gdje se za potrebe ovog mjerenja mora dovesti mrežni izmjenični napona na priključnice 220V

mtm_vielfachmesser_iii_22

Na kraju prilažemo električnu shemu univerzalnog mjernog instrumenta VIELFACHMESSER III.

mtm_vielfachmesser_iii_21

Shema ovog univerzalnog mjernog instrumenta vrlo je jednostavna i svodi se na mjerne otpornike i ispravljačke diode za instrument. Iako instrument ima mogućnost mjerenja kapaciteta do 2 uF, nema svoj vlastiti oscilator već mu za ovu vrstu mjerenja treba dovesti izmjenični napon gradske mreže 50 Hz. Također za mjerenje većih otpora (reda kilooma) nije dovoljna baterija od 1,5 V već je potrebno izvana dovesti viši istosmjerni napon. No, u radu sa instrumentom u laboratorijskim uvjetima ova ograničenja i nisu toliki problem (gradska mreža i isposmjerni napon u relativno širokom rasponu 12-16 V sigurno su već i 1970-tih godina bili dostupni u svakoj osnovno opremljenoj elektroničarskoj radionici), a treba uvažiti i činjenicu da samostalni ommetri i mjerači kapaciteta tada i nisu baš bili ni dostupni niti jeftini kao danas. Zato možemo biti sigurni da je ovakav kvalitetan univerzalni instrument svakako bio predmet želja mnogih elektroničara prošlog stoljeća, ali također i današnji moderni elektroničari rado će ga čuvati kao podsjetnik na te dane u nekom svojem izložbenom kutku 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.