GRUNDIG Mischpult 605


Danas je nabavljena audio mikseta tvrtke GRUNDIG oznake Mischpult 605 iz polovice 1950-tih godina. Grundig je u 1950/1960-tim godinama izbacio na tržište tri tipa međusobno vrlo sličnih 4-kanalnih audio mikseta pod oznakama Mischpult 605, Mischpult 606 i Mischpult 607 koje su se razlikovale samo po tipu ugrađenih konektora te donekle po njihovoj raspodjeli na ulaze i izlaze kao i po dizajnu kućišta.

grundig_mischpult_605_03

Grundig audio miksete serije Mischpult 60x bile su namijenjene povezivanju tadašnjih magnetofona, gramofona, radio prijemnika te mikrofona, dakle za miksanje audio zapisa i snimanje u nekom kućnom audio studiju.

grundig_mischpult_605_04

Električna shema Grundig-ove miksete ne razlikuje se bitno električnih shema jednostavnih pasivnih 4-kanalnih mikseta koje se i danas proizvode. Uočavaju se četiri potenciometra (svaki za jedan kanal) te tri trimer potenciometra za sve ulazne kanale osim mikrofonskog. Mikseta je mono tipa, a dva izlazna konektora povezana su paralelno.

grundig_mischpult_605_05

grundig_mischpult_605_06

U nastavku dajemo električnu shemu miksete Mischpult 607 dostupnu iz originalnog Grundigovog kataloga. Razlika je kao što se vidi u tipu konektora, s time da Mischpult 605 ima i dvostruki izlazni konektor. Također kod Mischpulta 605 imamo 2-polni mikrofonski konektor pa su pinovi 1 i 3 spojeni.

grundig_mischpult_605_07

Ovdje smo predstavili jedan lijepi primjerak vintage miksete iz vremena kada su uređaji za audio reprodukciju i snimanje sve više postajali komercijalno dostupni korisnicima za uživanje u vlastitom domu. Danas ovakav vintage dizajn kućišta i kontrola često srećemo kod elektroničkih naprava za gitarske efekate te bi se ova mikseta vrlo lijepo mogla prenamijeniti za neku takvu namjenu. No, mi ćemo ipak za sada zadržati originalnost ove Grundig-ove miksete, naravno, barem tako dugo dok ne naučimo svirati neku električnu gitaru 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.