DETECTOR TRANSFORMER Type 5098


Danas je nabavljen transformator prijenosnog omjera 1:1 engleske tvrtke H. TINSLEY & CoLtd pod nazivom DETECTOR TRANSFORMER Type 5098.

detector_transformer_type_5098_tinsley_02

Tvrtka H. TINSLEY & CoLtd osnovao je Henry Tinsley 1904. godine i do danas je prisutna na tržištu. Tvrtka je proizvodnju započela izradom otporničkih kutija i galvanometara, a zatim se proizvodnja proširila na izradu potenciometara, kondenzatora, mjernih mostova, te komponenti za telefoniju i telegrafiju. U prvih 50 godina postojanja tvrtka je bila uključena u mnoge razvojne pionirske projekte kao što su specijalne izvedbe visoko preciznih potenciometara i galvanometara sa optičkim pokazivačima, strujni transformatori i shuntovi za vrlo velike struje, komponente za komunikaciju preko podmorskih kablova,  komponente za sonare i radare, od instrumenata za mjerenje brzine, temperature i tvrdoće, do razvoja instrumenta koji se mogu smatrati pretečom elektronskog mikroskopa. Od 1960-tih godina tvrtka TINSLEY počinje se značajnije širiti na tržištu, zapošljava prodajne predstavnike za čitavu V. Britaniju i inozemstvo, izgrađuje vlastiti specijalni istraživački laboratorij, a kroz čitavo vrijeme naglasak je stavljen na proizvodnju vrlo preciznih mjernih uređaja i komponenti. Danas tvrtka nudi širok spektar preciznih električnih mjernih instrumenata uglavnom za laboratorijsku, industrijsku, vojnu i drugu specijalnu primjenu.

detector_transformer_type_5098_tinsley_01

Iz oznaka na kućištu našeg transformatora možemo zaključiti da se radi o transformatoru s prijenosnim omjerom 1:1, dakle riječ je o nekoj vrsti odvojnog ili izolacijskog transformatora kojemu je primarna zadaća galvansko odvajanje trošila od izvora napona ili međusobno galvansko odvajanje strujnih sklopova. Najčešći transformatori te namjene izrađuju se za galvansko odvajanje trošila od gradske električne mreže, no njihova primjena česta je i galvansko odvajanje uređaja u telefonskim žičanim mrežama, zatim za odvajanje zvučnika, mikrofona i stupnjeva pojačala u audio sustavima, posebni odvojni transformatori koriste se u radio VF tehnici i slično.

detector_transformer_type_5098_tinsley_03

Možemo pretpostaviti da je namjena ovog transformatora za višenamjenska laboratorijska mjerenja gdje je potrebno galvanski odvojiti senzorske signale od mjernih krugova.

detector_transformer_type_5098_tinsley_04

S obzirom da se transformator nalazi u zavarenom metalnom kućištu na kojemu izostaju bilo kakve oznake do njegovih karakteristika možemo doći jedino mjerenjem. Za početak možemo izmjeriti otpor i induktivitet zavojnica, a zatim uz pomoć generatora signala i osciloskopa snimiti njegove prijenosne karakteristike s obzirom na jačinu i frekvenciju ulaznog signala.

detector_transformer_type_5098_tinsley_05

detector_transformer_type_5098_tinsley_06

Iz stogodišnje povijesti tvrtke Tinsley i njihovog velikog broja patenata danas je teško odrediti iz koje godine potječe ovaj transformator i za koju namjenu je točno razvijen. No, kao što smo naveli, mjerenjem još uvijek možemo otkriti neke njegove tajne, a onda možda osmislimo i kakvu zgodnu namjenu za ovaj vizualno lijepo i kvalitetno napravljen laboratorijski izolacijski transformator. Ako ništa drugo, barem će malo uljepšati radni stol pretrpan današnjim uglavnom bezličnim digitalnim plastičnim instrumentima 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.