Regulator rasvjete ANSCHUTZ 134-66


Danas je nabavljen regulator rasvjete njemačkog proizvođača ANSCHÜTZ & CO oznake 134-66. Tvrtka ANSCHÜTZ & CO osnovana je 1905. godine u Kielu (Njemačka) i pod tim nazivom poslovala je do 1995. godine kada se spojila sa američkom tvrtkom Raytheon i promijenila naziv u Raytheon Anschütz GmbH. Svoje djelovanje tvrtka je započela proizvodnjom žirokompasa i auto pilota za brodove, a danas proizvodi širok spektar navigacijskih, orijentacijskih, upravljačkih, senzorskih i komunikacijskih elektroničkih sustava i uređaja za sve vrste plovila uključujući i podmornice.

Iz svega možemo pretpostaviti da je naš regulator rasvjete proizveden do 1995. godine i da je bio namijenjen za ugradnju u neko plovilo.

regulator_rasvjete_anschutz_134_66_02

regulator_rasvjete_anschutz_134_66_03

U vodonepropusnom kućištu nalazimo samo jedan reostat otpora 2Ω i snage najmanje 10W. Regulator rasvjete može funkcionirati tako da se reostat serijski spoji u strujni krug sa sijalicom. Ovakav spoj možemo promatrati kao serijski spoj dva trošila, odnosno ovisno o otporu reostata dio snage trošiti će se na sijalici, a dio na reostatu u obliku temperature. Jasno da je ovo vrlo neučinkovit način reguliranja rasvjete jer se bez obzira na jačinu svijetla uvijek troši ista snaga iz izvora. Poluvodički regulatori rasvjete puno su učinkovitiji, manje se griju, ali su i puno složeniji i na izlazu ne daju isti oblik izmjeničnog signala (sinusoida) kakav je doveden i na ulaz.

regulator_rasvjete_anschutz_134_66_04

regulator_rasvjete_anschutz_134_66_05

regulator_rasvjete_anschutz_134_66_06

regulator_rasvjete_anschutz_134_66_07

regulator_rasvjete_anschutz_134_66_08

S obzirom da je naš reostat malog otpora i veće snage vjerojatno je predviđen za izravnu regulaciju rasvjete iako je kućište dovoljno veliko i za ugradnju nekog poluvodičkog regulatora. U svakom slučaju, ako ništa drugo, imamo na raspolaganju kvalitetno vodonepropusno kućište koje možemo na više načina iskoristiti kako element za neku vanjsku električnu instalaciju, bilo na kopnu ili na moru 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.