Regulirani izvor napajanja za lemilicu


Danas je nabavljen regulirani izvor istosmjernog napona namijenjen za napajanje lemilica izrađen u samogradnji. Lemilice koje se spajaju na lemne stanice kako bi im se mogla regulirati temperatura obično su snage oko 50W i predviđene za napone 24V. Takve lemilice u sebi imaju temperaturni senzor preko kojeg regulator dobiva informaciju o temperaturi lemilice, te na osnovu toga regulira napon za njeno grijanje.

P1150270

Naš regulator je jednostavne izvedbe i u osnovi je to samo regulirani izvor istosmjernog napona kojim se samo može namjestiti veći ili manji napon za jače ili slabije grijanje lemilice.

P1150272

Naljepnica na zadnjoj strani sugerira kako se radi o nekom tvorničkom uređaju, međutim, ista je vjerojatno skinuta s neke lemilice koja nema poveznicu sa ovim regulatorom.

P1150279

U unutrašnjosti (ne previše uredno) smješteni su mrežni transformator, Graetzov ispravljač, elektrolitski kondenzator za filtriranje punovalno ispravljenog napona i pločica tranzistorskog regulatora napona.

 

P1150286

P1150299

Originalni transformator je očito bio prevelikog sekundarnog napona pa je “prilagođen” na potrebni napon tako da je napravljen odgovarajući izvod na njegovom sekundaru, dok je krajnji izvod ostao neizoliran visiti u zraku.

P1150305

Prema elementima na pločici regulatora možemo zaključiti da se radi o serijskom regulatoru sa dva paralelno spojena tranzistora 2N3055 na izlaznoj reguliranoj grani. Uočavaju se tri strujna otpornika snage (047Ω) od kojih je jedan je u krugu serijskog regulatora s povratnom vezom kojeg još čine tranzistori BC141 i BD243 (na pločici ispisano BD137), te zener dioda i potenciometar za namještanje izlaznog napona. U takvom regulatoru jedan tranzistor radi kao komparator dva napona: referentnog sa zener diode i promjenjivog izlaznog napona, a drugi tranzistor je serijski regulacijski element, u našem slučaju driver za izlazni par tranzistora kako bi se postigle veće izlazne struje. Preostala dva strujna otpornika (047Ω) nalaze se u krugu zaštite izlaznih tranzistora od strujnog preopterećenja (emiteri izlaznih tranzistora) kojim upravlja tranzistor BD244 (na pločici ispisano BC161). Ovakve sklopove već smo opisivali u našim objavama o reguliranim izvorima napajanja.

P1150310

P1150322

LED i žaruljica koje su stavljene kao indikacija spojene su paralelno zajedno sa oba izlazna konektora. Pločica je svega jednim labavim vijkom pričvršćena za kućište, a elektrolitski kondenzator je bio zalijepljen za donju stranu kućišta nečime što se davno osušilo i izgubilo funkciju. Neke komponente na pločici nisu spojene nigdje, neke vrijednostima ne odgovaraju ispisima na pločici, neki otpornici mijenjani su trimerima, a nekim trimerima dodavani su dodatni trimeri. Očito se sa ovim regulatorom puno eksperimentiralo tijekom gradnje ne bi li se na kraju uspio dobiti željeni regulirani naponski opseg. Sve u svemu nije neki najbolji elektronički i estetski primjer samogradnje, no, zavarala nas je naljepnica na zadnjoj strani hladnjaka sa izlaznim tranzistorima gdje je svakako trebalo provjeriti radi li se o nekom starom tvorničkom uređaju ili pak uspješno zamaskiranoj osrednjoj samogradnji 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.