RGB modul


Danas je nabavljen RGB (rot, grün, blau) modul za kojeg bi se moglo pretpostaviti da je služio u nekom profesionalnom sistemu prijenosa ili obrade TV slike u boji. Od aktivnih komponenti u modul je ugrađeno šest elektronskih cijevi od čega četiri 85A2 (referentni izvor napona) i dvije 75C1 ili 150C2 (stabilizator napona). Također, u istom krugu nalazi se još pet punovalnih poluvodičkih Graetzovih ispravljača. Na osnovu ovoga može se pretpostaviti da je ovaj modul samo omogućavao generiranje i podešavanje određenih razina napona potrebnih za kontrolu zasićenosti svake od tri boja (RGB) na katodnoj cijevi (CRT) nekog video sustava u boji.

Na prednjoj ploči također uočavamo podnožje kakvo se koristi za elektronske cijevi, a na koje se vjerojatno spaja neka CRT / RGB komponenta za testiranje (Prüfsockel). Djelomično vidljive oznake u donjem redu su “Kompensation” i “Dichtejustierung”. Osim oznaka kontrola na vidljivoj naljepnici nigdje drugdje na kućištu ne uočavaju se oznake proizvođača ili modela ovog uređaja.

rgb_modul_01

rgb_modul_10

rgb_modul_11

rgb_modul_02

U unutarnjem dijelu kućišta nalazimo mrežne transtormatore, elektronske cijevi (4 x 85A2 i 2 x 75C1), Graetzove ispravljače, relej i još nekoliko pasivnih komponenti (kondenzatori i otpornici).

rgb_modul_05

Mrežni transformatori…

rgb_modul_07

Osim spomenutih elektronskih cijevi i punovalnih poluvodičkih ispravljača u istom krugu nalazi se i višepolni relej čija uloga za sada ostaje nepoznata…

rgb_modul_06

Na prednju ploču montirani su potenciometri i 12-položajne sklopke sa otpornicima, sve komponente za podešavanje izlaznih RGB napona.

rgb_modul_03

rgb_modul_09

rgb_modul_04

rgb_modul_08

Jedino još možemo zaključiti da je ovaj RGB modul njemački proizvod što je razvidno po ugrađenim komponentama i natpisima na uređaju. Za sada su kvalitetne 12-položajne višepolne sklopke i eventualno elektronske cijevi sa transformatorom jedine uvjetno iskoristive komponete ovog modula u nekoj elektroničkoj samogradnji. No, prije nego li ovaj modul doživi svoju tužnu sudbinu otpisa, možda netko ipak zna o čemu se ovdje točno radi. U tom slučaju, prava informacija mogla bi njegovu sudbinu otpisa promijeniti u nešto blažu sudbinu trajnog izložbenog primjeraka neke dobre stare tehnologije 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.