Plinsko brojilo VEB Junkalor Dessau


Danas su nabavljena dva uređaja za precizno mjerenje protoka plina, odnosno dva plinska brojila vlažnog tipa njemačkog proizvođača VEB Junkalor Dessau. Tvrtka VEB Junkalor Dessau vuče korijene iz 1945. godine kada je formirana u bivšem DDR-u pod sovjetskom upravom te se kroz razna prestrukturiranja održala sve do 1990. godine kada je prodana drugoj tvrtki. Bavila se proizvodnjom raznih mjernih i kalibracijskih uređaja (posebice za plinove) te drugih tehničkih proizvoda.

plinsko_brojilo_veb_junkalor_dessau_01

plinsko_brojilo_veb_junkalor_dessau_06

plinsko_brojilo_veb_junkalor_dessau_03

plinsko_brojilo_veb_junkalor_dessau_08

plinsko_brojilo_veb_junkalor_dessau_07

Postoje dvije osnovne skupine brojila za plin: suha brojila i vlažna brojila. Suha brojila sastoje se od (suhe) komore koju pregrađuju dvije elastične opne. Komore se naizmjenično pune i prazne plinom preko razvodnika, a pomaci se prenose na osovinu brojača.

Vlažna brojila pak imaju komore unutar cilindričnog okretnog bubnja koje su do određene razine (nešto iznad polovice) ispunjene sa tekućinom (obično voda ili ulje). Ulazna cijev za plin uvodi  se kroz središte bubnja i strši nešto iznad razine vode (svinuta u L oblik), dok je izlazna cijev ispod razine vode. Na taj način je tlak plina koji se uvodi u bubanj s komorama viši od izlaznog te se zbog te razlike tlaka plina bubanj okreće i tako pokreće osovinu brojača.

Vlažna brojila mogu biti vrlo precizna te se koriste u laboratorijima za eksperimentalne svrhe ili za kalibraciju drugih brojila. Suha brojila su manje precizna i koriste se pri mjerenju potrošnje plina u kućanstvima i industriji.

plinsko_brojilo_veb_junkalor_dessau_05

Natpisne pločice manjeg brojila (gore) i većeg brojila (dolje).

plinsko_brojilo_veb_junkalor_dessau_04

plinsko_brojilo_veb_junkalor_dessau_10

Detalj na vodene vage i podešavajuća postolja plinskih brojila. Brojila prije rada moraju biti vodoravno poravnata kako bi tekućina u njima pravilno pokrivala bubanj s komorama i kako bi time mjerenje bilo precizno.

plinsko_brojilo_veb_junkalor_dessau_11

plinsko_brojilo_veb_junkalor_dessau_12

Detalj na priključak i ventil za ulijevanje ili ispuštanje viška tekućine iz brojila.

plinsko_brojilo_veb_junkalor_dessau_09

plinsko_brojilo_veb_junkalor_dessau_13

Vidimo kako je plinsko brojilo opremljeno manometrom, termometrom i brojačima. Manometar pokazuje tlak plina, termometar temperaturu plina (temperatura plina utječe na tlak plina pa ovo treba uzeti u obzir kod mjerenja protoka), a brojači protok plina. Precizni brojač sa kazaljkom i mehanički numerički brojač vezani su na osovinu okretnog bubnja s komorama.

Na bočnim stranicama kućišta instrumenta imamo četiri otvora. Otvor desno gore služi za dovod masti za podmazivanje i brtvljenje osovine okretnog bubnja s komorama. Preostala tri otvora služe za punjenje, pražnjenje i baždarenje manometra.

plinsko_brojilo_veb_junkalor_dessau_14

plinsko_brojilo_veb_junkalor_dessau_15

Iako se ovaj mjerač protoka plina čini jednostavne konstrukcije, rastavljanje nije baš jednostavno. Za skidanje zadnjeg poklopca potrebno je (osim uklanjanja svih vijaka sa zadnje strane) ukloniti i sve dijelove brojača kako bi se u konačnici oslobodila osovina bubnja od kućišta. Tek tada je moguće izvuči zadnji pokopac sa zavarenom L cijevi iz samog bubnja. Bubanj je cijeli zavaren, no može se uočiti da ima ukupno četiri komore.

plinsko_brojilo_veb_junkalor_dessau_16

Ovi precizni mjerači protoka plina dugo nisu bili u upotrebi kao ni održavani. Mast za podmazivanje i brtvljenje od starosti je izgubilo svoja svojstva, a gumene cijevi za manometar se raspadaju na malo jači dodir. No osim ovoga svi ostali dijelovi čine se očuvani i ispravni te bi se ova brojila uz malo truda i minimalne troškove lako mogla vratiti u funkciju.

S druge strane, mi smo ipak elektroničari, a ovakav mjerač više pristaje u neki kemijski laboratorij. Oblik kućišta ovih mjerača jako podsjeća na vintage filmske reflektore ili industrijske rasvjetne lampe. Stoga bi isti, nakon prikladne električarske intervencije, mogli započeti svoju novu karijeru kao markantne vintage svjetiljke u industrijskom stilu kakav je trenutno vrlo popularan u dizajnu i uređenju kućnih interijera 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.