FERODINAMIČKI VATMETAR ISKRA


Danas je nabavljen ferodinamički vatmetar ISKRA. Ovaj vatmetar konstrukcijski i električki je gotovo istovjetan vatmetru koji smo već opisali u objavi FERODINAMIČKI VATMETAR ISKRA EL2. Razlika je samo u maksimalnim naponima i strujama koje se mogu dovesti na priključnice vatmetra te donekle u izvedbi priključnica i drvenog kućišta. Stoga ovdje nećemo ponavljati opise i principe rada koji jednako vrijede za oba vatmetra nego krenimo sa slikama.

ferodinamicni_wattmeter_iskra_02

ferodinamicni_wattmeter_iskra_03

ferodinamicni_wattmeter_iskra_01

ferodinamicni_wattmeter_iskra_09

I pogled u unutrašnjost…

ferodinamicni_wattmeter_iskra_04

ferodinamicni_wattmeter_iskra_05

ferodinamicni_wattmeter_iskra_06

ferodinamicni_wattmeter_iskra_07

ferodinamicni_wattmeter_iskra_08

ferodinamicni_wattmeter_iskra_10

ferodinamicni_wattmeter_iskra_11

Testiranje ovog primjerka vatmetra je pokazalo da su u prekidu svi naponski serijski spojeni otpornici kao i na žalost naponski svitak ferodinamičnog instrumenta. Teško je zamisliti što je moglo izazvati takvu havariju (vjerojatno neko totalno suludo spajanje naponske grane, zasigurno u seriju sa trošilom umjesto paralelno) no sada, dok bi se otpornici još i mogli popraviti ili zamijeniti, sa naponskim svitkom to bi bio puno teži (ako ne i nemogući) zahvat.

Ommetrom smo nedvojbeno utvrdili da je prekid na samom svitku, dakle nije na kontaktima niti je na spiralnim oprugama, a to je onda i najgora moguća situacija gdje je treba rastavljati i ponovno sastavljati čitav zakretni mehanizam. Zakretni mehanizam je vrlo precizno napravljen od vrlo osjetljivih dijelova koji su međusobno vrlo precizno slijepljeni, centrirani i balansirani. Ovakvi popravci možda nisu nemogući, ali su svakako gotovo nemogući. Stoga, bilo nam je drago zaviriti u unutrašnjost ovog lijepog vintage instrumenta, no sada ga možemo mirne duše vratiti na izložbenu policu, jedino mjesto gdje još može vršiti neku korisnu funkciju 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.