Tahometri SMITHS ATRC 3360 3363 3364


Danas su nabavljena tri dvosmjerna tahometra (obrtomjera) engleske tvrtke “Smiths Industrial Instruments” iz 1950-tih godina. Oznake tahometara su: ATRC 3360 (do 20000 okretaja/min), ATRC 3363 (do 9000 okretaja/min) i ATRC 3364 (do 1000 okretaja/min).

smiths_atrc_3360_3363_3364_01

Tvrtka “Smiths Industrial Instruments” vuče korijene iz 1852. godine kada je Samuel Smith osnovao urarsku radionicu pod nazivom “S. Smith and Sons”. Ova radionica se 1914. godine razvila u tvrku “S. Smith and Sons (Motor Accessories” koja je proizvodni program proširila na izradu dijelova i opreme za automobile i motore što je uključivalo mjerne uređaje (brzinometri, satovi, kronometri, termometri, kompasi), dijelove motora (rasplinjači, termostati), električne sustave (akumulatori, dinama, svjećice, bobine, elektropokretači, farovi, sirene, električni grijači stakla) te dodatnu opremu vozila (pepeljare, električni upaljači za cigarete, notezi za bilješke, pumpe za gume, akumulatorske ručne lampe, oprema za zamjenu guma, pomoćni starteri motora za zimske uvjete, antifriz i slično).  1944. godine tvrtka mijenja naziv u “S. Smith and Sons (England)” te se zbog obima posla organizira u četiri podružnice od kojih je ona za proizvodnju mjernih uređaja nazvana “Smiths Industrial Instruments”. Tvrtka “S. Smith and Sons” i njene podružnice u spomenutom razdoblju također su proizvodile mjerne uređaje za avione i brodove, a pronalaze se i oglasi za kućanske aparate (bojleri i sl.). Zbog velike raznolikosti proizvodnog programa četiri podružnice tvrtke su 1951. godine podijeljena na dodatne podružnice, gdje se “Smiths Industrial Instruments” sada sastojala od četiri nove podružnice: A. T. Instruments, Autop, David Harcourt i A. B. E. Co. 1966. godine centralni naziv tvrtke “S. Smith and Sons (England)” mijenja se u “Smiths Industries”, a 2000. godine spaja se sa britanskom kompanijom “TI Group” i mijenja naziv u “Smiths Group plc” koja i danas bavi tehnologijom na poljima više grana suvremene industrije.

smiths_atrc_3360_3363_3364_02

S obzirom da je tvrtka Samuela Smitha tijekom svojega stogodišnjeg rasta od osnivanja pa do današnjih dana prošla puno prestrukturiranja i reorganizacija danas je teško precizno datirati njihove rane proizvode. Na našem tahometru nalazimo oznake proizvođača SMITHS, “Smiths Industrial Instruments Ltd, London, N.W.2.” i oznaku modela ATRC 3360. Oznaka ATRC kratica je od “Auto Tempo Racing ( and) Competition” što moguće sadržava naziv jedne londonske tvrtke (AT – Auto Tempo) koju je Smith preuzeo krajem 1920-tih godina, a koja je proizvodila magnetske brzinomjere i tahometre koji su radili na principu vrtložnih struja. Tu tehnologiju je Smith zatim nastavio razvijati u svojim modelima mjerača, a i naziv njegove podružnice A. T. Instruments vjerojatno je asocijacija na tvrtku Auto Tempo. ATRC serija Smithovih instrumenata vrhunac proizvodnje doživjela je sredinom 1950-tih godina, što se podudara i sa razdobljem nastanka navedene podružnice tvrtke, te se sa priličnom sigurnošću može zaključiti da naši tahometri potječu iz 1950-tih godina.

smiths_atrc_3360_3363_3364_03

Za ATRC Smithovu seriju tahometara i brzinomjera karakteristično je lijevano aluminijsko kućište promjera 80 mm i kazaljka čiji vrh je presvučen posebnim materijalom kako bi se smanjio odsjaj od sunca. Također, ATRC mjerači izrađivani su kao bi imali posebno precizno i neovisno prikazivanje brzine, te su rotirajući magneti napravljeni od posebnih legura i montirani su na kuglične ležajeve, a čitav elektromagnetski mehanizam zaštićen je od utjecaja vanjskih elektromagnetskih smetnji, od utjecaja mehaničkih vibracija i od utjecaja temperature (točnost iznosi 1% na puni otklon skale u temperaturnom rasponu od 10-30 °C). ATRC tahometri i brzinomjeri najčešće se susreću na trkaćim motociklima iz razdoblja od kraja 1930-tih do početka 1960-tih godina (Honda, BMW, NSU, Gilera, MV Agusta, Moto Guzzi, Jawa, Manx Norton, AJS, Matchless i sl.). Proizvodili su se kazaljkama koje su se zakretale u smjeru kazaljke na satu ili suprotno od smjera kazaljke na satu, a također i sa zakretanjem kazaljke u oba smjera (dvosmjerni tahometri). Naše verzije tahometara su sve dvosmjerne (mogu prikazivati brzine lijevog i desnog smjera vrtnje), a takvi instrumenti se najčešće sreću kod nekih vrsta lokomotiva, plovila, zrakoplova ili pak kod nekih industrijskih strojeva.

smiths_atrc_3360_3363_3364_05

Princip rada ATRC tahometra je vrlo jednostavan. Unutar kućišta nalazi se magnet koji rotira pogonjen sajlom preko koje je spojen sa osovinom motora. Iznad magneta postavljen je tanak aluminijski disk koji je spregnut sa kazaljkom instrumenta i koji se može okretati oko svoje osi. Kako se magnet okreće tako stvara rotirajuće magnetsko polje koje pak inducira vrtložne struje u aluminijskom disku. Te vrtložne struje stvaraju svoje magnetsko polje te sada praktično imamo dva magneta jedan iznad drugog. S obzirom da se donji (pravi magnet) okreće, on za sobom povlači na okretanje i gornji (inducirani) magnet te se pločica također nastoji okretati zajedno sa donjim magnetom. Stalno okretanje pločice ne bi dalo mjerni rezultat, te se aluminijska pločica zateže spiralnom oprugom tako da se mehanička sila opruge suprotstavlja magnetskoj sili koja nastoji okretati pločicu. Ove dvije sile podešene su tako da jedna drugoj balansiraju, te će se pločica (kazaljka) zakrenuti samo za određeni kut, koliko joj dopusti napetost opruge s jedne strane i ovisno o jačini magnetskog polja sa suprotne strane. Veličina zakretanja dakle ovisi o brzini vrtnje magneta: ako je brzina veća, vrtložne struje će biti veće, time će i magnetsko polje koje uzrokuju vrtložne struje biti veće, pa će i sile magnetskih polja također biti veće, čime će i za veći kut savladati silu opruge koja djeluje u suprotnom smjeru.

smiths_atrc_3360_3363_3364_04

Naši SMITHS tahometri moguće spadaju u kolekcionarski poželjne primjerke pa ćemo se za sada suzdržati od rastavljanja istih. Dvosmjerni pokazivači broja okretaja nalaze se uglavnom na specijalnim strojevima, motorima ili prometalima tako da na osnovu do sada pronađenih podataka ne možemo odrediti namjenu istih. Jednosmjerni modeli ovakvog tipa redovito su se proizvodili za trkače motocikle. Jedinu praktičnu uporabivost ovih tahometara u mojoj radionici vidim u mjerenju brzine okretaja električne bušilice ili odvijača sa lijevim i desnim okretanjem glave, no sigurno je da ovi tahometri nisu tome namijenjeni, jednako kao što ni podatak o brzini okretanja ručne bušilice nije toliko ključan za njenu upotrebu u elektroničkoj radionici 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.