Elektrokardiograf Nihon Kohden MC-11


Danas je nabavljen elektrokardiograf (EKG) oznake modela MC-11, proizvod japanske tvrtke Nihon Kohden iz 1970-tih godina. Tvrtka Nihon Kohden osnovana je 1951. godine kada se na tržištu predstavila sa svojim prvim modelima elektroencefalografa (EEG), elektrokardiografa (EKG) i foto-električnog kimografa. Danas je to globalna tvrtka specijalizirana za razvoj, proizvodnju, prodaju i održavanje širokog spektra elektroničkih medicinskih uređaja i aparata.

ecg_nihon_kohden_mc-11_18

ecg_nihon_kohden_mc-11_04

ecg_nihon_kohden_mc-11_05

ecg_nihon_kohden_mc-11_06

ecg_nihon_kohden_mc-11_07

U objavi Elektrokardiograf EI ECG-100T opisali smo osnovni princip rada i sklopovlje od kojeg se sastoji EKG uređaj, a ovaj naš EKG MC-11 principijelno je gotovo identičan već opisanom EI ECG-100T. Stoga ćemo kao podsjetnik ovdje ostaviti samo blok shemu mjerenja EKG uređajima, a opis sheme i svih drugih osnovnih elemenata vezanih za mjerenje EKG-om možete naći u objavi Elektrokardiograf EI ECG-100T.

ecg_nihon_kohden_mc-11_02

ecg_nihon_kohden_mc-11_19

Kontrole na EKG-u  Nihon Kohden MC-11 usporedive su sa onima na EI ECG-100T:

  • 50 – 25 mm/s – odabir brzine trake. Mehanizam za pogon termički osjetljive papirnate trake osigurava ujednačeno kontinuirano gibanje papira standardnim brzinama od 25 ili 50 mm/s.
  • CENTERING – centriranje trake s obzirom na termičku pisaljku
  • POWER ON – OFF – mrežna sklopka
  • CHECK RUN – STOP – provjera rada mehanizma za pogon trake i termičke pisaljke
  • ATTENUATOR – oslabljivač signala (na 1/2) na odabranoj vrsti mjerenja
  • 1 mV – tipka za baždarenje pojačala EKG-a uz pomoć preciznog naponskog izvora od 1 mV koji na traci na izlazu iz pisača treba dati otklon od 10 mm (normalna osjetljivost EKG-a je 10 mm / mV)
  • 1 mV – I – II – III – aVR – aVL – aVF – Va – Vb – Vc – T – sklopka za odabir vrste mjerenja (baždarenje, standardni odvodi, pojačani odvodi, prekordijalni odvodi)

ecg_nihon_kohden_mc-11_03

ecg_nihon_kohden_mc-11_08

ecg_nihon_kohden_mc-11_09

ecg_nihon_kohden_mc-11_11

Unutrašnjost EKG-a  Nihon Kohden MC-11 također je usporediva sa onom od EI ECG-100T. Mehanizam pogona trake te termička pisaljka na elektromagnetskoj upravljačkoj glavi kojom upravlja posebno pojačalo sa elektrodama EKG-a na ulazu osnovni su elementi oba EKG-a.

ecg_nihon_kohden_mc-11_16

Kao što vidimo EKG MC-11 predviđen je za spajanje ukupno sedam elektroda. Mi ovdje nećemo izučavati sisteme postavljanja različitih kombinacija elektroda na pacijenta, no možemo pretpostaviti da se četiri elektrode na crnim vodovima spajaju na ruke i noge pacijenta, dok se preostale tri elektrode na bijelim vodovima postavljaju u području srca (prekordijalni odvodi Va, Vb, Vc). Za nas je dovoljno znati da se signali ovih elektroda kombiniraju preko Wilsonove otporničke mreže, iz koje se onda sklopkom za odabir vrste mjerenja uzima željeni signal i dovodi na pojačalo EKG-a. Pojačalo mora te slabe naponske uzorke pojačati i filtrirati od svih drugih napona smetnji koje elektrode mogu pokupiti u mjernom kugu (istosmjerni naponi polarizacije elektroda, smetnje iz mrežnog napajanja, naponi koje proizvode mišići i slično). U konačnici naponski signal mora biti pojačan dovoljno jako za pokretanje elektromagneta termičkog pisača, pa pojačala EKG-a završavaju snažnim izlaznim tranzistorima montiranima na hladilima.

ecg_nihon_kohden_mc-11_10

ecg_nihon_kohden_mc-11_12

ecg_nihon_kohden_mc-11_13

ecg_nihon_kohden_mc-11_17

ecg_nihon_kohden_mc-11_14

Na gornjoj slici vidi se mrežni transformator. Žice primara odlemili smo sa specijalne mrežne priključnice kako bi bile lakše dostupne za testiranje uređaja. Na donjoj slici (ispod kalibracijskih potenciometara SENSITIVITY i DAMPING ADJ.) vidi se ploča hladila na koju su s donje strane montirani izlazni tranzistori pojačala EKG-a.

ecg_nihon_kohden_mc-11_15

EKG Nihon Kohden MC-11 jednako kao i EI ECG-100T spadaju u grupaciju prenosivih EKG uređaja te su stoga kompaktne konstrukcije i opremljeni samo sa osnovnim kontrolama. Testiranje našeg primjerka MC-11 pokazalo je da je uređaj još uvijek u funkciji. EKG je jedan od najčešće korištenih električnih medicinskih dijagnostičkih uređaja, pa iako su ovi naši modeli davno izašli iz upotrebe, još uvijek mogu poslužiti u edukativne svrhe nekom znatiželjnom elektroničaru. U takvoj edukaciji je naravno za očekivati da će svaki elektroničar puno brže i lakše shvatiti elektronički sklop EKG-a nego shvatiti značenje krivulja njegovog izlaznog elektrokardiograma. To pak onda samo ponovno potvrđuje relaciju da medicina i elektronika vrlo različite ali ujedno i vrlo povezane grane znanosti 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.